Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Diyanet yeni anayasada da özerk olmak istemiyor

        SALİHA ÇOLAK / GAZETE HABERTÜRK

        Diyanet Vakfı temsilcileri, TBMM Anayasa Uzlaşma Alt Komisyonu’na Anayasa değişikliği konusundaki hassasiyetlerini iletti. Temsilciler, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “özerk” olmaması gerektiğini belirtirken, İran’daki gelişmeleri örnek verdi. Temsilciler, “İran’a bakın. 30 yıl öncesine göre, dini değerler zayıfladı, molla sınıfı zenginleşti, baskı ortamı şiddetlendi” uyarısında bulundu.

        Edinilen bilgiye göre önceki gün TBMM’de toplanan alt komisyona, TÜSİAD, TESEV, TESAV, MÜSİAD, Diyanet Vakfı ve Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı temsilcileri katıldı.

        YAS TATİLİ İSTEDİLER

        Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, din dersinin zorunlu olmasına karşı çıktı ve seçmeli din dersi verilmesini, dinler tarihi dersi verilebileceğini söyledi. Geçmez, muharrem ayında Aleviler için yas gününün tatil ilan edilmesini önerdi. Geçmez, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılmasını ya da özerk olarak denetleyici bir kurum haline gelmesini isterken holdingleşmeye dikkat çekti.

        ‘İRAN’A BAKIN, ÖRNEK ALIN’

        Edinilen bilgiye göre, Diyanet Vakfı adına toplantıya Genel Müdür Süleyman Necati Akçeşme ve YÖK üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın katıldı. Din dersinin seçmeli olabileceğini, dinler tarihi ve ahlak dersi verilebileceğini anlatan vakıf temsilcileri, Diyanet’in özerk olması halinde sakıncalarına dikkat çekti.

        Temsilciler, dini yönetimlerin siyaset ve toplum üzerindeki etkilerinden söz ederken, “İran’da 30 yıl öncesine göre dini değerler zayıfladı, molla sınıfı zenginleşti, bu arada da baskı ortamı şiddetlendi” görüşlerini dile getirdi. Bu görüşlere katıldığını bildiren CHP’li Atilla Kart, “Türkiye’de de son yıllarda dini referansla ihaleler ve kamuya personel alımları yapıldığını, bu arada da molla sınıf gibi zenginleşenler bulunduğunu” söyledi. Kart, Diyanet’in kayıtdışı akçeli işleri bulunduğunu ve politikaya da karıştığını savundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ