Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 28 Şubat'ta 4. dalga, 28 şubat soruşturmasında kırmızı kitap veya Gizli Anayasa sorgusu

        Cemal DOĞAN/ HT GAZETE

        28 Şubat soruşturmasının 4. dalgasında mahkeme, sorguladığı 15 emekli ve muvazzaf askerden 11’ini tutukladı. Korgeneral Tevfik Özkılıç, Tümgeneral Berkay Turgut, Tümgeneral Mehmet Faruk Alpaydın, Tuğgeneral Celalettin Bacanlı, Tuğgeneral Mehmet Ali Yıldırım ve Tuğgeneral Metin Keşap Mamak Askeri Cezaevi’ne, emekli korgeneraller Mustafa Bıyık, Hakkı Kılınç ile emekli tümgeneraller Erdal Şenel, Çetin Dizdar ve Çetin Saner de Sincan Cezaevi’ne konuldu.

        BELGEYİ SORDULAR

        Askerlere sorguda Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne (MGSB) ilişkin sorular yöneltildiği öğrenildi. Daha önceki dalgalarda BÇG’nin ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu, faaliyetleri, Psikolojik Batı Harekât Planı ve Kriz Masası Grubu’nun kimlerden oluştuğu gibi sorulara yoğunlaşan savcıların, gözaltındaki emekli ve muvazzaf askerlere ilk kez 1997 yılının son Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında “irticanın birinci tehdit olarak belirlendiği” Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ni sorduğu belirtildi.

        Edinilen bilgiye göre, Hürriyet Gazetesi’nin 4 Kasım 1997 tarihli sayısında yer alan ve irticanın 8 sayfalık MGSB’de birinci tehdit olarak yer aldığını anlatan makaleyi hatırlatan savcılar, belge hakkında bilgilerinin olup olmadığını ve belgenin basına nasıl sızdığını sorguladı. Askerlerin sorguda, belgeden ve nasıl sızdığından haberdar olmadıklarını bildirdiği öne sürüldü.

        MAHKEME ‘KAZIK’I SORMADI

        Savcılık sorgusunda “Ben adamı yağlı kazığa oturturum” dediğini kabul eden ancak Meral Akşener’i kastetmediğini belirten dönemin Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı emekli Korgeneral Çetin Saner’e, mahkeme sorgusunda ‘kazık’ sorusu yöneltilmedi.

        Tutuklanarak cezaevine gönderilen Saner’ in BÇG ile ilgili sözleri şöyle: “BÇG ile karargâhta 3 yıl beraber çalışmışız. Fakat ben nerede çalıştıklarını bugün öğrendim. 73 yaşındayım. Rahatsızlıklarım var. 15 yıldır, gözaltına alındığım yerde mütevazı hayatımı devam ettirmekteyim. Tutuksuz yargılanmak istiyorum.”

        Belgelere itiraz

        Gözaltına alınan bazı şüphelilerin ifadelerinde şunları söylediği öne sürüldü:

        40 BİN KİŞİNİN KOMUTANI

        Eğitim ve Doktrin Komutanvekili Korgeneral Tevfik Özkılıç: 1996-1998 arasında BÇG grubunu karargâhta duydum. BÇG’de kesinlikle görev almadım. BÇG alanına girmeye yetkili kişileri gösteren listede benim ismim de bulunmaktadır. Fakat bu liste imzasız bir dijital çıktıdır. Halen EDOK’ta 40 bin kişinin komutanıyım, aktif olarak görevdeyim. Tutuksuz yargılanmak istiyorum.

        (Avukatı Haluk Pekşen) İstanbul’dan gönderilen CD’nin yazı karakteri 2007 yılında Microsoft’un icat ettiği Calibri karakteridir. 2007 yılı sonrasında üretilen yazı sistemi 1997 yılında Genelkurmay’da kullanılan sistemin içine entegre edilmeye ve bir suç üretilmeye çalışılmıştır.

        ERBAKAN’DAN BELGE

        EDOK Harekât Eğitim Başkanı Tuğgeneral Mehmet Ali Yıldırım: BÇG yapılanmasıyla ilgili belgeleri ilk kez gördüm. Zamanın hükümetine karşı herhangi bir oluşum içinde yer almadım. Bunun delili olarak da 8 Ağustos 1996’da zamanın Başbakan ve Başbakan Yardımcısı’na tarafımdan yapılan sunumdan dolayı başarımı kutlayan yazıyı okuyorum.

        ‘SEÇİME İNANIYORUM’

        Denizli 11. Motorize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Metin Keşap: BÇG nereden nerede ve nasıl çalışır bilgim yoktur. Hükümetlerin seçimle gelip gitmesine, ancak bu şekilde Türkiye’nin huzur ve refahının sağlanacağına gönülden inanmaktayım.

        ‘SONRADAN İHDAS EDİLMİŞ’

        İzmir İstimlak Okulu Komutanı Tuğgeneral Celalettin Bacanlı: İsmim nasıl BÇG listesine yazılmış bilmiyorum. Gösterilen belgenin yazı tipi Calibri’dir. Bunun bana isnat edilen suç tarihinden 10 yıl sonra icat edilen bir Microsoft yazımı olduğu ortaya çıktığından, bu durum belgenin tahrif edildiğini veya sonradan ihdas edildiğini göstermektedir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ