İçtüzük gerilimi devam ediyor
Meclic Genel Kurulu'nda dün akşam tavan yapan ve zaman zaman yumruklaşmalara kadar giden İçtüzük gerginliği bugün açıklamalarla devam ediyor
İçtüzük değişikliği teklifiyle başlayan ve dün gece CHP'lilerin kürsü işgali ile vekiller arasında zaman zaman neredeyse yumruklaşmalara varan gerilimlerin yaşandığı gerilim bugün de yapılan karşılıklı açıklamalarla devam ediyor
Bugün TBMM'de yanındaki çok sayıda CHP'li vekille bir basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, dün yaptıklarının işgal değil direniş olduğunu söyledi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise basın mensuplarının sorularını yanıtlarken CHP'nin dün akşam yaptıklarının parlamento içi fiili bir darbe olduğunu öne sürdü.
AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı da içtüzük teklifini görüşmeye bugün devam edeceklerini söyledi ve ortak bir yol bulmak için yapılan toplantılarda kendilerinin uzlaşmak istediğini ancak CHP'nin hep aynı yerde kaldığını iddia etti.
"İŞGAL DEĞİL DİRENİŞ. İKTİDARA KARŞI DİRENİŞİMİZ SÜRECEK"
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, beraberinde CHP milletvekilleriyle TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Mecliste yaptıklarının işgal olmadığını savunarak, bunun, ''milletin kürsününü koruma, milletin sesini kısmak isteyenlere karşı direniş'' olduğunu söyledi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e yazılı başvuruda bulunarak, Genel Kuruldaki görüntüleri istediklerini belirten İnce, ''Geçen sefer vermedi. Faşizm işte budur. Hem saldıracaksın hem basından gizleyeceksin hem Meclis TV görüntülerini vermeyeceksin, faşizm budur'' dedi. İnce, Mecliste geçmiş dönemlerde İçtüzük tartışmalarında bir milletvekilinin yaşamını yitirdiğini anımsatarak, dün böyle bir ölümün, CHP'nin şiddete prim vermeyen tutumu sayesinde, AK Parti'lilere uymadıkları için olmadığını belirtti.
Usul tartışmasını Meclis Başkanı'nın inisiyatifine bırakamayacaklarını, grup önerileri üzerinde 10'ar dakikalık konuşmalarından vazgeçemeyeceklerini belirten İnce, asıl Meclisi işgal edenin, iktidar olduğunu ileri sürdü. İnce, Meclis açıkken KHK çıkaran iktidarın, parlamentonun yetkilerini gasp ettiğini iddia ederek, ''Bizi sindirmek istiyorlar, hak arayanı haklamak istiyorlar'' dedi.
İnce, ''kararlılıklarıyla, faşist, baskıcı zihniyeti, muhalefeti yok etme girişimini püskürteceklerini'' belirtti.
"BU PARLAMENTO İÇİ FİİLİ BİR DARBEDİR"
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, TBMM'de gazetecilere dünkü TBMM Genel Kurulu'nda İçtüzük Değişiklik Teklifi görüşmeleri sırasında yaşanan gerginliğe ilişkin açıklamalarda bulundu. Dün gece TBMM Genel Kurulu'nda kimsenin arzu etmediği biçimde kürsü işgali yaşandığını belirten Bozdağ, şunları kaydetti: "Yani resmen ve fiilen Meclis çalışamaz hale getirilmiştir. Meclis'in çalışması engellenmiştir. Geçmişte ne var diye de ben baktım, ilk defa Meclis'te böyle alkışlarla Meclis Başkanı'nın protesto edildiği, slogan atılarak istifaya çağrıldığı böylesi bir görüntü TBMM'de maalesef yaşanmıştır. Bu parlamentoya yakışmamaktadır, demokrasimize yakışmamaktadır, milletimizin evlatlarına da yakışmamaktadır. Bu esasında parlamento içi fiili bir darbedir.
Parlamentoyu çalıştırmamak, çalışmasına engel olmak, parlamentonun kürsüsünü işgal etmek, parlamentoyu özgürleştirmek değil, parlamentoyu iş yapamaz hale getirmek, parlamentonun çalışmalarını kısmen veya tamamen zorla ve zorbalıkla engellemektir. Eğer zorla, zorbalıkla parlamento çalışamaz hale getirilirse o zaman bu, milletin iradesinin rehin alınması anlamına gelir. Umarım bundan sonraki süreçte aklıselimle bu iş çözülür ve aklıselimle parlamento çalışmaya devam eder.
"MECLİS ÇALIŞACAK ÇALIŞMAK ZORUNDA"
AK Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, İçtüzük değişiklik teklifi konusunda açıklamalarda bulundu. İçtüzük teklifini görüşmeye bugün devam edeceklerini belirten Bahçekapılı, ''Günlük programı görüşmeye devam edeceğiz. Bizim milletvekilleri olarak görevimiz Meclisi çalıştırmaktır. Çünkü biz milletimizden, halkımızdan bu görevi aldık ve bu sorumlulukla burada bulunuyoruz. Buradaki sorumluluklarımızın gereğini yerine getirmek mecburiyetindeyiz'' dedi.
Bahçekapılı, ''CHP kürsüyü işgal ediyor ne yapacaksınız peki?'' sorusuna, ''Meclis çalışacak, çalışmak zorunda. Biz görüşmeleri tamamlamak için elimizden geleni yapacağız'' yanıtını verdi.
''CHP ve diğer muhalefet partileriyle bir görüşme yapacak mısınız?'' sorusuna Bahçekapılı, şu yanıtı verdi: ''Sürekli görüşme, müzakere halindeyiz. Her türlü görüşmeye ve tartışmaya açığız. İçtüzük değişikliği teklifi, Meclise ilk geldiği halden bugüne kadar, müzakereler sonucunda çok yumuşattık. Şu anda tartışılmasını istediğimiz, Mecliste görüşülmesini istediğimiz metin ile bizim önerdiğimiz metin arasında dağlar kadar fark var, bu da müzakereler sonucunda oldu. Bizim Meclise sevkettiğimiz ilk metin yok şu anda. Müzakereler sonucunda muhalefetin de istekleri doğrultusunda yumuşatılmış, ortaklaşa bir metin haline gelmiştir.
Bizim, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında yapılan toplantılarda her geri atışımızda, CHP aynı yerde kaldı. Hiç bir şekilde tutumundan en ufacık bir uzlaşma yoluna gidebilecek bir davranış sergilemedi, sergilemiyor. Böyle olunca da uzlaşma yapamıyorsunuz. Durduğunuz yerde durduğunuz ve kaldığınız müddetçe uzlaşma yapabilmek mümkün değil. Biz adım attık fakat onlar atmadı.''
Bahçekapılı, CHP'nin, İçtüzük'ün 19. maddesi konusundaki itirazlarının sürdüğünü hatırlatarak, ''Bu madde bile bizim önerdiğimiz biçimde değil şu anda; o da değişti ama onlar gene de diretiyorlar'' dedi.
''Geçen dönem hazırlanan İçtüzük değişiklik teklifi gündeme gelebilir mi?'' sorusu üzerine, ''Şu anda görüştüğümüz İçtüzük teklifi komisyondan geçti ve Genel Kurul gündeminde. Öbürü daha uzun soluklu ve uzun vadeli bir şey. Bunu çözmek zorundayız şu anda'' diye konuştu.
HABERTURK.COM VE AJANSLAR