Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Ben olsam bedel ödemek yerine askere giderim!"

        Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Malatya'nın Akçadağ İlçesi'ne bağlı Kürecik Beldesi'nde kurulan füze savunma sistemi kapsamında NATO radar üssüyle ilgili olarak, "Herkes elini vicdanına koysun. Bu radar savunma amaçlıdır. NATO ülkelerinden birine saldırı olursa devreye girecektir. Bu radardan kimse çekinmesin. Bu radarla hiç bir ülke hedef alınmamıştır'' dedi. Yılmaz bedelli askerlik başvurusunda bulunanların sayısının da 16 bine ulaştığını söyledi.

        Oran Kalkınma Ajansı ve Kayseri Gazeteciler Cemiyeti ödül törenine katılmak üzere kente gelen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, çocukluğunda Sivas'tan sonra gördüğü ilk kentin Kayseri olduğunu; Gürünlü olduğu için Kayseri'den gelip geçtiğini, savunma sanayi konusunda da Kayseri'nin önemli bir yer tuttuğunu ifade etti. Kayseri Valiliği önünde Vali Mevlüt Bilici ve milletvekili Yaşar Karayel ve il protokolü tarafından karşılanan Milli Savunma Bakanı Yılmaz, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        Malatya'nın Kürecik Beldesi'ndeki radar üssünün savunma amaçlı bir NATO tesisi olduğunu belirten Bakan İsmet Yılmaz, bu konuda eleştiri yapanların ellerini vicdanlarına koymaya çağırdı. Yılmaz şöyle konuştu:

        "Sivas Şarkışla'da bir radar üssü vardı, sonra kapandı. NATO için bir radar üssü söz konusu olunca, ben Şarkışla'yı önerdim, ama Malatya Kürecik daha uygun bulundu. ABD ile bu konuda NATO çerçevesinde bir anlaşma yapıldı. Türkiye NATO'ya 60 yıl önce girdi. Kürecik konusundaki sözleşme de, tekrar ediyorum savunma amaçlıdır. Hiçbir ülke hedef alınmamıştır. Bu radar NATO ülkelerine bir saldırı olmazsa belki de hiç kullanılmayacak. NATO ülkelerinde bu türden askeri tesisler vardır. Üye ülkelerden kimi üs, kimi radar, kimi da başka tesisler vermiştir. Akıllı Savunma Sistemleri çerçevesinde bu radar konulmuştur. Tamamen NATO tesisidir. Şikago'da Mayıs ayında yapılacak zirvede bu radar üssü ve diğer üsler 2018'e kadar olan durumu ele alınacaktır. Kürecik'deki radardan kimse çekinmesin. Eleştiriler konusunda herkes elini vicdanına koysun."

        ASELSAN MÜHENDİSİNİN ŞÜPHELİ ÖLÜMÜ

        Bakan İsmet Yılmaz, bir başka soru üzerine, Aselsan'da çalışırken ölümü şüpheli bulunan mühendis Hüseyin Başbilen'le ilgili intihar veya cinayet konusunda tereddütler olduğunu, teknik bir rapor verilmeden kesin bir fikir bildirmenin doğru olmadığını belirtti. Yılmaz, "Bu konuda çeşitli tereddüt ve tartışmalar var. Mahkeme kesin bir karar vermeden benim bu konuda konuşmam sıkıntılı bir şey olur'' dedi.

        SURİYE HALKININ YANINDAYIZ

        Suriye konusunda muhaliflerin silah verilmediği, Suriye yönetiminin ise Türkiye'nin muhaliflere silah verdiği yolundaki iddialara ilişkin soruya da Milli Savunma Bakanı, "Bu konuda en doğru yanıtları Dışişleri Bakanımız vermektedir. O nedenle bu konuda muhatap da Dışişleri Bakanlığımızdır. Biz kimseye silah vermiyoruz. Türkiye'de muhaliflerin büroları var. Biz vermezsek, başka ülkelerde büro açacaklardı. Biz istiyoruz ki Suriye barış içinde olsun. Arap Birliğinin düşüncelerini destekliyoruz. Suriye halkının her zaman yanındayız. Onlar bizim kardeşimiz. Suriye'ye Uluştırma Bakanımız Binali Yıldırım'la yaptığımız seyahatte Suriyeliler bize, tıpkı Azerbaycan ve Türkmenistanlı kardeşlerimiz gibi 'Biz iki devlet, bir milletiz' dediler. Suriyelilerin dili bizden farklı. Suriye Türkiye'ye mi, yoksa Suudi Arabistan'a mı yakın derseniz, bize yakındır derim'' diye yanıtladı.

        KENT İÇİNDE KALAN ;ASKERİ TESİSLER

        Yılmaz, ülke genelinde bir çok askeri tesis ve garnizonun kent içinde kaldığını ve yerleşim birimleri açısından yeni düzenlemeler yapıldığına dikkati çekerek "Genelkurmay Başkanlığımız bu konuda bir master plan yapıyor. Bu plan sonrası gereken düzenlemeler yapılacaktır. Askeri havaalanlarından da gereken ölçüde yararlanılacaktır'' diye konuştu.

        BEN OLSAM BEDEL ÖDEMEK YERİNE ASKERE GİDERİM

        Bedelli askerlik konusunda şu ana kadar 16 bin başvuru bulunduğunu, bunun para yatırmayla ilgili olduğunu ve sayının artmasını beklediğini de söyleyen Bakan Yılmaz, "Şu anda bedelli askerlikten yararlanmak isteyenlerin sayısı 16 bine çıktı. Bir çok bedelli adayı 30 bin TL'lik bedeli iki taksitte yatıracağı için geç başvuru yapmayı tercih ediyor. Son altı ay kala bu işlemlerin hızlanacağını tahmin ediyoruz. Başvuru bir haktır. Vatandaşın kullanımına sunulmuştur. Ben olsam bedel ödemek yerine, askere giderim'' ifadesini kullandı.

        YENLİ SAVAŞ UÇAĞI

        İnsansız hava aracı ve savaş uçağı konusunda Türkiye'nin girişimlerinin bulunduğunu , bir savaş uçağında 100 bin parça bulunduğunu, F-35 uçaklarında halen Türkiye'den giden parçaların kullanıldığına dikkati çeken Bakan İsmet Yılmaz, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını yerli üretimle yapma konusunda kararlıyız. Savaş uçağı konusunda önce protip hazırlanıyor. İki yıl içinde bu konudaki proje tamamlanacak'' diye sözlerini tamamladı. Milli Savunma Bakanı, daha sonra Han Camiine giderek burada Cuma namazını kılıp, Elmacıoğlu İskender'de onuruna verilen yemeğe katıldıktan sonra 2'nci Hava İkmal Bakım Merkezi, Anatamir Fabrikasını gezdi. Bakanın askeri tesislerdeki gezisine medya mensupları alınmadı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ