Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Bedelli askerlik yasasında değişiklik

        Yeni düzenlemeyle bedelli askerlik kapsamına mahkeme kararıyla yaşını daha önce küçültmüş olanlar da alındı. Ancak tanık ifadesi ile yaşını büyütenler veya DNA tarama testi ile yaşının büyük olduğunu kanıtlayanlar, bu kapsamın dışında bırakıldı.

        KAPSAMA KİMLER ALINDI

        Bu haktan yararlanmak isteyenler, 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle 30 yaşından gün aldığını, hastane doğum kayıtlarına göre de belgelendirmek zorundalar.

        SON TARİH 15 HAZİRAN

        Yeni düzenlemeyle, 15 Haziran'a kadar yaşını 30'un üzerine büyütenler, örneğin; 1983 yılında doğan bir yükümlü, bugünden itibaren mahkemeye başvurur ve hastane kayıtlarının esas alınmasıyla doğum tarihini 1982 olarak değiştirebilirse bedelli askerlik uygulamasından yararlanabilecek.

        12 TAKSİT FIRSATI

        Yapılan değişiklikle bedelli ücretinin yarısı başvuru sırasında alınırken geri kalan tutar 12 eşit taksite bölündü. Daha önceki düzenlemede başvuru sırasında ödenen tutarın geri kalanı 6 eşit taksitte ödeniyordu.

        Mevcut uygulamada askerlik çağına girildikten sonra yapılan "yaş değişiklikleri" dikkate alınmıyordu. Bu yüzden yaşlarını büyüterek, bedelli askerlikten yararlanmak isteyenlerin başvuruları da geri dönüyordu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ