Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Mesut Mertcan Habertürk'te anlattı, Darbe metnini okuyan TRT spikeri, mesut mertcan darbe metnini neden okudu?

        HABERTURK.COM

        Habertürk'te Gün Ortası'nda Didem Yılmaz'a konuk olan 12 Eylül dönemi TRT spikeri Mesut Mertcan 32 yıl sonra bu kez hesaplaşmayı anons etti.

        Mesut Mercan, 12 Eylül darbesinden 32 yıl sonra tarihi bir güne tanıklık ettiğimizi söyledi.

        "32 yıl önce de tarihi bir gündü, bugün de. O gün yeni bir dönemin anonsunu yapıyordum. Bugün de öyle. Bugün tarihi bir hesaplaşmanın başladığı gün"

        Mesut Mertcan, o gece neler yaşadığını ve darbe metnini neden okuduğunu canlı yayında anlattı.

        "Geceyarısı askerler tarafından radyo getirtildim ve orada tutuldum. Kenan Evren imzalı darbe bildirisini beklemeye başladık... Neden ben okudum? 11 Eylül gecesi TRT radyolarında 23:00 haberlerini okudum. 15 dakika sürdü ve daha sonra servisle evime gittim. Saat 23:30'da evdeydim. Saat 24:00 sularında telefonum çaldı. Karşımda zamanın Haber Dairesi Başkanı, kendisini rahmetle anıyorum, Muammer Yaşar Bostancı.

        Ne yaptığımı sordu... Ben de evde olduğumu, yemek yediğimi söyledim. Bir organizasyon konusu için bana gelmek istediklerini söyledi. Şaşırdım. Biraz da tedirgin oldum. Çünkü o zamanlarda siyasi görüşleriniz nedeniyle işinizi yapamaz hale gelebilirdiniz. Ben de Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye ayağında çalışıyordum.

        Daha sonra Televizyon Haber Müdür ile beraber geldiler ve beni evden aldılar. 'Nereye gidiyoruz' diye sordum. 'Toplantıya' dediler. Ben, gazinoya gidiyoruz diye düşündüm. Hatta ben, gazinoya gideceğim diye hazırlık da yapmıştım. Kendimce fıkralar, şiirler hazırlamıştım. 'Genelkurmay'a toplantıya gidiyoruz' dediklerinde gerçekten inanmadım. 'Abi bırakın hangi gazinoya gidiyoruz' dedim. Benim ne işim olabilir ki Genelkurmay'da!.. Hatta bir dönem sonra paşalardan birinin düğünü var diye düşündüm.

        Genelkurmay'a girdiğimizde bir masa çevresinde paşalar oturuyordu. Halimi hatırımı sorduktan sonra biri, 'Mesut'a okuyacağı bildiriyi getirin' dedi. Ben o zaman ihtilal olduğunu anladım!"

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ