Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Silivri'de Ergenekon ve Balyoz mesaisi

        Birinci Ergenekon ve Balyoz Davaları, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde görülüyor. Ergenekon Davası'nda gizli tanık 'Kıskaç' dinlenirken, Balyoz Davasında 2003 yılında düzenlenen plan seminerine gözlemci olarak katılan tanıklar dinlendi.

        ERGENEKON DAVASI

        29’u tutuklu 108 sanıklı Birinci Ergenekon Davası’nın 215. duruşması başladı.

        İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nin bitişiğinde bulunan küçük salonunda yapılan duruşmaya emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin ve Alparslan Arslan’ın da aralarında bulunduğu 21 tutuklu sanık katıldı. Duruşmadan men cezası bulunan tutuklu sanıklar İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Osman Yıldırım, Semih Tufan Gülaltay, Bedirhan Şinal, İsmail Sağır, Erhan Timuroğlu, Özkan Kurt ile diğer tutuklu sanıklar Hayrettin Ertekin, Sedat Peker ve Ergün Poyraz duruşmaya katılmadı. Tutuksuz sanıklardan ise Nusret Senem ve Güler Kömürcü duruşmada hazır bulundu.

        ARSLAN’IN BABASINDAN ÇIPLAK AYAK TEPKİSİ

        Bu arada duruşma öncesinde Danıştay saldırısının faili Alparslan Arslan’ın babası İdris Arslan ve annesi Hatice Arslan oğlunun duruşmaya yalın ayakla getirildiğini söyleyerek tepki gösterdi. Arslan’ın ailesi bir süre jandarma görevlileriyle tartıştı. Ardından izleyiciler bölümüne oturdu. Arslan’ın çorap giymediği ve terlikle salonda bulunduğu görüldü.

        GİZLİ TANIK KISKAÇ

        29'u tutuklu 108 sanıklı dava ;süresince tartışma konusu olan JİTEM'in varlığıyla ilgili de ilginç iddialarda bulunan Gizli Tanık Kıskaç, JİTEM'in ana kurucularının eski Jandarma Genel Komutanı Teoman Koman ve emekli Orgeneral Aydın İlter olduğunu iddia etti. Sivas'ta JİTEM için 1991 yılında çalışmaya başladığını öne süren gizli tanık, Bayburt'ta silahlı eğitim gördüğünü ve ekipteki tek sivil olduğunu iddia etti. 1991-1995 yılları arasında aralıksız olarak JİTEM'de çalıştığını söyleyen Kıskaç, "JİTEM yok diyen yalan söylüyor. JİTEM'i emekli Albay Arif Doğan değil Teoman Koman kurmuştur. Ana kurucuları Teoman Koman ve Aydın İlter'dir. Eşref Bitlis JİTEM'e karşıydı. Orduda emir-komuta zinciri vardır. JİTEM silahlı güçtür ancak lağvedildi" dedi.

        "ABDULLAH ÇATLI KAZADA ÖLMEDİ, ÖLDÜRÜLDÜ"

        Abdullah Çatlı'nın Susurluk'taki kazada ölmediğini yaralı kurtulduğunu, kazadan hemen sonra ise öldürüldüğünü öne süren gizli tanık, söz konusu cinayeti Antalya JİTEM Grup Komutanlığı'ndan Başçavuş Hakan ve Yüzbaşı Kadir Tahir'den öğrendiğini savundu. Olay sonrası kazaya ilişkin video kayıtları ve fotoğraflar gördüğünü öne süren tanık Kıskaç, "Abdullah Çatlı'nın arabadan indiği, kapının üst tarafında tutunduğuna yönelik 2 fotoğrafı gördüm. Abdullah Çatlı'nın kafasının ortasında yarık vardı, arabanın sol tarafının dışında yerde oturur vaziyetteydi. Bu fotoğrafı JİTEM çekti" şeklinde konuştu. Kazayla ilgili bir de kamera kaydı izlediğini ifade eden Kıskaç, söz konusu kayıtlarda kamyonun altına giren arabanın sağdan sola kayda alındığını iddia etti. Gizli Tanık Kıskaç'ın ifadesine ara veren Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese duruşmayı yarın saat 09.00'a erteledi.

        BALYOZ DAVASI

        Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Abdullah Can Erenoğlu'nun da aralarında bulunduğu 249'u tutuklu 365 sanıklı ''Balyoz Planı'' davasının 82. duruşması başladı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, emekli orgeneraller Halil İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan, emekli Oramiral Özden Örnek ile MHP'den milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan'ın aralarında bulunduğu 171 tutuklu sanık katıldı.

        Duruşmada, 5-7 Mart 2003'te 1. Ordu Komutanlığında düzenlenen plan seminerine gözlemci olarak katılan 9 tanık da hazır bulundu. Duruşmada önce, Kara Kuvvetleri Komutanlığı adına albay rütbesiyle seminere gözlemci olarak katılan Süleyman Taş dinlenildi.

        Taş, Kara Kuvveleri Komutanlığı İstihbarat Başkanlığında görevliyken katıldığı seminerde, kendisi açısından Koordinatör Şube Müdürlüğüne rapor edilecek bir husus görmediğini söyledi. Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken'in, seminerde darbe hazırlıklarının konuşulduğu iddiasını hatırlatması üzerine Taş, ''Egemen'' harekat planının dış tehditle ilgili bölümünün kendi alanı olduğunu ve seminerde bu kısma dikkat ettiğini belirtti. Taş, ''Koordinatör Nevres Albay'a (Erkin) benim açımdan rapora yazılacak bir husus olmadığını söyledim. Ben sadece kendi bölümümü dinledim. Aradan 9 yıl geçti. Diğer bölümler de dikkatimi çekecek bir şey de olmadı. Çekseydi herhalde unutmazdım'' dedi.

        Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Kaplan tutuklu sanıklardan İhsan Balabanlı'nın, ''Özellikle zırhlı unsurları kullanarak gözdağı vermek veya cezalandırma şeklinde yapacağım bu harekat sonunda, daha önce hassas bölgeler olarak değerlendirdiğimiz bölgelere, süratle zırhlı unsurlarım gösteri harekatı şeklinde intikal edecekler. Senaryoda da belirtildiği gibi 30 kişinin öldüğü bir Fatih bölgesinde, artık bizim copla kalkanla davranmamız geride kalmıştır'' şeklindeki konuşmasını anımsatarak, ''Senaryoya uygun bir beyan mıydı?'' diye sordu.

        Taş da, Balabanlı'nın çok yakın bir arkadaşı olduğunu belirterek, ''Hatırlayamadım. Aradan 9 yıl yıl geçti. Bugün 5 Mart'' yanıtını verdi. Başkan Diken de, bugün dava konusu plan seminerinin düzenlenmesinin yıl dönümü olmasının ilginç bir tesadüf olduğunu dile getirdi.

        Duruşmada söz alan tutuklu sanıklar, emekli orgeneraller Hilmi Özkök ve Aytaç Yalman'ın da tanık olarak dinlenilmesini istedi

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ