Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem kılıçdaroğlu çok sert

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bpartisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kılıçdaroğlu konuşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'yi oldukça sert sözlerle eleştirdi.

        Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasının başında vefat eden sinema oyuncusu Ekrem Bora ile Eskişehir'de meydana gelen göçükte hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek başladı.

        Kılıçdaroğlu, pazar günü Eskişehir'e giderek İnönü Zaferi'nin yıldönümü törenlerine katıldığını da belirterek, şöyle konuştu: ''Biz İsmet İnönü'ye ne verdik? Sadece ve sadece bir soyadı verdik. İnönü'de kazandığı zaferin bir göstergesi olarak ona İnönü soyadını verdik. Mal, mülk edinmedi, dünyalık yapmadı, çoluk çocuğuna gemicikler almadı, her kuruşun hesabını verdi. Halka hizmet etmeyi onurlu bir görev kabul etti. Ve bizim bağımsızlık savaşımızda çok önemli bir kilometre taşına imza attı, İnönü Zaferi'ni kazandı. Düşman toplarının sesi Ankara'dan duyulurken, Ankara'da 'acaba başkenti Kayseri'ye mi taşıyalım' diye tartışılırken Dersim mebusu, Recep Tayyip Erdoğan duysun, Dersim mebusu 'Biz buraya savaşmaya geldik, kaçmaya değil' demiştir. Onlar halka hizmet ettiler, ülkeyi düşündüler. Okuma-yazma oranı yüzde 3. Sıtma her tarafı sarmış. Binlerce çocuk yetim kalmış. 1921'de Çocuk Esirgeme Kurumu'nu kuruyorlar. Ve yolsuzluk yapanlardan hesap sormaktan da geri kalmıyorlar. Üç kez Yüce Divan'a gönderiyorlar. Çünkü biliyorlar ki bu fakir fukaradan toplanan her kuruş verginin hesabını vermek onurlu bir görevdir. Böyle bir anlayışları var.''

        "TEREYAĞINDAN KIL ÇEKER GİBİ HER SORUNU ÇÖZERİZ"

        Toplumun tüm kesimlerinin dertleri olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, sorunlarının çözüm adresinin CHP olduğunu söyledi. Hiçbir sorundan çekinmediğini ve kaçmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, en ağır sorunların altına omuzlarını, gövdelerini koymaya hazır olduklarını, dünyalık yapmak için değil sorun çözmek için iktidar olmak istediklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, ''Tereyağından kıl çeker gibi her sorunu çözebiliriz biz'' dedi.

        Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin temel sorunun siyasi ahlak olduğunu vurgulayarak, bunun ülkenin dertleri için kafa yoran herkes gibi kendisini de endişelendirdiğini söyledi. Siyasi ahlakın olmadığı bir yerde sorunlara sağlıklı yaklaşılamayacağını, çözümlerin istismar edileceğini savunan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: ''Türkiye'nin bugün en temel sorunlarından birisi siyasi ahlaktır. Ahlakın bu kadar deforme olduğu bir yerde halka gitmekten, halka anlatmaktan başka çaremiz yoktur. Sırça köşkte oturup bir ayak üstünde elli tane yalanı sıkılmadan söyleyen bir siyaset anlayışını tarihe gömmek zorundayız. Bu bizim görevimiz. Bu kadar siyasi bir yozlaşma Türkiye Cumhuriyeti'nde yok. Biz bin yıldır bu topraklarda onurlu bir duruş sergiliyoruz. Halkla iç içeyiz, sorunları, dertleri beraber yaşıyoruz. Acılarımızı beraber yaşıyoruz ve hepsini beraber paylaşıyoruz. Bizim kardeşliğimize müdahale ediyorlar, bölmek istiyorlar bizi. İnançlarımıza müdahale ediyorlar. Bütün bunların karşısında dik ve onurlu bir duruş sergilemek, her CHP'linin temel görevidir.

        Siyasi ahlaktaki yozlaşma her şeyi getirir. Açıkça söylüyorum, içinde ahlaki değerlerden soyutlanmış bir din anlayışını Türkiye'ye getirmek istiyorlar. Bunun başındaki adam da Recep Tayyip Erdoğan'dır. Bu siyasetimize yapılan en büyük kötülüktür, aynı zamanda inançlarımıza yapılan en büyük kötülüktür.''

        "KİLİT NOKTASI 20 MİLYAR DOLARLIK HIRSIZLIK"

        Kılıçdaroğlu, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanunun, ne Hükümet'in programında ne Milli Eğitim Bakanlığı'nın strateji planında ne de kalkınma planında bulunduğunu savundu. Kılıçdaroğlu, ''Beş adam çıkmış teklif vermiş. Hiçbiri eğitimci değil. Diyor ki 'Milletin istediğini yaptık.' İyi de milletin de haberi yok'' dedi. Söz konusu kanunun kilit noktasının ''20 milyar dolarlık hırsızlık'' olduğunu iddia eden Kılıçdaroğlu, bu ihalenin neden Kamu İhale Yasası'nın kapsamı dışına çıkarıldığını sordu.

        Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: ''Kuran-ı Kerim'i, kutsal, baş tacı ettiğimiz, saygıyla açıp okuduğumuz kitabı, 20 milyar dolarlık yolsuzluğa peçe yaptılar. Din bezirganlığı var. Dini kullanarak yolsuzluk yapmaya meyli olanlar var. 20 milyar dolarlık hırsızlığa, sen kalkıp kutsal kitabımızı perdeleyemezsin. Buna karşı olacağız.

        Hangi inançta vardır 20 milyar dolarlık hırsızlığa kutsal kitabı alet etmek, hangi inanç ve ahlakta vardır? Recep Tayyip Erdoğan'dan bir cümle bile yok. Din ticaretine gelince, kimse eline su dökemez. 20 milyar doları götüreceksiniz. Neymiş? 'Yönetmelikle belirlenecekmiş.' Yönetmelik dediğiniz bir Bakanın iki dudağı arasındaki sözdür. Neden Parlamento'nun iradesinden çekiniyorsunuz? Kime peşkeş çekeceksiniz? Doymadı mı hala gözünüz? Bunu peçelemek için önergeyle Kuran'ı Kerim'i getirdiler, seçmeli ders diye.

        Daha önce seçmeli ders olarak Arapça getirilmişti. Kanun mu çakırdılar, hayır. Talim Terbiye Kurulu kararını verdi, 'İlköğretimde Arapça seçmeli ders olabilir' dedi. Aynı şey Kuran için de yapılabilirdi. Talim Terbiye Kurulu karar verebilirdi. Ne yaptılar, kanunun içine koydular. Neden, 20 milyar dolarlık ihaleyi gizlemek için. Bir insan, bir siyasal anlayış 20 milyar dolara kendi inançlarını pazarlayabiliyorsa, onlardan bu memlekete hayır gelmez.

        İnançlara saygılı olmak, önce ahlaklı olmayı, ahlaklı olmak insana saygı duymayı, kul hakkı yememeyi, yüreğinde insan sevgisi olmayı gerektirir. Bunları bir tarafa atıyor, 20 milyar dolarlık ihaleyi oraya koyuyor ve 'Malı nasıl götüreceğim' diyorsunuz.''

        "DİN BEZİRGANI"

        İzmir'de yaptığı bir konuşmayı anımsatan Kılıçdaroğlu, ''(Kuran-ı Kerim'i annelerimiz, ninelerimiz bir kılıfın içine koyar, onun etrafını süsler başucumuza asardı. Sonra onu zaman zaman alır, besmele ile açar, sessiz, sakin ortamda okuruz) demiştim. 'Vay siz Kuran'ı kılıfa koyuyor ve sadece duvara asıyorsunuz' dediler. 'Yürüyen yalan makinesi' dedim ya 'yalan' az, yeni isim bulmamız lazım. Evet, Recep Tayyip Erdoğan, biz Kuran'ı başımızın üzerinde taşırız, kılıfın içine koyar, yeri zamanı gelir alır okuruz. Ona her zaman saygı duyarız. Sen bunu istismar edersen, ben sana 'Din tüccarı' dedim, yetmedi. Artık 'Din bezirganı' diyeceğim. Sen din bezirganısın'' diye konuştu.

        "BANA ATTIĞIN İFTİRALAR, YALANLAR..."

        Kuran-ı Kerim'in; ''Yalan söylemeyeceksin, iftira atmayacaksın, kul hakkı yemeyeceksin, riyakarlık yapmayacaksın'' dediğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: ''Bunlardan hangisine sahipsin sen? Bana attığın iftiralar, söylediğin yalanlar... İnsaf, şu memleketin çektiği dertlere bakın. Yoksulların çektiği dertlere bakın. 8 yıllık kesintisiz eğitimin en temel noktası; yoksul çocukla, varlıklı ailenin çocuğu en sağlıklı rekabeti o sıralarda yapıyorlardı. Kimin yoksul ya da zengin çocuğu olduğu belli olmazdı. Bunun önünü kesiyorsun. 9 yaşındaki çocuk nasıl meslek seçecek?

        Milletime söylüyorum: Ne diyordu Recep Tayyip Erdoğan, 'Yırtık ayakkabı ile İstanbul'a geldim.' Nerede yırtık ayakkabın? Milyarlara hükmediyorsun sen. Refah içinde yüzüyorsun. Yetmez mi o kadar para? Yedi sülalene yetecek kadar mal varlığı edindin. Hangi dinden, imandan bahsediyorsun. Soruyorum, kul hakkı yedin mi yemedin mi?''

        "EĞER AİLE SİGORTASI OLSAYDI EMİNE AKÇAY..."

        Geçtiğimiz günlerde, 7 aylık çocuğunu saç kurutma makinesi ile ısıtmaya çalışan, ardından intihar eden Emine Akçay adlı bir annenin dramını dile getirdiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, ''Bunun günahı da vebali de senin boynundadır. Eğer aile sigortası olsaydı o anne her ay gidecek, bankadan parasını alıp kimseye muhtaç olmayacaktı'' dedi.

        Keçiören'de aynı aileden 5 kişinin kömürden sızan gazdan zehirlenerek öldüğünü belirten Kılıçdaroğlu, söz konusu ailenin, evlerinde doğalgaz olmasına rağmen kullanamadıkları için kömürle ısınmak zorunda kaldığını ifade etti. Kılıçdaroğlu, ''Ama CHP'nin aile sigortası olsaydı, o aileye bedava doğalgaz verilecekti ve o insanlar ölmeyecekti. En temiz inançları pazarlamaya dönüştürürseniz, dininize ihanet edersiniz. Din pazarlama konusu olmaz. Din insan ile Allah'ın yaşadığı manevi dünyadır. O dünyaya kimsenin girmeye hakkı da yetkisi de yoktur. Recep Tayyip Erdoğan'ın önce bunu bilmesi lazım. Zammı, zulmü unutturacağız sanıyorlar. Ama kimse unutmayacak. Bu milletin ensesinde boza pişirdin, unutmayacağız'' diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ