Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Bozdağ'dan "genel af" açıklaması!

        Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, CNN Türk televizyonu canlı yayınında soruları yanıtladı.

        Başbakan Yardımcısı Bozdağ, ''Wall Street Journal Gazetesi'nde, Uludere'de 34 sivilin ölümüyle sonuçlanan hava operasyonunda istihbari bilginin ABD'den geldiği haberi yer alıyor. Böyle bir istihbari bilgi ulaştı mı?'' sorusuna, gelişmeyi şu anda duyduğunu, konuyla ilgili adli ve idari soruşturmanın devam ettiğini, soruşturma sonucuna göre net bir şey söylenebileceğini ifade etti. Bozdağ, ''Şu anda çıkan haber ne kadar doğru, nereye dayanıyor belli değil. Bunlar teyit edilmemiş bilgiler'' dedi.

        "PKK'YA GENEL AF"

        Bekir Bozdağ, ''AK Parti Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ PKK'ya genel affın gündeme gelebileceğini ifade etti. Genel af çalışması var mı?'' sorusuna ise ''Böyle bir çalışma yok. Böyle bir şey söz konusu değil. Sayın milletvekili neye göre açıklama yapmış bilmiyorum. Partide de hükümette de böyle bir çalışma, konuşma, geleceğe dönük bir şey kesinlikle söz konusu değil. Milletvekili kendi şahsi görüşünü ifade etmiş olabilir. Hükümetimizin böyle bir çalışması söz konusu değil, böyle bir düşüncesi yok'' yanıtını verdi.

        KARAYILAN DA ADAY OLURDU!

        ''MİT Müsteşarıyla ilgili harekete geçen AK Parti, tutuklu milletvekillerinin durumuyla ilgili kılını bile kıpırdatmıyor'' şeklinde eleştiriler yapıldığının hatırlatılması üzerine de Bozdağ, tutuklu milletvekilleriyle ilgili atılan adımların yanlışlığını başından beri söylediklerini kaydetti.

        Bu davada veya başka dosyalarda Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları, orgeneraller gibi birçok kişinin de yargılandığını söyleyen Bozdağ, şunları kaydetti:

        "Muhalefet partilerinin anlaştığı metne bakarsanız, o metni yasalaştırdığınız zaman önümüzdeki seçimlerde hakkında kesinleşmiş, adaylığa engel bir mahkumiyet kararı olmayan kişiler, Murat Karayılan veya dağdaki bir terörist aday olabilir. Aday olduğu zaman Yüksek Seçim Kurulu, kesinleşmiş bir mahkumiyeti olmadığı için bunun adaylığına izin verecektir. Seçildiği zaman, vatandaş oy verdiği zaman mazbatasını vekili aracılığıyla alabilecektir. O zaman Meclis'e gelip yemin edip, görev yapacaktır. Türkiye'de biz bir yasal düzenleme yaparak sonucu buraya varacak bir adımı atalım mı? Bu düzenlemeye baktığınızda içinde böylesi bir sakıncayı barındırıyor ihtimali değil, bu sakıncayı içinde tutuyor, bu çok açık. Üzerinde mutabakata varılan bu düzenleme pek çok sakıncaları ortaya koyuyor. İtirazımız sadece bu metinden değil. Şu anda üç partinin öngördüğü düzenleme yasalaştığı takdirde, dağdaki bütün hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararı olmayanlar bağımsız aday olduğunda, silahı koyup parlamentoya gelebilir mi? Gelebilir. Bu düzenleme bu yolu açıyor. Bu hukuki olarak ortaya çıkaracağı sakıncalar.''

        BAŞKANLIK SİSTEMİ

        Başkanlık sistemi üzerinden yaşanan tartışmaları değerlendiren Bozdağ, şöyle konuştu:

        "Başkanlık sisteminin özelliği eyalet sistemi değildir. Başkanlık sistemi, federasyonu zorunlu kılar diye bir başkanlık sistemine ait özellik yok. Almanya'da parlamenter sistem var ama orada federatif bir de yapı var, eyaletler var. Türkiye, başkanlık sistemini kurduğu zaman eyalet sistemine geçmesi gerekmez, federatif bir yapı kurması gerekmez. Üniter yapıyı bozmadan başkanlık sistemine geçilebilir, üniter yapıya uygun adım atılabilir. Türkiye'nin gerçekleri de üniter yapıya uygun bir başkanlık sistemine geçmeyi emreder. Türkiye'de federatif yapıya geçmek doğru olmaz, üniter yapı içerisinde başkanlık sistemine geçmektir bizim önerimiz. İdari yapılanmada ayrı bir modele geçmek değildir.''

        Başkanlık sisteminin tartışılması gerektiğini ifade eden Bozdağ, ''Türkiye'nin başkanlık sistemine geçmesini istiyoruz. Ne zaman geçer bilemem ama benim kanaatim, Türkiye bu tartışmaları uzunca süre yapacak ve sonuçta bir gün başkanlık sistemine geçecektir'' dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ