Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 'İlkokul' gerdi döndü

        Esra YAZDIÇ-Refika KARABACAK /ANKARA

        MİLLİ Eğitim Komisyonu’nda dün ilköğretim kavramı yerine ‘ilkokul’ ve ‘ortaokul’ kavramlarının geri getirilmesi kararlaştırıldı. Teklif Meclis Genel Kurulu’nda da kabul edilip yasalaştığı takdirde tüm okulların tabelaları yenilenecek. 4+4+4 formülünün görüşüldüğü komisyondan yeni bir karar çıktı. 1997 yılında getirilen ‘ilköğretim 1. kademe’ ve ‘ilköğretim 2. kademe’ adlandırılmasında yeniden ‘ilkokul-ortaokul’ kavramlarına dönülüyor. AK Parti, bu düzenlemeyi, “İlköğretim ifadesine alışılamadı. Biz de sadeleştirmeye gittik” diyerek açıkladı.

        İKİNCİ 4’TE AYRILIYORLAR

        Milli Eğitim Komisyon Sözcüsü AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, 4+4+4 eğitim teklifinin getireceği yeni düzenlemeleri HABERTÜRK’e anlattı. Buna göre ilk 4 (1-4. sınıf) mevcut müfredatla aynı olacak. Seçmeli ders ve mesleğe yönlendirme yok. İkinci 4’te (5-8. sınıf) Talim ve Terbiye Kurulu’nun belirleyeceği seçmeli dersler olacak. Spora yeteneği olanlara spor, müzikle ilgilenenlere piyano, keman gibi seçmeli dersler verilecek. Dini eğitim alanı seçene Kuran-ı Kerim ve Arapça dersleri seçmeli sunulacak.

        Dini eğitim, mevcut uygulamadan farklı olacak. Din dersi yalnızca Sünnilere yönelik olmayacak. Öğrencinin kökenine göre olacak. Aleviler, Süryaniler, Hıristiyanlar ve Museviler için de seçmeli dersler getirilecek. Komisyonda dün de gergin anlar yaşandı. ‘Dindar-ateist’ tartışması çıktı. AK Partili Osman Çakır’ın “Allah demeyi yasakladınız” sözlerine tepki gösteren CHP’liler komisyonu terk edeceklerini söyleyince, AK Partili üyeler Çakır’ın yanlış ifade kullanmış olabileceğini belirterek tansiyonu düşürdü. Çakır da “Ben ezanı kastetmiştim” diyerek özür diledi.

        5 YAŞ ÇOCUĞUNA AYRI SINIFTA OYUNLU EĞİTİM PROGRAMI VAR

        Eğitim teklifi yasalaşırsa Milli Eğitim Bakanlığı 5 ve 6 yaşındaki çocukları aynı sınıflarda okula başlatmayacak. 5 yaşındaki çocuklara ayrı sınıflarda “oyun ağırlıklı” program verilecek. Ama iki yaş grubu ikinci sınıfta bir arada eğitim görecek. AK Parti’nin eğitimi kademeli 4+4+4 şeklinde düzenleyen yasa teklifiyle okula başlama yaşının 5’e çekilmesiyle ikiye katlanacak öğrenci sayısı için Milli EğitimBakanlığı (MEB) şimdiden ön hazırlıklara başladı. Teklif yasalaşırsa gelecek yıl 2006 doğumlu 1.450milyon ile 2007 doğumlu 1.400milyon çocuk okula başlayacak. Ancak iki yaş grubu ayrı sınıflarda okuyacak.

        DERS SAATİ DÜŞECEK

        5 yaştakilerin “oyun çağında” oldukları gözetilerek haftalık ders saati 30’dan 25’e düşürülecek. 5 yaşındaki birinci sınıfları ana sınıfı öğretmenleri okutacak. Eğitimoyun ağırlıklı olacak. Okuma yazma öğrenmeleri için geniş bir zaman dilimi tanınacak, müfredat yenilenecek. Sınıflara oyun hamurları getirilecek.

        Birinci sınıfı ayrı sınıflarda okuyan 5 ve 6 yaşındakiler 2’nci sınıftan itibaren aynı sınıfta karışık eğitime başlayacak. Öğrenci sayısının her yıl iki kat artmasıyla da okulların tümünde ikili öğretime geçilecek. Sabahçı ve öğlenci kavramları eğitime girecek. İlköğretimde 321 bin 193 dersliğe ekleme yapılmazsa ilköğretimde sınıfmevcudu sayısı 40’a yükselecek. 5 yaş grubu çocukların da okula başlamasıyla kalabalıklaşacak sınıf sorununu çözmek için bakanlık sınıf konseptlerinde farklılık yapmak, sıra sistemini bırakmak zorunda kalacak.

        Dinçer: Ortaokul ve lise iç içe olabilir

        TBMM’de 4+4+4 teklifine ilişkin görüşmeler devam ederken, okulların fiziki yapılarının ayrılmasına ilişkin 3. madde tartışma çıkardı. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ilkokul ile ortaokul, ortaokul ile liselerin bir arada kurulmasına yönelik hükmün sadece fiziki yapı değil müfredatla da ilişkili olduğunu belirtti.

        “Bir yerde bulunan ortaöğretim kurumuna hem ortaokul hem de meslek lisesine yönlendirme programı kurulabilecek” diyen Dinçer, CHP’lilerin “Bir ortaokul içinde hem genel lise hem de imam hatip lisesi açılabilecek mi?” sorusuna ise “Olabilir ama bunun imam hatipleri açma meselesi olarak algılanması meseleyi ideolojik boyuta çekmek anlamına gelir” yanıtını verdi.

        Meclis’te susma eylemi

        12 saat kesintisiz konuşma eylemine sahne olan Milli Eğitim Komisyonu’nda bu kez de Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve teklifi getiren milletvekillerinin komisyon toplantısına katılmamasını CHP Milletvekili Ali Haydar Öner 1 dakikalık susma eylemiyle protesto etti. Öner, “Dün de yoktu. Burada eğitim sistemini tartışıyoruz. Bulunması gereken bir görev. Bu nedenle konuşmama başlamadan önce 1 dakika bekliyorum” dedi ve 1 dakikanın ardından konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ