Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Osman Baydemir: "Bir haftaya kadar cezaevine gidebilirim"

        Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Alman-Türk Dostluk Grubu Başkanı Claudia Roth ve beraberindeki heyeti merdivenlerde karşıladı. Baydemir, gelen konuklarına karanfil vererek odasına davet etti. Roth ve beraberindekilerin Baydemir'in odasına geçmesinin ardından Baydemir, son dönemlerde tekrar başlayan KCK tutuklamalarına değindi. Baydemir, Roth'a hitaben, "Türkiye ve Diyarbakır seyahatinizi duyduktan sonra heyecanlandım ama aynı zamanda kaygılandım. Bir insan hakları ve demokrasi dostumu Diyarbakır'da görmekten dolayı seviniyorum ama her an KCK'dan tutuklana bilir" demesi üzerine Claudia Roth'un, "Beni serbest bırakırlardı" diyerek cevap vermesi, gülüşmelere neden oldu.

        Baydemir, son 2 ay içerisinde tekrar başlayan KCK tutuklamalarına sitem ederek, "Son 2 aylık zaman içerisinde yaşadıklarımız akılla, hukukla izah edilemez. Sadece Şırnak ilimizde hemen hemen hiç bir Belediye Başkanımız dışarıda değil. Yaptığım ironinin yaşamdan bir yansıması var. Şuanda her demokratik aktivite illegal gösteriliyor ve olduğundan farklı gösteriliyor. Sana sen suçlusun deniliyor ve suçlu olmadığını ispat et deniyor" dedi.

        Başbakan Erdoğan'ın "Alman vakıflarıdan Terör örgütlerine yardım gidiyor" sözlerini de hatırlatan Baydemir, "En son Başbakan'ın Alman Vakıfları ile ilgili yaptığı açıklama, bunun bariz göstergesidir. Söz konusu kredi kayıtlarının kullanımında her şeyden önce ilgili bakanların protokolü şarttır. Hükümetin bilgisi dışında tek bir kuruşun harcanmasının imkanı yoktur. Başbakan'ın bu açıklamasından sonra belediye başkanlarının da hızla tutuklanacağından kaygım vardır. Belki de yakında, bir haftaya kadar D Tipi Cezaevi’ne gidebilirim. Zulme boyun eğmektense orayı tercih ediyorum" dedi.

        "ENDİŞEM DAĞLARA DÖNÜŞ OLMASI"

        Baydemir, Ovada siyasetin ciddi zedelendiğini ve bundan tekrar dağlara çıkmanın endişesinin yaşadığını belirterek "Şuanda yaşamış olduğumuz atmosferde maalesef yerel halk ve genç nüfusta, üzülerek ifade ediyorum bir kez daha; ova siyasetinin çözüm getireceğine dair inançta ciddi bir zedelenme var. Yine büyük bir endişe ile ifade etmek isterim ki, umut tekrar dağlara dönüş olsun. Belediye Başkanlarımızı alıyorlar, il başkanımızı alıyorlar, biz nasıl siyaset yapacağız, neyle siyaset yapacağız diye bana

        sorular soruyorlar. Üzülerek cevap verecek bir şey bulamıyorum çünkü verebilecek yanıt bırakmadı bu hükümet bizde" diye konuştu.

        ROTH: "BİZİ DE TUTUKLASINLAR"

        Alman-Türk Dostluk Grubu Başkanı Claudia Roth, Baydemir'in konuşmasının ardından ilk olarak KCK tutuklamalarına değinerek "100 belediye başkanından bahsediyorsak tutuklu olan, onları seçen halk ta tutuklu sayılıyor. Bizim akrabalarımız hapishanededir. Bizde bugün hepimiz belediye başkanıyız, onlar bizi de tutuklasın, hatta 'sen niye tutuklu değilsin' diye soruyorum kendi kendime" dedi.

        "ALMAN VAKIFLARININ TERÖR ÖRGÜTÜNE YARDIM ETTİĞİ İDDİASI KESİNLİKLE KABUL EDİLEMEZ"

        Alman-Türk Dostluk Grubu Başkanı Claudia Roth, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Alman vakıfları, terör örgütüne yardım ediyor' sözlerini eleştirerek "Alman vakıflarıyla ilgili Başbakan'ın bazı suçlamaları oldu. Alman vakıfları dendiği zaman, partilere yakın vakıflar geliyor aklımıza. Bu vakıfların çalışmalarına baktığımız zaman son derece sivil toplumu destekleyen çalışmalardır. Başbakan'ın ifade etmiş olduğu belli kesimlere ve terör örgütüne yardım ediyor gibi yaklaşımları kesinlikle kabul edilmek ve haksız olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu vakıfların çalışmaları sivil toplum bazında çalışmalar, çevre konusunda bazı projeler var, Muğla'da var Diyarbakır'da arıtma tesisinin yapımında nasıl bir sıkıntı ortaya çıkabilir ben anlayamıyorum. Bu vakıflar bundan sonra da çalışmalara devam edecektir. Bu yaklaşımların doğru olmadığının bir kez daha altını çizmek istiyorum" dedi.

        Yapılan ziyaretin geri kalanı basına kapalı olarak devam ederken, Claudia Roth ve beraberindekilerin başka ziyaretler yapıp yapmayacağı hakkında ise bir bilgi verilmedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ