Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Çocuk eylemcilerin sayısı çığ gibi büyüdü!

        Enis YILDIRIM/ HT GAZETE

        Taş atan çocuklarla ilgili 2010 yılında çıkarılan yasa il emniyet müdürlerinin Kızılcahamam’daki 3 günlük çalıştayında masaya yatırıldı. Gündemin 1. maddesi olarak mercek altına alınan yasanın öncesi ve sonrasında yapılan araştırma sonuçları değerlendirildi. Aralarında istanbul, ankara, izmir, Mersin, adana ve Diyarbakır’ın da bulunduğu 15 ili kapsayan araştırmada, yasanın terör örgütünün elini kolaylaştırdığı sonucuna varıldı. Araştırmaya göre polise ve işyerlerine molotof kokteyli atan çocukların sayısında yüzde 300, patlayıcı madde atan çocukların sayısında yüzde 500 ve havai fişek atan çocukların sayısında ise yüzde 600 artış olduğu belirlendi. araştırmada örgütün çocukları en fazla kullandığı şehirler olarak Hakkâri, şırnak, Mersin ve istanbul’un adı öne çıktı.

        ÖNCE TAŞ, SONRA DAĞ

        PKK/KCK terör örgütünün çocukları ilk etapta araç yakma ve motolofkokteyli atma gibi küçük eylemlerde kullandığı tespit edilen araştırmada, sonraki sürecin ise örgütün dağ kadrosuna katılım olduğu iddia edildi. Taş atan çocukların sayısında yaşanan artışın adalet Bakanlığı ile görüşülmesine karar verildi. Yasaların da hem güvenlik hem de özgürlük ilkeleri doğrultusunda yeniden ele alınmasının gerekli olduğunun altı çizildi. Eylemlerde birden fazla yer alan çocuklar için görüş alışverişi yapılacağı öğrenildi.

        YASA NE DİYOR?

        Kamuoyunda ‘taş atan çocuklar yasası’ olarak bilinen yasa, eylemlerde kanunda sayılan silah veya araçları taşıyan küçük yaştaki kişilere verilen cezayı düşürdü. Ateşli silahlar, patlayıcı maddeler, her türlü kesici, delici aletler, taş, sopa, demir ve lastik çubuklar gibi silah ve araçları taşıyalara verilen 2 yıl dan 5 yıla kadar hapis cezası, 6 aydan 3 yıla indirildi. Ağır ce zada yargılanan çocuklar, yasa sonrası çocuk mahkemelerinde yargılanmaya başlandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ