Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem askeri öğrenci atılma chp

        CHP, sağlık nedenleri dışında askeri öğrencilikten çıkarılan veya ayrılanların devlete olan borçlarına ödeme kolaylığı getiren kanun teklifi verdi.

        CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ve CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar'ın TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifi, Askeri Öğrencilerden Başarı Gösteremeyenler Hakkında Kanun, Türk Silahlı Kuvvetleri Personeli Kanunu, Harp Okulları Kanunu ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kanunlarında değişiklik yapılmasını düzenliyor.

        Teklife göre, sağlık nedenleri dışında askeri okullardan ayrılan veya çıkarılan öğrenciler, personel ve amortisman giderleri hariç, devlet tarafından yapılan masrafları, faiziyle birlikte tamamını değil sadece sadece yüzde 20'sini ödeyecek.

        Teklifin gerekçesinde, 2007'de askeri okula kayıt yaptırıp, 2010 sonunda ayrılan bir öğrenciden, yiyecek, giyim-kuşam, öğrenci aylıkları, kitap, kırtasiye barınma gibi 6 ana kalem masraf için yasal faiziyle 26 bin 757 lira tazminat talep edildiği, bu rakamın bazı durumlarda 50 bin liraya kadar yükseldiği belirtildi. Gerekçede, bu rakamların, meslek sahibi olmayan gençler için ödemesi mümkün olmayan bir külfet oluşturduğu ifade edildi.

        Fen, anadolu öğretmen liseleri gibi yatılı okullarda okuyan öğrencilerden okuldan ayrılmaları durumunda tazminat istenmediği, askeri okullardan bu tazminatın istenmesinin ise eşitlik ilkesine aykırılık gösterdiği belirtildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ