Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem CHP'li Meclis üyesi hakim karşısına çıktı

        Kadir TAMER / MUĞLA (AHT)

        CHP Muğla İl Genel Meclis Üyesi Dursun Kaplan, geçen yıl meclis toplantısında yaptığı konuşmada Başbakan Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesi ile ilk kez hakim karşısına çıktı. Kalan, hakaret etmediğini iddia edip "Sadece Muğla'nın hakkına sahip çıktım" dedi.

        Kaplan, 2010 yılında meclisin mayıs ayı üçüncü birleşiminde yaptığı konuşmada Marmaris'in Turgut köyündeki Otel ilgili konuştu. Kaplan,"1984'de mevzi imar planı hazırlandı, 1991'de temeli atıldı. Uzun yıllar inşaat halinde kalan oteli, 2008 yılında Lübnan Başbakanı Hariri satın aldı. 2009 yılında bu otel, Başbakan Erdoğan'a yakınlığı ile bilinen Koza Grubu tarafından satın alındı. Bu tarihten sonra otelde, hızlı bir çalışma başlatıldı. Otelin önündeki deniz dolduruldu, ormanlık alandaki ağaçlar kesildi. Yaptığımız şikayetler üzerine, deniz dolgusu nedeniyle 19 bin TL para cezası kesildi. Aynı yerde, başka bir otel, deniz dolgusu yaptı, 300 bin TL para cezası kesildi. Otel, birileri tarafından korunuyor. Otelin kaçak bölümleri yıkılmalı, ormanlık alan terk edilmeli" ifadelerini kullandı.

        Başbakan Erdoğan'ın avukatları Muammer Cemaloğlu ve Fatih Şahin, Kaplan'ın Başbakan Erdoğan'ın Keyland Otel'in gizli sahibi olduğunu, siyasi otoritesini kullanarak otelle ilgili hukuki yaptırımlara engel olduğunu iddia ettiğini belirtti. Erdoğan'ın avukatları Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na Kaplan hakkında suç duyurusunda bulundu. Şikayette, Dursun Kaplan'ın medyada da geniş yer bulan bu açıklamalarının düzmece ve yalan olduğu öne sürüldü. Kaplan'ın konuşmasında hayal mahsulü ve hukuka aykırı isnat ve ithamlar ile Başbakan Erdoğan'a karşı açıkça hakarette ve iftirada bulunduğu iddia edildi. Kaplan'ın Türk Ceza Kanunu'nun 125'inci maddesinde hükmü bulunan "Hakaret" ve 267. maddesinde yer alan "iftira" suçunu işlediği ileri sürüldü.

        Şikayetin ardından Muğla Cumhuriyet Savcılığı tarafından Kaplan'ın ifadesine başvuruldu. Cumhuriyet Savcılığı yaptığı incelemede, toplantıda yapılan beyanatların siyasi nitelikte bulunduğu, olayda hakaret ve iftira suçlarının yasal unsurlarının bulunmadığı hükmedilip

        kovuşturmaya gerek görülmedi. Savcılığın aldığı karar üzerine Başbakan Erdoğan'ın avukatı Muammer Cemaloğlu, Aydın 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak savcılığın aldığı karara itiraz etti. Dosyayı inceleyen mahkeme heyeti, Kaplan'ın Mayıs ayında yaptığı konuşmayla ilgili olarak Başbakan'a hakaret ettiği gerekçesi ile Muğla Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açılmasına karar verdi.

        Hakaret davasının ilki Muğla Sulh Ceza Mahkemesi'nde görüldü. CHP'li Meclis üyeleri ile CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Kaplan'ı duruşmada yalnız bırakmadı. Yarım saat süren duruşmanın ardından adliyeden ayrılan Dursun Kaplan elinde, 'Vatandaş evini yapamıyor bu oteli kim koruyor dedim, Başbakan beni mahkemeye verdi' yazılı pankartla basın açıklaması yaptı. Mayıs ayında Muğla İl Genel Meclisi'nde yaptığı konuşmasında Başbakana hakaret etmediğini kaydeden Kaplan, "Bölgeye vatandaş SİT'ten dolayı ev yapamazken bu otelin denize dolgu yaptığını, ormanı tahrip ettiğini, otelin emsalinden büyük olduğunu ve bu gücü nereden aldığını sordum. Ben Muğla İl Genel meclis üyesiyim. Muğla'nın hakkına sahip çıktım, bu benim görevimdi. Kesinlikle başbakana hakaret etmedim" dedi. İlk duruşmaya katılarak meclis üyesine destek veren CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, "Ortada haksız bir uygulama var. Meclis üyemiz siten dolayı vatandaş evini yapamıyor bu otel nasıl yapılır diyor. Bunun üzerinde hakkında Başbakana hakaret ettiği gerekçesi ile dava açılıyor. Bunu anlamak mümkün değil. Biz CHP olarak her zaman halkın yanında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu. Duruşma 2 Mart tarihine ertelendi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ