Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Sır Çeçen'i Devlet Denetleme Kurulu mercek altına aldı

        ZÜLFİKAR ALİ AYDIN / GAZETE HABERTÜRK

        Agos Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’e düzenlenen suikastta kamu görevlilerinin sorumluluğunu araştırmak için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatıyla harekete geçen Devlet Denetleme Kurulu (DDK), Habertürk’ün gündeme getirdiği Ergenekon sanığı “Çeçen Muharrem” lakaplı Saipir Debzlelvidze’nin sır kalan ilişkilerini de mercek altına aldı.

        DDK, “Başbakan’a suikast ihbarının” da şüphelisi olarak gözaltına alınıp serbest bırakılan Debzlelvidze’nin ifade tutanaklarını Dink cinayetinin işlendiği tarihle ilgili anlatımları ile birlikte değerlendiriyor, kamu görevlilerinden destek alarak serbest bırakılmış olabileceği yönündeki iddiaları araştırıyor.

        O GÖRÜŞME DOSYADA

        Türkiye’ye ilk kez 1999 yılında giren ve iyi derecede Türkçe konuşan Azeri kökenli Rusya vatandaşı Debzlelvidze, Hrant Dink cinayetinden iki ay sonra İstanbul Bakırköy’deki bir yol kontrolünde daha sonra Ergenekon sanığı olacak olan Tuncay Hacıbektaşoğlu ile birlikte gözaltına alınmış, “Vizesiz Türkiye’de bulunduğu” gerekçesiyle Yabancılar Şubesi’ne teslim edilmişti.

        23 Ağustos 2007’de ise MİT’’in gönderdiği “Başbakan’a suikast yapılacak. Çeçen tetikçi kullanılacak” ifadesi ile alarma geçen İstanbul Polisi 23 Ağustos 2007’de “Çeçen Muharrem” lakaplı Debzlelvidze’yi bir kez daha Tuncay Hacıbektaşoğlu ile birlikte bir parkta otururken gözaltına almıştı. İkilinin Mete Yalazangil, Muzaffer Tekin ve Mehmet Zekeriya Öztürk ile sık sık görüştüğü tespit edilmişti.

        Habertürk’ün daha önce gündeme getirdiği, DDK’nın da kayıtlarına aldığı belirtilen söz konusu telefon görüşmesi ise Ergenekon sanıkları Yüzbaşı Zekeriya Öztürk ile Tuncay Hacıbektaşoğlu arasında geçiyor. Öztürk 17 Temmuz 2007’de Hacıbektaşoğlu’nu arıyor o da telefonu Debzlelvidze’ye veriyor. Hacıbektaşoğlu’nun “‘Serbest kaldık ‘Haber vereyim’ dedim” dediği görüşmede “Geçmiş olsun” yanıtı veren Öztürk, Debzlelvidze’ye de “Geçmiş olsun” temennisinde bulunuyor. Debzlelvidze ise “Komutan” diye hitap ettiği Öztürk’e “Sana mı geçmiş olsun diyem, bana mı” yanıtını veriyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ