Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yılan hikayesi!

        PKK terör örgütü liderlerinden Murat Karayılan'ın İran tarafından yakalandığı iddiası yılan hikayesine dönüştü.

        Anadolu Ajansı bugün saat 12:26'da geçtiği haberde, İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi'nin, Murat Karayılan'ın İran tarafından yakalandığını teyit ettiğini duyurdu.

        Ancak ajans daha sonra, 14:29'da "düzeltme" üst başlığı ile verdiği haberde Burucerdi'nin "PKK'nın 2 numaralı ismi elimizde" dediğini duyurdu.

        Gelişmeler üzerine İran Dışişleri Bakanı'nı arayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ise, İranlı mevkidaşından "Karayılan yakalandı bilgisi bizde yok" bilgisini aldığı öğrenildi.

        "Karayılan yakalandı" haberleri üzerine Burucerdi ise, Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi ile görüşerek "Ben böyle bir açıklama yapmadım" dedi.

        ANADOLU AJANSININ DÜZELTME KODUYLA GEÇTİĞİ HABER

        İran'ın resmi haber ajanslarından Fars'ın bildirdiğine göre, İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, terör örgütü PKK'nın ''iki numaralı isminin'' yakalandığı haberlerini teyit etti.

        Fars ajansının haberinde şu ifadeler var: "Burucerdi, Meclis'te bugün gazetecilerin PKK'nın iki numaralı isminin yakalandığı haberlerine ilişkin bir soruya verdiği cevapta, "Bu haber doğrudur, İran istihbarat birimleri, bu terör örgütünün iki numaralı ismini yakalamıştır" ifadesini kullandı.

        Burucerdi, "İstihbarat güçlerimiz, PKK'nın iki numaralı ismini tutuklayarak çok önemli bir iş başarmışlardır" dedi.

        İran'ın bir başka resmi haber ajansı Mehr de "PKK;nın ikinci adamının yakaladığı haberi doğrulandı" başlığı altında şu ifadelere yer verdi: "İran İslami Şura Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Bakanı Alaeddin Burucerdi, terör örgütü PKK;nın ikinci adamının İran tarafından yakalandığını doğruladı.

        Mehr haber ajans parlamento muhabirinin bildirdiğine göre, İran İslami Şura Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Bakanı Alaeddin Burucerdi;nin basın toplantısında gazetecilere vediği demeçte PJAK terörist örgütünün ülkenin batısındaki eylemleri hakkında açıklama yaparak, bu terörist eylemlerin PKK terörist örgütünün ikinci adamının yakalanması dolayısıyla yapıldığını söyledi.

        Alaeddin Burucerdi, İran İstihbarat güçlerinin önemli bir operasyonu sonucu PKK;nın ikinci adamının yakalandığını belirtti. Burucerdi, Devim Muhafızları;ndan da bu gibi başarılı ve etkin operasyonlar bekleneceğini vurguladı."

        DAVUTOĞLU, SALİHİ İLE GÖRÜŞTÜ

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile görüştüğü ve Salihi'nin PKK elebaşısı Murat Karayılan'ın İran tarafından yakalandığına ilişkin ellerinde bir biligi bulunmadığını söylediği öğrenildi.

        Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Davutoğlu, bugün İran Dışişleri Bakanı Salihi'yi arayarak, Karayılan'ın yakalandığı haberlerini sordu. Salihi'nin Davutoğlu'na, ellerinde Karayılan'ın yakalandığına ilişkin bilgi olmadığını söylediği bildirildi.

        Aynı şekilde Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi de İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi ile konuştu. Burucerdi'nin bu görüşmede büyükelçiye, "Karayılan'ın yakalandığını söylemediğini" aktardığı öğrenildi.

        HÜKÜMET BİLGİYİ TEYİT ETMEDİ

        Türk hükümeti kaynakları, PKK elebaşı Murat Karayılan'ın yakalandığını henüz teyit etmedi. İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi'nin açıklamasına ilişkin olarak hükümete resmi herhangi bir bilgi ulaşmadı.

        BURUCERDİ'DEN SES YOK

        İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, yaptığı duyuruyla dünya medyasının ilgi odağı oldu ama şimdi kendisine ulaşılamıyor. Başta AA, tüm medya organlarının mülakat taleplerine karşılık verilmiyor.

        KARAYILAN MANŞETLERDE

        Bu arada, İran'ın resmi haber ajansı IRNA, devlet televizyonlarından Farsça yayın yapan haber kanalı IRNN ile İngilizce yayın yapan Press TV'nin internet sitelerinin yanı sıra yarı resmi haber ajansları Fars ve Mehr de Burucerdi'nin açıklamalarına yer verdi.

        Press TV'nin internet sayfasında PKK'nın iki numaralı ismi olarak Murat Karayılan ismi ve Karayılan'a ait fotoğraf da yer aldı. Fars ajansının Türkçe haberlerinde de Karayılan'ın resmi ve adı manşette.

        HABERİ YAZAN MUHABİR ISRARLI: "KAYIT VAR"

        Haberi ilk geçen Fars Haber Ajansının muhabiri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Burucerdi'nin, ifadelerine ait ses kaydının kendilerinde görüntülerin de devlet televizyonunda olduğunu'' söyledi.

        BAKAN ŞAHİN: "HABER KARIŞIKLIĞI VAR"

        İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, terörist Murat Karayılan'ın yakalandığı iddialarına ilişkin, "İsmi aynı, soyadı farklı olan bir başka terörist, terör yöneticisinin yakalanmasıyla ilgili bir haber karışıklığı var" dedi.

        Şahin, AK Parti Genel Merkezi'nden ayrılışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Terörist Karayılan ile ilgili haberlerle ilgili Bakan Şahin, "Yeni bir gelişmemiz yok. Yansıyan haberler var. İsmi aynı, soyadı farklı olan bir başka terörist, terör yöneticisinin yakalanmasıyla ilgili bir haber karışıklığı var" diye konuştu.

        Başbakan Erdoğan'ın terör konusundaki açıklamalarının anımsatılması üzerine Şahin, "Sert değil, Sayın Başbakanın her zamanki tavrı" dedi. Başbakan Erdoğan'ın terörle mücadele konusunda Ramazan sonrasını işaret ettiğinin söylenmesi üzerine Şahin, "Ramazan sonrası, öncesi, her an gerekli tedbirler alınır. Ama Ramazan sonrası da, yine kendine göre ilave tedbirler alınır. Ramazanın ay olarak taşıdığı özelliğe bağlı herkes günlük programını gözden geçirir. Güvenlikte de mümkünse Ramazanın özelliğine uygun

        tutum ve tedbirler geliştirilebilir" ifadelerini kullandı.

        Bir gazetecinin 'Sürpriz operasyon olabilir mi' sorusuna Şahin, "Bizim dosyamız hep dolu" karşılığını verdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ