Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Urla Belediye Başkanı'na 4 yıl hapis!

        İzmir’in Urla İlçesi’nde, ’yolsuzluk’, ’ihaleye fesat karıştırmak’, ’suç işlemek için örgüt kurmak’ suçlamalasıyla 5 yıldır yargılanan Urla Belediye Başkanı CHP’li Selçuk Karaosmanoğlu, son duruşmada diğer suçlamalardan beraat ederken, ’Çok Amaçlı İş Merkezi (ÇİM) projesi ihalesine fesat karıştırmak’ suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Karaosmanolu ile birlikte aynı suçtan Ali Okur, Hasan Ege Tütüncüoğlu, Doğan Şendil ve Hasan Hüseyin Özden de aynı cezaya çarptırıldı.

        Urla’da 5 yıl önce, İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan operasyonda, aralarında o dönemde Anavatan Partisi’nde olan Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu’nun da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Özden, ihalesine fesat karıştırıldığı ileri sürülen Urla Meydan Projesi’ni alan üç firmanın yönetim kurulu başkanları ve sahipleri ile birlikte 13 kişi tutuklandı. İzmir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 37 sanık hakkında dava açıldı. Selçuk Karaosmanoğlu 8 ay tutuklu kaldıktan onra tahliye edilirken, diğer tutuklu sanıklar da değişik zamanlarda serbest kaldı. M. Selçuk Karaosmanoğlu, 29 Mart 2009 tarihinde yapılan yerel seçimlerde CHP’den aday olup yeniden Urla Belediye Başkanı seçildi.

        SON DURUŞMA GÖRÜLDÜ

        Son duruşmada savcı, Urla Belediye Başkanı Mehmet Selçuk Karaosmanoğlu ve eski belediye başkan yardımcısı Hasan Hüseyin Özden’in ’ihaleye fesat karıştırmak’ ve ’görevi kötüye kullanmak’ suçlarından 6 yıldan 15’er yıla, Ali Okur, Hasan Ege Tütüncüoğlu ve Doğan Şendil’in ’ihaleye fesat karıştırmak’tan 5 yıldan 12’şer yıla, Mustafa Kemal Kesekoğlu, Seyhan (İlem) Tosun, Kemal Sağdıç ve Rengin Öz’ün ’görevi kötüye kullanmak’ suçlarından 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cesazı ile cezalandırılmalarını istedi. Savcı, Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu ile aralarında eski başkan vekili Bülent Nart, Bornova eski Belediye Başkanı Sırrı Aydoğan ve firma sahiplerinin de bulunduğu sanıkların ’suç örgütü kurmak’, ’zimmet’ ve ’Urla Meydan Projesi ihalesine fesat karıştırmak’ suçlarından ayrı ayrı beraatlerini talep etti.

        Bugün yapılan son duruşmaya tutuksuz yargılanan 37 sanıktan Selçuk Karaosmanoğlu, Hasan Hüseyin Özden, Kemal Kesikoğlu, Kemal Sağdıç ve Rengin Öz ile tarafların avukatları katıldı. Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, suçlamaları kabul etmedi. 13 yıldır ilçede belediye başkanlığı yaptığını ve küçük olan ilçede herkesin birbirini tanıdığını söyleyen Karaosmanoğlu, "Bu olaydan dolayı cezaevinde sekiz ay tutuklu kaldım. Daha sonra yapılan seçimlerde yüzde 58 oy ile seçimi kazandım. Kimse suçlu bulduğu ve suçlanan bir kişiye destek olmaz. Suçlamalara konu olanlardan pazaryeri arsasını Belediye’nin ortak olduğu Urit şirketine 700 bin TL’ye sattık. Bu satış Devlet İhale Kanunu’na göre yapıldı. Pazaryeri projesi için ihale yaptık. Burayı ETAŞ firması aldı. Tezgah karşılığı sözleşme yaptık. Urla esnafı bedelleri yüksek bulunca almakta zorlandı. Biz de kendilerine başka şartlar önerdik. Buranın yüzde 39’u yapan firmaya, yüzde 61’i ise Urit’e aitti. Urit, buradan 4.5 milyon TL kar etti" dedi.

        Diğer suçlama konusu Urla Çok Amaçlı İş Merkezi projesi ve Urla Meydan Projesi’nin ihalesinin ise encümen üyelerinin olduğu yeterlilik komisyonunca gerçekleştirildiğini anlatan Karaosmanoğlu, şöyle devam etti:

        "Her şey yasalara uygun yapılmıştı. Bu proje ile ilgili yürütmenin durdurulması için dava açıldı. Karar önce bizim lehimize verildi. Bu projede kamu zararı oluşmamıştır. Projede yapılanların yüzde 21’i müteahhit firmaya, yüzde 79’u ise belediyeye kalıyordu. Nasıl zarara uğrattık anlamadım. Bilirkişi ve müfettişler bize suç yüklemeye çalıştılar. Bana isnat edilen suçlamaları reddediyorum. Beraatimi istiyorum."

        Sanıklardan Hasan Ege Tütüncüoğlu da "Bu dava benim hayatımı kararttı. 40 yıldır yaptığım işi değiştirdim. Yanımda 50 kişi çalışıyordu. Cezaevine girince ekonomik kriz şirketimi vurdu. Bu kişiler işsiz kaldı. Yemin ettim, bir daha devlet dairesine girmemeye. Bu yüzden reklam sektörüne atıldım. Beraatimi istiyorum" dedi. Diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmeyip, beraatlerini istedi.

        KARAR AÇIKLANDI

        Mahkeme heyeti, yaklaşık 1.5 saat süren yargılama sonunda, Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, Ali Okur, Hasan Ege Tütüncüoğlu, Doğan Şendil ve Hasan Hüseyin Özden’i ’Çok Amaçlı İş Merkezi projesi (ÇİM) ihalesine fesat karıştırmak’tan 5’er yıl 3’er ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti, ardından sanıkların duruşmalardaki iyi hallerinden cezaları 4 yıl 2’şer ay hapse indirdi.

        Mahkeme heyeti, Başkan Karaosmanoğlu ve Hasan Hüseyin Özden’i ’zimmet’ suçundan değil, ’görevi kötüye kullanmak’ suçundan önce 2 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı, daha sonra cezalarını 1 yıl 10 ay 15 güne çevirip, erteledi. Kemal Kesikoğlu, Kemal Sağdıç, Rengin Öz ve Seyhan Sel’i (Tosun) ’görevi kötüye kullanmak’ suçundan 1 yıl 3’er ay hapis cezasına çarpırdı, daha sonra cezalarını sabıkaları olmadığından erteledi. Mahkeme heyeti, Selçuk Karaosmanoğlu, Ali Okur ve Hasan Ege Tütüncüoğlu’nun ’meydan ihalesine fesat karıştırmak, örgüt kurmak ve üye olmak’ suçlarından beraatlerine karar verdi. Mahkeme Heyeti, eski belediye başkan vekili Bülent Nart, Bornova eski Belediye Başkanı Sırrı Aydoğan ve işadamı Nafiz Gönen’in de aralarında bulunduğu diğer 28 sanığın tüm suçlardan beraatine karar verip, davayı bitirdi.

        Ceza alan sanıkların avukatları kararı temyiz edeceklerini söyledi. Böylece yıllardır tartışılan Urla Meydanı’na yapılan içinde işyerleri, sinema, otopark olan Urla Meydan Projesi’yle ilgili suçlamalardan kimse ceza almadı. Başkan ve diğer sanıklar önce kapalı pazaryeri yapılmak istenen, pazarcılar tepki gösterince Çok Amaçlı İş Merkezi’ne (ÇİM) çevrilen proje yüzünden cezalandırıldı.

        SANIKLARIN LİSTESİ

        Urla Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu, işadamları Hasan Ege Tütüncüoğlu, Nafiz Gönen, Ali Okur, Rüştü Omar, Urla Belediye eski Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Özden, Urla Belediyesi Muhasebe Müdür Vekili Funda Öğmen, Harita Mühendisi Hüseyin Özdemir, Urit Müdürü Kemal Kesikoğlu, meclis üyeleri Sezgin Bilge, Mehmet Erincik, Ahmet Eğrikülah, eski Urit Müdürü Kemal Sağdıç, Bornova eski Belediye Başkanı Sırrı Aydoğan, Urla Belediye Başkan eski vekili Bülent Nart, Rasim Eşiz, Muhsin Dönmez, Doğan Şendil, Mustafa Çağrı Okur, Osman Kemal Dabak, Asuman Kaya, Cafer Aralı, Mustafa Kamil Özcan, Nilgün Mercan, Seyhan Tosun, Rengin Öz, Özcan Demir, Melahat Ayşen, Aydoğan Karaoğlu, Adnan Gülerman, Çiçek Cağaloğlu, Yasemin Özvatan, Osman Sami Tuğral, Süheyla Erbaşol, Günay Öz, Murat Cinoğlu ve İmral Yılmaz.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ