Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem başbakan erdoğan, başkanlık sistemi

        HABERTURK.COM

        Başbakan Tayyip Erdoğan, Slovenya ve İtalya'ya yaptığı yurtdışı gezilerinden dönüş yolunda ve Ankara'ya indikten sonra basın mensuplarının gündemki konular hakkındaki sorularını yanıtladı.

        Başbakan yardımcısı Bekir Bozdağ'ın açıklamalarıyla başlayan 'Başkanlık sistemi' tartışmaları hakkında "İlla olacak diye bir iddiamız yok, tartışalım" diyen Başbakan, halkın sistemi iyi anlaması gerektiğinin de altını çizdi.

        Açıklamalarında CHP ve MHP'yi de eleştiren Başbakan Erdoğan, Devlet Bahçeli'nin 'Başkanlık sistemi' hakkındaki eleştirilerine Alparslan Türkeş'in '9 Işık' kitabından alıntılarla cevap verdi. Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu'na ise Genelkurmay'a yönelttiği eleştiriler nedeniyle "Kılıçdaroğlu, siyasetin adap yanını iyi anlayamadı. Kimsenin kimseye hakaret yetkisi yok" cevabını verdi.

        28 Şubat soruşturması hatırlatmasına "Böyle tek dalga, ikinci dalga... Böyle dalgalar arka arkaya geldikçe bu dalgalarda ülke boğulur" cevabını veren Başbakan, kamuoyunda tartışma yaratan 'tek din' sözlerinin ise dil sürçmesi olduğunun altını çizdi.

        Başbakan Tayyip Erdoğan, İtalya'dan hareket etmeden önce yaptığı açıklamalarda ise Suriyedeki gelişmeler ve Tarık Haşimi hakkında çıkartılan Interpol kararı hakkında soruları yanıtladı.

        Başbakan Erdoğan'ın hem İtalya'da hem de Ankara'da havalimanında yaptığı açıklamalardan satır başları şu şekilde;

        BAŞKANLIK SİSTEMİ

        İlla olacak diye bir iddiamız yok, tartışalım. Nihai kararı halk verecek. Olursa olur, olmazsa olmaz. Halkın sistemi iyi anlaması lazım. Parlementer sistemin yok olacağını söylemek de cahilce ve acemice.

        "TEK DİN DİL SÜRÇMESİ"

        Tek din ifadem dil sürçmesiydi. O gün ben 'tek vatan' yerine 'tek din' dedim. Bu bir dil sürçmesidir. Bu konuda eleştiri yapanlar da haklıdır ancak dil sürçmesidiR.

        GENELKURMAY'IN 'PAŞA' AÇIKLAMASI

        O yazara tüm paşalar dava açmalı. Kılıçdaroğlu ise, siyasetin adap yanını iyi anlayamadı. Kimsenin kimseye hakaret yetkisi yok. Genelkurmay'ın açıklamasına neden olan 'Paşa' benzetmesi iyi anlaşılmalı. Paşa benzetmesiyle hakaret Atatürk'e kadar uzanır. Şu ana kadar Genelkurmay Başkamınız bir yılı doldurdu. Şu ana kadar bir cevap vardı ama bundan önce gün geçmiyordu ki açıklama olmasın. Bence paşalar bu işin hukuki yönünde de haklarını aramaları lazım. Daha önce böyle bir şey yazılmıştı kalktılar tüm paşalar dava açtılar.

        Yazıyı yazan o zatın kaleminden pislik akıyor.

        BAHÇELİ'NİN 'BAŞKANLIK SİSTEMİ' AÇIKLAMASINA '9 IŞIK'TAN CEVAP

        Alparslan Türkeş'in '9 Işık' kitabı, buyurun. Türkeş, MHP tek başkan sistemini savunur diyor 9 Işık kitabında.

        28 ŞUBAT SORUŞTURMASI

        28 Şubat'la ilgili bir süreç işliyor. Böyle tek dalga, ikinci dalga... Böyle dalgalar arka arkaya geldikçe bu dalgalarda ülke boğulur. Bu kadar bu iş uzatılmamalı. Bu ülkede o dönemin sıkıntısını yaşamış olanlar bu süreç başladığında hakkını arayacaktır. Ben de hakkımı arayıp aramama kararını bu süreç başladığı zaman veririm.

        HAŞİMİ HAKKINDAKİ KARAR

        Sayın Haşimi'nin gerek ülkemizde sağlık sorunlarıyla ilgili ziyareti, gerekse bu son gelişmelerle ilgili görüşmeler sebebiyle Türkiye'de bulunması söz konusuydu. Sağlık problemleriyle sürecini tamamladıktan sonra inanıyorum ki tekrar ülkesine dönecektir ve bu konuda da kendisi zaten hukuki noktadaki sorunlarıyla ilgili girişimlerini sürdürmektedir. Biz de bu konuda desteği daha önce de söylemiştim zaten verdik, veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz.

        SURİYE'DEKİ GELİŞMELER

        Şu ana kadar gerek Kofi Annan Planı ile ilgili mevcut girişimi tabii destekledik fakat Umudunuz ne durumdadır?' diye bir soru bana yönelecek olursa, her an umudumu kaybettiğimi söyleyebilirim.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ