Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kesintili eğitim grevine kesintisiz müdahale

        Hükümetin 4+4+4 kesintili eğitim yasa teklifini protesto eden Eğitim-Sen üyeleri bugün ve yarın grevdeler. Eğitim-Sen üyeleri aynı zamanda yasa teklifinin TBMM'de görüşüleceği iki gün boyunca Ankara'da eylem yapmayı da planlıyor. Ancak polis dün geceden itibaren Ankara'ya gitmek için çeşitli illerden yola çıkan sendikalı öğretmenlere izin vermezken zaman zaman öğretmenler ile polis arasında gerginlikler de yaşandı.

        Ankara'da farklı noktalarda toplanan Eğitim-Sen üyelerinin birleşmesine polis izin vermezken eylemcilerin bekleyişi de sürüyor. İzmir'de gerçekleşen Eğitim-Sen eylemine ise polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Adana dün gece gözaltına alınan 74 öğretmen ise bugün öğlen saatlerinde serbest bırakıldı.

        KESK: "EMNİYET KESK ÜYELERİNİ TAŞIYAN OTOBÜSLERİ ENGELLİYOR"

        KESK, bugün ve yarın yapmayı planladığı eylem için üyelerini Ankara'ya taşıyacak otobüslerin, ''İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nce engellendiğini'' ileri sürdü. KESK Merkez Yürütme Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, ''İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'' ve ''Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı''na konfederasyonun itirazlarını dile getirmek amacıyla yarın ve 29 Mart Perşembe yapılması planlanan kitlesel basın açıklamasının, ''engellenmek istendiği'' iddia edildi.

        ''Bugün, Ankara Valiliği'nden eylemin yapılmasına izin verilmeyeceğine dair açıklamanın ardından İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 69648 sayısıyla illere gönderdiği genelgeyle arkadaşlarımızın otobüslerinin illerden yola çıkışı engellenmektedir'' ifadeleri kullanılan açıklamada, ''bu tutumun, temel hak ve özgürlüklere aykırı olduğu'' savunuldu. ''Bakanlığın bu tutumunun kabul edilemeyeceği'' belirtilen açıklamada, ''İçişleri Bakanlığı'nın bu hukuksuz tutumundan bir an önce vazgeçmesi gerekmektedir'' ifadesine yer verildi.

        ANKARA VALİLİĞİ: "İZİN YOK"

        Ankara Valiliği ise KESK'e bağlı Eğitim-Sen'in 4+4+4 eğitim sistemi ile ilgili TBMM'ye sunulan yasa teklifini protesto için yapmak istediği eylemin 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na aykırı olduğunu açıklayarak, kanunsuz eylemin güvenlik güçleri tarafından mutlaka engelleneceği ve eylemi organize edenler ile katılanlar hakkında da gerekli yasal işlemlerin yapılacağını bildirdi.

        BİRÇOK İLDE OTOBÜSLERİN YOLA ÇIKMASINA İZİN VERİLMEDİ

        Birçok ilde, Ankara'da yapılması planlanan Eğitim-Sen eylemine katılmak için yola çıkan guruplara polis izin vermedi

        Bursa'dan Ankara'ya hareket etmelerine izin verilmeyen yaklaşık 100 kişilik Eğitim- Sen'li grup ateş yakıp beklerken seyahat özgürlüklerinin engellendiğini ileri sürerek rapor tutulmasını istedi.

        İzmir'de Ankara'ya gitmek üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan 500 kişilik topluluk ise, evraklarının eksik olduğu gerekçesiyle polis tarafından engellendi. Yolu kapatarak yürüyüşe başlayan topluluk polis engeliyle karşılaşınca arbede yaşandı.Yaşanan arbedenin ardından durdurulan grup, yaklaşık 1 saat boyunca Fevzi Paşa Bulvarı'nı araç trafiğine kapattı. `Faşizme karşı omuz omuza', `Baskılar bizi yıldıramaz' ve `Direne direne kazanacağız' sloganları atan grup polisin uyarılarına rağmen dağılmadı. Son olarak KESK'in Ankara merkezi ile görüşen topluluk üyeleri, yolu trafiğe açtı, eylemlerini Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube önünde sürdürme kararı aldı.

        Konya, Balıkesir, Adana ve Antalya'da da benzer görüntüler oluşurken bu şehirlerde de polis Eğitim-Sen üyesi öğretmenlerin şehirlerden çıkışını engelledi.

        EYLEMCİLERİN ANKARA'YA GİRİŞİNE İZİN VERİLDİ

        KESK'in 4+4+4 eğitim sistemini protesto eylemine katılmak için Ankara dışından gelen grupların şehre girişine izin verildi. Ankara'nın şehir giriş noktalarında tedbir alan güvenlik güçleri, gelen grupları durdurdu. Otobüsteki eylemcilerin kimlik kontrolünü yapan güvenlik güçleri daha sonra otobüslerin şehir içine girişine izin verdi. Otobüsler konvoy halinde şehir merkezine doğru ilerliyor.

        ADANA'DA GÖZALTINA ALINAN 74 ÖĞRETMEN SERBEST BIRAKILDI

        Adana'da KESK'in Ankara'da düzenleyeceği 4+4+4 eylemi için yola çıkan ve polise mukavemet ettiği için gözaltına alınan 74 kişi serbest bırakıldı. Dün gece saat 24.30 sıralarında bugün ve yarın Ankara'da KESK tarafından düzenlenecek olan 4+4+4'ü protesto eylemine katılmak üzere Eğitim-Sen üyeleri 2 otobüsle 90 kişi yola çıktı. Adana Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü önüne gelen otobüsler polisler tarafından durdurularak kimlik kontrolü yapılmak istendi. Eğitim sen üyeleri mahkeme kararı olmadan kimlik kontrolü yapılamayacağını söyleyerek buna karşı çıktı.

        Polis, otobüslerin hareket etmesine izin vermemesi üzerine 74 kişi 'Faşizme karşı omuz omuza', 'Baskılar bizi yıldıramaz' ve 'Direne direne kazanacağız' sloganları atarak protesto etti. Bunun üzerine görevliler polise mukavemet gösteren ve kimlik göstermen 74 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan şahıslar öğle sonuna kadar emniyette kalırken, daha sonra Adli Tıp Birimi'ne sevk edildi. 74 kişi burada sağlık kontrolünden geçirildikten sonra serbest bırakıldı. Serbest bırakılan 74 kişi kendilerini adli tıp birimi önünde bekleyen arkadaşları tarafından coşkuyla ve sloganlarla karşılandı. Gözaltına alınan bir kişi keyfi olarak gözaltına alındıklarını, Ankara'ya gitmelerinin engellenmeye çalışıldığını ancak kimsenin bunu engelleyemeyeceğini söyledi.

        İZMİR'DE ARBEDE ÇIKTI

        İzmir Konak Meydanı'nda toplanıp 4+4+4 eğitim sistemini protesto etmek isteyen grupla, polis arasında arbede çıktı. Konak Meydanı'nda toplanıp Karşıyaka'dan vapurlarla gelenlerle buluşmak isteyen KESK üyesi yaklaşık 300 kişiye polis izin vermedi. Çıkan arbede de polis TOMA araçlarından grubun üzerine su, biber gazı ve boyalı su sıktı. Şu an için gözaltı olmadığı bildirilirken, arbedenin ardından grupla polisler arasındaki görüşmenin devam ettiği öğrenildi. Dün, gece de, İzmir BüyükşehirBelediyesi önünde toplanıp Ankara'daki protesto eylemine gitmek isteyen gruba, polis tarafından izin verilmemişti.

        POLİS ANKARA'DA BAZI GRUPLARA MÜDAHALE ETTİ

        TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen 4+4+4 eğitim sistemini protesto eden Eğitim-Sen'li gruplardan bazılarına polis müdahale etti. Ankara'nın çeşitli yerlerinden Kızılay'a çıkmaya ve ana grupla birleşmeye çalışan protestocu gruplara polis zaman tazyikli su, biber gazı ve copla müdahalede bulundu. Bu arada grupların Kızılay'a çıkma istekleri ve bekleyişleri de sürüyor.

        KESK BAŞKANI ÖZGEN: "DEMOKRATİK HAKKIMIZI KULLANACAĞIZ"

        Eylemcilerin Celal Bayar Bulvarı ve Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'ndaki bekleyişleri sürürken polis de bu grupların birleşmesine izin vermiyor. KESK Başkanı Lami Özgen ise gurupların birleşmek istediğini ve polisle bu yönde pzarlıkların sürdüğünü söyledi. Özgen şunları kaydetti: "Bizim iki günlük programımız var. Emniyet görevlilerine Güvenpark’ta grupların buluşmak istediğini söyledik. Orada basın açıklamamızı yapmak istiyoruz. Ama orada kalmayıp başka bir yerde programımızı iki gün boyunca sürdürmek istiyoruz. Demokratik hakkımızı kullanacağız, bundan vazgeçmiyoruz"

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ