Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Irak sınırında büyük hareketlilik!

        Terör örgütü PKK'nın Kuzey Irak'taki kamplarına hava operasyonlarını sürdüren güvenlik güçleri, bir yandan da kara harekatının hazırlığını yapıyor. Irak bölgesel Kürt yönetimi ve Amerika ile temaslarını hızlandırarak PKK'ya 'tam saha pres' uygulayan Türkiye, sınırı takviye etmeyi sürdürüyor.

        KALMAYA MI GİDİYORLAR?

        Kulislerden sızan bilgilere göre bu seferki harekat diğerlerinden farklı bir mahiyette olacak. Türkiye, Irak topraklarında daha önce yaptığı gibi bir güvenlik koridoru oluşturacak ve sınır ötesini 30 kilometre uzaklığa kadar kontrol edecek. Harekat öncesi Irak yönetimi ve ABD' ile yürütülen yoğun görüşmeler de bunun işareti olarak değerlendiriliyor. Eğer bu gerçekleşirse, 'Bağıra bağıra harekat mı olur' eleştirileri de kadük kalacak.

        HER HAREKET GÖZLENİYOR

        Bugün edinilen bilgilere göre, Irak sınırının sıfır noktasında kurulan gözetleme kuleleri, 24 saat bölgeyi gözetliyor. Şırnak ve Hakkari'deki birliklere dağıtılan yeni nesil termal kameralar yaklaşık 15 kilometre uzaklığındaki en küçük hareketliliği bile tespit ediyor. Güvenlik güçleri, gece karanlığında Cudi Dağı'nın tepesini gündüz gibi kontrol edebiliyor. Kobra helikopterleri de sürekli keşif uçuşları yapıyor. Şırnak 23'ncü Tümen Komutanlığından kalkan kobra helikopterleri PKK'nın muhtemel barınma alanlarının bulunduğu Cudi ve Gabar dağlarını bombalıyor. Keşif uçuşları sırasında tespit edilen bazı hedefler anında imha ediliyor. Dağlık alanda örgütün barındığı tespit edilen mağaralar kullanılamaz hale getiriliyor. Kırsal alanda yaşanan askeri hareketlilik üzerine kent merkezlerindeki kontroller de sıklaştırıldı.

        Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte bu kez mayın arama faaliyeti yoğunlaşıyor. Mayına dayanıklı Kirpi tipi araçlar sınıra sevk edildi. Karayollarındaki askeri hareketlilik güneşin doğuşuyla başlıyor. Zırhlı araçlarla, karayollarında mayın taraması yapan askerler, en üst seviyede güvenlik tedbiri uyguluyor. Hakkari'nin Çukurca ilçesinde 8 asker ve 1 korucunun şehit olduğu mayınlı saldırının ardından karayollarında arama tarama faaliyetlerini arttıran Mehmetçik, uzman köpeklerden de yararlanıyor. Şırnak'ın Uludere, Beytüşşebap ile Hakkari'nin Çukurca ve Şemdinli ilçelerinde askeri hareketlilik dikkat çekiyor. Sınır hattındaki hareketlilik bölge halkı tarafından da merakla izleniyor.

        Bu arada, Şırnak Tümen Komutanlığı askerlerin çarşı izinlerini kaldırdı. Bu kararda kent merkezlerinde polislere ve askerlere yapılan saldırıların etkili olduğu öğrenildi.

        BAKANLARDAN KARA HAREKETI AÇIKLAMALARI

        İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin dün kara hareketıyla ilgili olarak "her an başlayabilir" demişti. Şahin bugün basın mensuplarının konu hakkında tekrar soru yöneltmeleri üzerine de "Kara harekatı, bugün, yarın başlamış, başlıyor değil. Şartlara göre her an olabilir. Bugün, olabilir, 1 saat sonra da olabilir. Bunun tarihini verecek değiliz, vermiş de değiliz. Yapıldığı zaman fark edilir. Yapılır mı, yapılmaz mı o da değerlendirilir. Bunlar, anlık şartlara göre verilecek kararlardır. Ama askerimiz, polisimiz, buradadır. Ve hep de burada olacaktır'' dedi.

        Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da bugün basın mensuplarının kara harekatı sorularına "Türkiye her neye ihtiyaç duyarsa bilin ki o yapılır" cevabını vermişti.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ