Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem PKK'nın kaçırdığı askerlerden 20 yıldır haber alınamıyor

        Batman Sason'da kaçırılan Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Yaşar Gökçe'nin ağabeyi Yavuz Gökçe yaşadıklarını gözyaşları içinde anlattı: "Dönemin Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis'le görüştüm. Bana (Devlet askerinin peşini bırakmaz. Ama siz de gerekirse Apo'yla görüşün kardeşinizi kurtarın) dedi."

        HABERTÜRK TV'de Fatih Altaylı'nın hazırlayıp sunduğu Teke Tek bu hafta çok çarpıcı bir konuyu gündeme taşıdı. Teke Tek'in bu haftaki konukları 20 yıl önce terör örgütü PKK tarafından kaçırılan ve hala kendilerinden haber alınamayan askerlerin aileleriydi. Programa katılanlar, 15 Mayıs 1992'de Şırnak'ın Uludere ilçesinde kaçırılan İzmirli Jandarma Er Engin Ekşi'nin ağabeyi Fadıl Ekşi, 20 Temmuz 1992'de Hakkari Çukurcu'da kaçırılan Jandarma Er Doğan Yaman'ın babası Abuzer Yaman ve 24 Ağustos 1992'de Batman Sason'da yol çevirmesinde kaçırılan Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Yaşar Gökçe'nin ağabeyi Yavuz Gökçe'ydi. Programın bir diğer konuğu ise yıllar önce PKK tarafından kaçırılmış asker ailelerini bir araya getiren ve konuyu Meclis gündemine getiren İstanbul CHP Milletvekili Melda Onur'du.

        CHP'Lİ ONUR: "KONUYU GÜNDEME TAŞIMAK İÇİN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERDİK"

        Kaçırılan askerler hakkında araştırma önergesini imzaya açtığını söyleyen Melda Onur, "Habertürk Gazetesi'nde Fadıl Ekşi ile yapılan bir röportajı okumuş ve konudan haberdar olmuştum. Daha sonra ailelerle ve Abdullah Öcalan davasına aileler adına müdahil olarak katılan avukat Çiler Nazife Koşar'la görüştüm. Çiler hanım, Öcalan'a kayıp askerleri sorduğunu söyledi. Öcalan'ın yanıtı ise (Ben yakalanmadan önce 10-15 asker esirdi ama isimlerini bilmiyorum) olmuş. Yani 1999 yılında esir alınan ve hayatta olan askerler hala var. Şu anda en az 8 aile yıllardır çocuklarından haber bekliyor. 2011 Haziran'ından itibaren ise PKK tarafından kaçırılan kişi sayısı 7. Bu insanlar şehit mi oldu, hala PKK'nın elinde esir mi? Bunlara cevap bulabilmek, konuyu gündeme taşımak için araştırma önergesini verdik" diye konuştu.

        EKŞİ: "ÇALMADIĞIMIZ KAPI KALMADI"

        Programa katılan Fadıl Ekşi, kardeşi Engin'in bundan tam 20 yıl önce kaçırıldığını söyledi. Ekşi, şunları söyledi: "Kardeşim Şırnak'ın Uludere İlçesi'nde 10 aylık askerken PKK'nın yaptığı karakol baskını sırasında kaçırıldı. Daha sonra Kızılhaç aracılığıyla kardeşimden mektup aldık. Sağ ve sağlıklı olduğunu yazıyordu. (Devleti haberdar edin) diyordu. 32. Gün programında gösterildi kardeşim daha sonra. Hayattaydı. 94-95 yıllarında PKK kamplarını gösteren yabancı kanallarda kardeşimi gösterdiler. Gündem gazetesinde fotoğrafı çıktı. İsrail bir askeri için dünyaları yakarken Türkiye askerleri için hiçbir şey yapmadı. Çalmadığımız kapı, başvurmadığımız yetkili kalmadı. Ama bize sahip çıkan acımıza kulak veren olmadı. Yine de 20 yıldır umudumuzu kaybetmedik."

        YAMAN: "OĞLUM MEKTUBUNDA (SAĞIZ, BİR ŞEYLER YAPIN) DİYORDU"

        20 Temmuz 1992'de oğlu Doğan Yaman'ın Hakkari Çukurca'da vatani görevini yaparken PKK tarafından kaçırıldığını anlatan baba Abuzer Yaman da oğlundan Kızılhaç aracılığıyla mektup aldığını anlattı. Yaman, "Mektubunda (Baba sağız, bir şeyler yapın) diyordu. Askerlik Şubesi'nden Genelkurmay Başkanlığı'na, Meclis'ten Başbakanlık'a kadar her yere başvurdum. Bana (Devlet askerini kurtaracaktır) dediler. Ama hiçbir sonuç çıkmadı. Oğlumun ölüsünü görmediğim, mezarını görmediğim için umutluyum" dedi.

        GÖKÇE: "EŞREF BİTLİS, (KARDEŞİNİ KURTARMAK İÇİN GEREKİRSE APO'YLA GÖRÜŞÜN) DEDİ"

        20 yıldır kardeşi Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Yaşar Gökçe'den haber alamadıklarını söyleyen ağabey Yavuz Gökçe gözyaşları içinde şöyle konuştu: "24 Ağustos 1992'de kardeşim yol çevirmesinde kaçırıldı. Batman Sason'a tayini çıkalı 2 ay olmuştu. Kaçırıldığında 1 yıllık evliydi ve karısı 3 aylık hamileydi. PKK'lılar alıp kardeşimi götürmüş. Ben kardeşimden ne bir mektup aldım ne haber. Genelkurmay'a gittim, Başbakanlık'a yazdım. Başvurmadığım yer kalmadı. Dönemin Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis'le görüştüm. Bana (Devlet askerinin peşini bırakmaz. Ama siz de gerekirse Apo'yla görüşün kardeşinizi kurtarın) dedi. Ama kurtaramadık. Koalisyon hükümeti döneminde Sayın Devlet Bahçeli'ye mektup yazdım. Bana gönderilen cevapta, bazı teröristlerin ifadesine göre kardeşimi kaçırıldıktan 3 gün sonra infaz etmişler. Ama kardeşim şehit kabul edilmiyor. Göremediği oğlu 20 yaşına geldi."

        AHT

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ