Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Bedelli benim için acil"

        Cannes’da ABD Başkanı Obama ve Alman mevkidaşı Merkel’le terörü konuşan, katıldığı oturumlarda adeta ekonomi dersleri veren Başbakan Erdoğan, sürpriz bir de görüşme yaptı. Erdoğan’a sigaraya karşı verdiği mücadeleyi bildiğini söyleyen Bill Gates, bu mücadeleyi G-20’de yaptığı konuşmaya da taşıdı.

        Almanya ziyaretinin ardından Fransa’nın Cannes kentine geçerek G-20 toplantılarına katılan Başbakan Tayyip Erdoğan Türkiye’ye dönüş yolunda seyahatine ilişkin izlenimlerini aktardı, beraberindeki gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan’ın Yunanistan’ın durumundan Bill Gates’le yaptığı “Sigara” başlıklı görüşmeye, Alman Şansölyesi Angela Merkel’in önüne koyduğu raporlara tepkisinden CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun “Terör komisyonu kurulsun” çağrısına yanıtına kadar açıklamaları özetle şöyle:

        * G-20 Zirvesi’nden nasıl bir izlenimle dönüyorsunuz? Ağırlıklı olarak Yunanistan vardı. Tabii yapılan toplantı (Cannes’daki Merkel, Sarkozy, Papandreu zirvesini kastediyor) olağanüstü bir toplantıydı. Papandreu’yu iyice sıkıştırdılar ve son aldıkları kararlar neticesinde Papandreu da başka çıkış yolu olmadığını gördü, referandumdan vaz geç ti. Son gün gün de me İtalya oturdu. Ber lus co ni, “İtalya’nın borç port fö yü benim dönemime ait değil, 18 yılın birikimi. Bu borcu düşüreceğim ama IM F’yle anlaşmam” diyor. Bu nun dışında bir de şu var; dün ya artık egemen para istemiyor. Mesela “Eurozone” çok tartışıldı. İklim değişikliği, gıda güvenliği de önemli gündem maddeleriydi.

        ‘GATES İLE GÖRÜŞTÜK’

        *Uluslararası işlemlerden vergi alınması gündeme geldi mi? O değil de, benim katılma dı ğım bir oturum da Bill Gates’in şöyle bir açıklaması olmuş: Onun bir vakfı var, jet yakıtına düşük de ol sa belli bir vergi koyalım; yüzde 1 gibi filan. Elde edilecek gelirle yoksullara, engellilere bir fon meydana getirelim. Bana da ikili görüşmemizde “Sigaraya karşı verdiğiniz mücadeleyi biliyorum” dedi. Onu da me ğer konuşmasında söylemiş, sigaraya konulacak bir ek vergininde böyle bir fonda toparlanmasını önermiş.

        * Bill Gates ile ikili görüşme mi yaptınız? Evet, çok kısa. Davet üzerine gelmiş. G20’ler de gerek bu tür isimler gerekse bazı ülkeler ekstra davet edilir. Mesela Singapur bunlardan biri. Ya paraları bol olduğu ya da bölgelerin de farklı konumları olduğu için davet edildiklerini sanıyorum.

        * Merkel, Medvedev, Obama ile hangi konular gündeme geldi? ABD ile olan görüşmelerimiz, BM’de yaptığımız görüşmelerin de va mı ma hi ye tin dey di. Da ha çok teröre yönelik. Merkel’ le görüşmemiz de yine ağırlıklı olarak te rör ko nu sun da oldu. Türk-Alman ilişkileri zaten iyi bir noktada. Ama görüşme de ısrarla terör konusu üzerinde durduk. Ve kendisine bazı belgeleri tekrar verdik, hatırlattık. (Merkel’e verdiği dosyayı ayrıntılı olarak anlattıktan sonra...) Bunları Merkel’e de okudum. Onlara göre Almanya’da 10 bin küsur PKK yanlısı var. “Bunların takipçisiyiz” dedi. Yargıda olan sayısı 4 bin civarında. Henüz yasaklanmamış KON-KURD (Avrupa Kürt Dernekleri Konfederasyonu) altında örgütlenmişler. PKK’nın hâkim olduğu geniş kitle kuruluşları, bunların bazılarını biliyorlar, bazılarını bilmiyorlar, gençlik, kadın, aile, gazeteci, hukuk çu, üniversiteli, öğretmen, Cemaati İslami Kürdistan, Demokrat Aleviler Federasyonu, Kürdistan Yezidiler Birliği. Hepsini kurmuşlar, açıkta kim se yi bırakmamışlar. Gazeteleri, dergileri... Yasaklanma kriterlerini fazlasıyla yerine getiren bir yapı.

        * Bunları paylaştıktan sonra Merkel’in tepkisi ne oldu? Bunları yakın takibe alma noktasında talimat verdi. Ve ilgili arkadaşlarımızla bu konuda daha sıkı bir işbirliği içerisinde olacaklar.

        * Barzani ile görüşeceksiniz. Peşmergeler son talebimizden sonra Kandil’e yakın bölgelerde sorumluluk üstlenmeye başladılar mı? Sorumluluk hissi geçmiş yıllara göre daha iyi bir noktada şu anda. Yarınki görüşmemizde neler yaptıklarını kendilerinden dinleyeceğiz. Orada müşterek çalışmanın sözünü almak istiyoruz. Bizim için önem arz ediyor.

        Bedelli benim için acil

        *Milli Savunma Bakanı’ndan “Bedelli bayram sonrası” açıklaması var. Bir tarih yok da, benim için önemli bir konu, acil bir konu. Bütçe öncesine sıkıştırabilir miyiz bilmiyorum. Genelkurmay Başkanı ile de çalışmalar belli bir olgunluğa geldi. Bir an önce bitirip, beklentiler var, o beklentileri karşılar, bir rahatlama sağlarız.

        * Herkese bedelli askerlik var mı? Belli bir yaşın üstü. Yoksa çok büyük bir haksızlık, adaletsizlik olur.

        * Para nerede kullanılacak? Benim gönlümde bir şey var, açıklamayı ben yapacağım. Komisyona havale

        * Kılıçdaroğlu “Terör komisyonu kurulsun, üye vermeye hazırız” diyor. Komisyonların bir kıymeti harbiyesi var mı? “Komisyona havale” derler ya, hiç bir kıymeti harbiyesi yok. Bu tür komisyonlar da sadece konuşursun. Sen genel başkansın konuşuyorsun zaten, komisyonlarda konuşacak olan daha üst değil. Terörle mücadelede zaten ne yapacağımız, ne yapmakta olduğumuz belli. Bahçeli aradı, tebrik etti sınırötesi operasyonu dan ötürü. Ama Kılıçdaroğlu o harekâtlar yapılıyor, hâlâ bize saldırıyor. Benimle ilgili gensoru veriyor. O gen sorudan ne çıkacak ya?

        Mesleki taassup kalktı

        * Son harekâtın eylem caydırıcılığı oldu. Bugüne kadar sağlanamayan askeri başarı sağlanmış oldu. Genelkurmay başarılı diyebilir miyiz? Diyebiliriz, çünkü üzerine çok daha sıkı gidiyor. Kararlı gidiyor.

        * Ne değişti? Asker sayısı mı? Anlayış değişti. Kır sal da ki PKK’ lı la rın üze ri ne üzerine git me ola yı var.

        * Asker siyasetten çekildi, kendi işini yaptığı için başarılı diyebilir miyiz? Burası da önemli. Bir de eskiden mesleki taassup vardı. Birileri polisi tahrik ediyordu; biz çalışıyoruz, canla başla varız ama asker yok... Asker diyordu ki biz varız, polis yok. Şu anda o meslek taassubu ortadan kalktı dayanışma süreci başladı.

        YİĞİT BULUT

        ANNESİZ İLK BAYRAM

        Umut TÜTÜNCÜ/ AHT

        Başbakan Erdoğan, annesiz ilk bayramın arefesin de Karacaahmet Mezarlığı’na giderek annesi Tenzile Erdoğan ile 15 gün önce Kulaksız Mezarlığı’ndan Karacaahmet’e nakledilen babası Ahmet Erdoğan’ ın kabri başında dua etti. Erdoğan oğlu Bilal ve torunu Ömer Tayyip Erdoğan ile geldiği mezarlıkta yaklaşık yarım saat kaldı. Erdoğan, annesinin ve fatından sonra 1988’de vefat eden babası Ahmet Erdoğan’ ın kabrini de annesinin kabrinin yanına naklettirmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ