Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Van depremi hükümetimiz için başarılı bir sınav oldu"

        HABERTURK.COM

        Başbakan konuşmasında Van Depremi, Avrupa'daki mali kriz ve Suriye ile yaşanan gerginlik konularına değindi.

        Van ve Erciş'te yaşanan iki deprem konusunda grup konuşmasında bilgiler veren Başbakan, 644 vatandaşımızı iki depremde kaybettiğimizi 250 vatandaşın da yaralı olarak kurtarıldığını söyledi. Deprem bölgesine uygulanacak ekonomik kolaylıklar hakkında da bilgiler veren Erdoğan, "Van depremi hükümetimiz için başarılı bir sınav oldu" dedi.

        Konuşmasında küresel ekonominin zor bir dönemden geçtiğini de vurgulayan Başbakan Erdoğan, bu tip süreçlerde popülist politikalardan uzak durup mali disiplinden taviz vermemeninin önemli olduğunu söyledi.

        Konuşmasında Suriye ile yaşanan gerilime de değinen Başbakan Erdoğan, "Kendi halkına ateş açanların başına neler geldiğini Beşar Esad görmelidir. Bu liderleri tarih kanla beslenen olarak anar" dedi.

        İşte Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

        "644 VATANDAŞIMIZ ÖLDÜ, 250 VATANDAŞIMIZ YARALI KURTARILDI"

        Van ve Erciş'te bizzat gözlemlerim oldu. Yerinde bizzat izlenimlerim oldu. İki depremde 644 vatandaşımızı kaybettik. Enkaz altından 250 vatandaşımız yaralı kurtarıldı.

        Yaşam koşulları zorlaşmaya başladı. Prefabrik ev sevkiyatına hız verdik. Adana, Mersin, İskenderun ve İstanbul'daki kamu tesislerini depremzedelere açtık. 17 milyon lirayı deprem bölgesindeki yetkili mercilere havale ettik.

        "ELEKTİRİK BORÇLARI 1 YIL SÜREYLE ERTELENDİ"

        Maliye bakanlığımız vergi beyannamesi verme ve ödeme sürelerini ileri bir tarihe erteledi. Depremde zarar gören çiftçilerimizin borçları 1 yıl süreyle ertelendi. Depremde hayatını kaybeden 66 öğretmenimizin tamamının ailelerine maaş bağlanmasını mümkün hale getiriyoruz. Vatandaşın elektirik borçları 1 yıl süreyle ertelendi.

        'AFET BÖLGESİ' POLEMİĞİ

        Anamuhalefet lideri diyor ki, Erciş il olmalıdır. Yani il olduğu zaman Erciş ne kazanacak? Onu düşünmüş değil. Ağzı olan konuşuyor, diyor ki "Erciş il olsun".

        Afet bölgesi ilan edilmeli diyorlar. Mevcut mevzuatımızda, afet bölgesi ilan edersek orada inşaat yapamazsınız. İnşaatlarda bir çivi dahi çakamazsınız. Ha nedir? Belediyelere biraz fazla para gelecek ya... O paraların da nereye gideceği belli...

        Van merkezde biz belediyenin yaptığı çalışmaları görüyoruz. Sadece popülizm.

        "VAN DEPREMİ HÜKÜMETİMİZ İÇİN BAŞARILI BİR SINAV OLDU"

        Çadırlarda, prefabrik konutlarda ilk sıkıntılı dönemi atlatacağız. Ağustos itibarıyla kalıcı konutları bitirmeyi hedefliyoruz. Van depremi hükümetimiz için başarılı bir sınav oldu.

        Elbette bu boyutta bir afette eksiklir de olabiliyor. Ama bu eksiklikleri kapatmak için hızla adımlar atıyoruz.

        "5 SEÇİM 2 REFERANDUM GEÇİRDİK MALİ DİSİPLİNDEN TAVİZ VERMEDİK"

        Küresel ekonomi zor bir dönemden geçiyor. Dün akşam Berlusconi ile uzun bir telefon görüşmesi yaptım.

        Bankacılıkla finans sektörüyle ilgili düzenlemelerde, enflasyonla mücadelede her konuda halkımızın desteğini aldık. 5 seçim 2 refarandum geçirdik, ama mali disiplinden taviz vermedik. Karşılıksız para basmadık.

        Avrupa Birliği'nin ciddi bir merkez bankası bile yok. Avrupalı liderler umarım krizde Türkiye'nin önemini anlamıştır.

        "ÖZÜR DİLEMENİN ÖTESİNDE ADIMLAR BEKLİYORUZ"

        Suriye, bize ve Arap Birliğine karşı samimiyetsiz bir tavır sergilemiştir. Diplomatik temsilciliklerimize yönelik saldırıları derhal kınadık. Gerekli uyarıları yaptık.

        Tarih boyunca Türk bayrağına yönelen eller her zaman gereken cevabı almıştır, bundan sonra da alacaktır. Kardeş Suriye halkı yönetimiyle aynı görüşte değil.

        Yabancı ülke diplomatlarını korumak her ülkenin onurudur, namusudur. Bunlar üzerinden mesaj vermek telafisi mümkün olmayan bir şuursuzluktur. Özür dilemenin ötesinde sorumluların bulunmasını da istiyoruz. Cezaevlerin binlerce siyasi tutuklu bulunduran, sen Beşar, bayrağımıza saldıranları da bulursun.

        "KILIÇDAROĞLU TEZGAHA GELDİ"

        Kendi halkına ateş açanların başına neler geldiğini Beşar Esad görmelidir. Bu liderleri tarih kanla beslenen olarak anar. Suriye bıçak sırtı gibi ince bir çizgide yürümektedir. ucu uçurum olan bu yoldan dönmeleri bizim de arzumuzudur.

        Belşar Esad'ın ağır hakaretlerini iç politika malzemesi olarak kullanan liderler var. Buna tezgaha gelmek denir. Kılıçdaroğlu yine tezgaha geldi, bunu hep yapıyor.

        "CHP SİVİL DİKTA VE VESAYETİN PİYONUDUR"

        Birileri AK Parti vesayetinden söz ediyor. Bunu söyleyenler statükonun ayakçılığını yapıyor. Belediye başkanlığımızdan beri bunu söylüyorlar. Sivil dikta ve vesayet çığırtkanlığı yapanlarda bilsinlerki milletimiz bu tür oyunlara prim vermiyor.

        Biz statükoya karşı, vesayete karşı yoğun mücadele verirken başta anamuhalefet partisi CHP, her adımımızı engellemeye çalışanlar çıktı. CHP statükoyu muhafaza etmek için yoğun çaba içine girdi. CHP sivil diktanın ve vesayetin piyonudur.

        "BİZ ÖYLE BİR PROTOKOL YAPMADIK"

        Biz sorunları çözmek için mücadele verirken CHP ve muhalefet genel kurulu çalıştırmamak için ellerinden geleni yaptılar. Onlar kendi şahsi çıkarları adına her yolu denediler. Yemin etmeyeceğiz dediler. Biz ne dedik? Kuzu kuzu gelecekler dedik ve geldiler. Bizimle özel protokol yaptılar dediler. Biz öyle bir protokol yapmadık. Böyle bir protokol mü var? İçeridekileri çıkaracağız mı demişiz? Bunu yapacak yer yargıdır. Bu anlayışla devam ettiğiniz sürece bu süreçler kısalmaz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ