Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yeni Anayasa'ya Türkçe ayarı!

        Hasan ÖYMEZ /GAZETE HABERTÜRK

        Yeni Anayasa hazırlıklarını kurduğu parti içi komisyonla sürdüren AK Parti, Anayasa metninin Türkçe’ye uygun olması için de ayrı bir çalışma başlattı. Anayasa metninin daha anlaşılır bir dille kaleme alınması için çalışan komisyonun başkanlığını, aynı zamanda Dil ve Edebiyat Derneği Başkanlığı da yapan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem üstlendi.

        Mevcut Anayasa metnindeki dili eleştiren Ekrem Erdem, “Anayasamız, maalesef Türkçe değil. Dil kuralları açısından çok kötü durumda. Halen, 1877’de hazırlanan Mecelle’de kullanılan, yaşayan deyimler var. Öyle bir anayasa olsun ki herkes anlasın ve aklında kalsın istiyoruz. Milletvekili yeminindeki gibi bir paragraflık cümleler olmasın istiyoruz” açıklaması yaptı.

        AK Parti, Anayasa çalışmalarını bayram tatilinin bitimiyle hızlandıracak, sivil toplum örgütleriyle temas kurulacak. Başbakan Erdoğan’ın CHP ve MHP liderlerine randevu talebini içeren mektubu da ekim ayında gönderebileceği belirtiliyor. Erdoğan’ın muhalefetten olumlu cevap gelmesi durumunda, genel başkanları genel merkez yerine Meclis grubunda ziyaret etmesi daha yüksek olasılık olarak görülüyor. Yeni Anayasa için “köprülerin atıldığı” BDP ile ise temas kurulmayacak. AK Parti, yeni Anayasa’ya destek konusunda BDP’nin görüşünün olumsuz olacağını düşünüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ