Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yalçın Küçü'ün savunması tamam

        ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Odatv'de yapılan aramalar sonrasında gazeteciler Ahmet Şık, Nedim Şener ve Soner Yalçın'ın da aralarında bulunduğu 12'si tutuklu 14 sanık hakkında açılan davanın 4. duruşmasında Yalçın Küçük savunmasını yaptı.

        İstanbul Adalet Sarayı'ndaki özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Prof. Dr. Yalçın Küçük, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, gazeteciler Nedim Şener, Ahmet Şık, Soner Yalçın, Şükrü Doğan Yurdakul, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Muhammet Sait Çakır, Coşkun Musluk, Müyesser Uğur ile tutuksuz sanık İklim Ayfer Kaleli katıldı. Diğer tutuksuz sanık Ahmet Mümtaz İdil ise sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya gelmedi. Davanın tutuklu sanıklarından Kaşif Kozinoğlu ise cezaevinde rahatsızlanarak 12 Kasım'da hayatını kaybetmişti.

        "İKİ HAFTADA SAVUNMALARI TAMAMLAMAYI DÜŞÜNÜYORUZ"

        Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Ekinci, güvenlik nedeniyle izleyicileri sanıklara yiyecek vermemeleri konusunda uyardı. Yarın ve önümüzdeki hafta salı, çarşamba ve perşembe günleri duruşmanın yapılacağını belirten Ekinci, ''Bu 2 haftada savunmaları tamamlamayı düşünüyoruz. Son gün ise talepleri alacağız'' dedi.

        Sanıkları, bulundukları cezaevinden geç getiren jandarma komutanını da uyaran Başkan Ekinci, ''Sanıklar duruşma günü saat 10.00 salonda hazır edilecektir. Aksi takdirde hakkınızda yasal işlem yapacağım'' diye konuştu. Duruşmada ilk olarak savunması alınmaya başlanan sanık Yalçın Küçük'ün ''Çok emin ve vakur duruyorsunuz'' demesi üzerine Başkan Ekinci teşekkür etti. Küçük, buradaki bazı sanıklara müstear isim vermek ve kaos oluşturmakla suçlandığını hatırlatarak, ''Bu iddianamede sadece T.C yazısı ile İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız ibareleri doğrudur. Gerisi yalandır'' dedi. Duruşma, Yalçın Küçük'ün savunmasıyla devam ediyor.

        Bu arada, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve gazeteci-yazar Ruşen Çakır da duruşmayı izleyenler arasında yer aldı.

        YALÇIN KÜÇÜK'ÜN SAVUNMASI

        Prof. Dr. Yalçın Küçük, iddianamede PKK'yı yönetmekle suçlandığını belirterek, ''Eğer PKK'yı yönetiyorsam Hakan Fidan niçin benimle görüşmüyor? O zaman bana gelmesi gerekir. Silivri'ye gelmesi gerekir'' dedi.

        Küçük, iddianamede yer alan müstear isimle kitap yazma suçlamasını kabul etmeyerek, müstear isimle yazmanın yaygın olduğunu ve bazı önemli şairlerin müstear isimle kitaplar yazdığını söyledi.

        İddianamede yer alan bazı ifadelerin çok bilgisizce yazıldığını savunan Küçük, mahkeme heyetine yönelik, ''Sizi tenzih ederim. Mahkemeye karşı herhangi bir saygısızlığım olamaz. Bu iddianamenin hazırlanmasında en ufak bir hukukçu katkısı yoktur'' dedi.

        Küçük, iddianamede Ergenekon'u ve PKK'yı yönetmekle suçlandığını belirterek, ''Eğer PKK'yı yönetiyorsam kendime haksızlık yapmak istemem. Hakan Fidan niçin benimle görüşmüyor? O zaman bana gelmesi gerekir. Silivri'ye gelmesi gerekir'' şeklinde konuştu.

        Hakkında ''kaos yaratmak'' suçlamasının da bulunduğunu dile getiren Küçük, kaosun bir diğer anlamının ''gaz yapmak'' olduğunu söyledi. Küçük, ''İçim yanıyor. Suçum nedir bilmiyorum. Siz bizim için davalar açtınız, suçumuzu bilmiyoruz. Gaz yaparız biz, suçumuz budur'' diye konuştu.

        İddianamede Soner Yalçın'la ilgili bir şey bulunmadığını ifade eden Küçük, sadece kendisi ve diğer sanık Barış Pehlivan'ın isminin geçtiğini kaydederek, ''Ben Soner'in yerinde olsam intihar ederdim'' dedi.

        Soruşturma sırasında bazı evraklara el konulduğunu belirten Küçük, şunları kaydetti:

        ''Benim hiç mi özel hayatım, özel düşüncem olmayacak? Benim kişisel defterimi almışlar. Belki yalandır. Yazık değil mi? Bu devlete ayıp değil mi? Eğer burada yazılanlar suçsa basın savcısı bakar. Bunlar üst savcı mı, Allah'ın savcıları mı bunlar? Yazık değil mi bu ülkeye?''

        Savunması sırasında elindeki bir kitapta yer alan eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ve Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın yan yana fotoğrafını mahkeme heyetine gösteren Küçük, böyle bir fotoğrafın başka bir ülkede bulunması durumunda bu kişilerin yargılanacaklarını öne sürdü.

        Duruşma salonuna gelen eski emniyet müdürü Emin Aslan da avukatların oturduğu bölüme geçti. Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Ekinci'nin, ''Siz ne sıfatla oturuyorsunuz, avukat mısınız?'' diye sorması üzerine söz alan bir sanık avukatı, Aslan'ın stajyer avukat olduğu için burada oturduğunu söyledi.

        Sanık Küçük, mahkeme başkanına hitaben, ''İnşallah daha iyi bir yerde karşılaşırız. İnanın ki, size karşı en küçük bir sevgisizliğim yoktur. Ümit ediyorum ki, sizin de bize karşı yoktur'' dedi.

        Bunun üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Ekinci de ''Samimiyetle söylüyorum ki, bizim hiç kimseye eyvallahımız yoktur. Yalnız Türkiye Cumhuriyeti yasalarına hesap veririz'' ifadelerini kullandı.

        Küçük'ün savunmasını tamamlamasının ardından duruşma yarına ertelendi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ