Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Üstün hukuku var, astın hukuku yok"

        Gazete Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı'nın hazırlayıp sunduğu Teke Tek'e, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Genel Başkanı Ahmet Keser konuk oldu.

        Keser, "Muhtıra yiyoruz. 4 Mayıs'ta (Açıklamaları esefle izlediklerini) kamuoyuna açıkladılar. Sonra bu yazıyı geri çektiler ve isteklerle ilgili çalışmalar yaptıklarını söylediler. Genelkurmay Başkanı'na sorunlarımızı anlattık. Bizi dinledi, sorunları çözmek için çalışma başlatacaklarını söyledi. Ancak Genelkurmay Başkanımızı yanıltıyorlar. Ürettikleri çözüm, çözüm değil. Uygulama baştan sona ucube. Sorunlar çözülmezse huzursuzluk katlanarak devam edecek. Bu herhangi bir meslek değil. Ülkenin bütünlüğünü ilgilendiren bir konu. Ülkenin bel kemiği çatırdıyor. Bu iş çözülmezse düşündüğümüz başka bir yol da var" diye konuştu.

        TSK bünyesinde görev yapan 97 bin astsubayın, kast sistemiyle yönetildiğini öne süren Ahmet Keser, şöyle konuştu: "Astsubay sistemi ABD'den devralınan TSK, bu sisteme entegre olamadı. Astsubaylar doktora dahi yapsa, kıdemleri yükseliyor ama makamları yükselmiyor. Askeri Ceza Kanunu, hukuka göre düzenlenmemiş olduğu için sakatlık var. Bir hakim, önce askerse, o zaman adalet sisteminde sorun var demektir. Üstün hukuku var, astın hukuku yok. Mahrumiyet aynı ama hak farklı. Aynı riski alıyoruz ama subaylara daha fazla tazminat ödüyorlar. Görev tazminatı astsubaya verilmiyor. Özlük hakkımızı istiyoruz, adalet istiyoruz."

        Keser, "Kenan Evren GATA'ya gittiğinde doktorlara, (Siz önce asker sonra doktorsunuz) demişti. GATA'da poliklinikler; A,B,C sistemine göre hizmet veriyor. Bir doktor, subay, astsubay diye ayrım yaparsa, o zaman orada sakatlık var demektir. Karar mekanizmasında astsubaylar yok. Sistemin içerisindesiniz ama sistemin işletilmesiyle ilgili yetkiniz yok. Astsubaylar usta olsa da, TSK'da çırak kalmaya mahkûm. Astsubay olmasa ordu olmaz. Çünkü sistemi yürüten astsubay. Radardan, uçağın uçurulmasına kadar" ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ