Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika AK Parti cephesinden Anayasa Mahkemesi kararına ilk yorumlar

        Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin 7 yıl olduğunu açıklamasının yankıları sürüyor.

        Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Anayasa Mahkemesi'nin kararını 'Hayırlısı olsun. Karar alınmıştır' şeklindeki sözlerle değerlendirirken AK Parti Grup Başkan vekili Nurettin Canikli ise kararın bir sorun çıkarmayacağını düşündüklerini söyledi.

        ATALAY: KARAR ALINMIŞTIR HAYIRLISI OLSUN

        Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili kararına yönelik, "Hayırlı olsun. Karar alınmıştır'' dedi.

        Başbakan Yardımcısı Atalay, Kalecik Barajı temel atma töreninden önce basın mensuplarının sorularını cevapladı. Atalay, Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı Gül'ün 7 sene görev yapacağı ve ikinci kez seçilebileceği yönündeki kararının hatırlatılması üzerine, ''Hayırlı olsun. Karar alınmıştır'' dedi.

        CANİKLİ: KARAR SORUN ÇIKARMAZ

        AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu ile ilgili kararının sorun çıkaracağını düşünmediklerini belirterek, ''Başbakanımızın 2014 yılındaki Cumhurbaşkanı seçiminde adaylık konusunda takdiri olursa, karşısında kimin olup olmadığının önemi yok'' dedi.

        Canikli, Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu ile ilgili kararını AA muhabirine değerlendirirken, şunları söyledi:

        ''Düzenlemeyi teklif ederken mantık şuydu; Anayasa'nın eski hükümlerine göre seçilen Cumhurbaşkanı için eski hükümlerin uygulanması gerekir. 7 yıllık süre için seçilir ve bir daha seçilemez. İnancımız, yorumumuz bu olduğunu için düzenlemeyi getirdik. Bunun karşısında olan görüşler ise 'Hayır burada mükteseplik yoktur, anayasa değiştiği için yeni kurallar geçerli olması gerekir. Sürenin 5 yıl olması ve bir daha seçilmesi gerekir.' Bu ikisi de zıt görüşler ama kendi içinde tutarlı....Biri eski kurallara göre seçildiği için eski kuralların bütün olarak uygulanması, diğer görüş ise yeni kuralların uygulanması gerekir. Anayasa mahkemesinin kararı farklı oldu. Burada biri eski birisi yeni kural var. Bu yönüyle dikkat çekici. Gerekçeli kararı görmek lazım. Kararda 7 yıl eski kural, yeniden seçilebilir yeni kural.''

        Canikli, ''Karar nasıl bir sonucu doğurur, sıkıntıya neden olur mu?'' sorusuna, ''Sıkıntı doğuracağını düşünmüyoruz. Getirirken amacımız, hukuki olarak buna inandığımız ve böyle olması gerektiğine inandığımız için kanun çıktı. Bunun sorun çıkaracağını düşünmüyoruz. Başbakanımızın 2014 yılındaki cumhurbaşkanı seçiminde adaylık konusunda takdiri olursa, karşısında kimin olup olmadığının çok önemi yok. Başbakanımızın takdiri bu yönde olursa, kamuoyunun, milletimizin şu andaki kanaatini, düşüncesini biliyoruz'' karşılığını verdi.

        KAPUSUZ: HAYIRLISI OLSUN

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz ise konu hakkında, ''Hayırlı olsun. Yüce Mahkeme bir karar vermiş. Bu karar, raportörün ilan ettiği kararla uyumlu şekilde oy birliği ile çıkmıştır'' dedi.

        Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhurbaşkanı Gül'ün ikinci kez aday olması konusunu da sonuçlandırdığını belirten Kapusuz, ''Aday olması halinde ikinci kez seçilebileceğine karar verdi. Bir husus çok net bilinsin ki, Türkiye'ye hizmet noktasında görev üstlenmiş olan sayın Gül, Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve ekibi bu mermleketin hayrına olan her işin içinde olurlar, memlekete ve millete faydalı olmak için her türlü fedakarlığı yaparlar. Ama birilerinin beklediği, umut ettiği ihtilaflara ise asla fırsat vermezler'' ifadelerini kullandı.

        Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da kararla ilgili olarak, 'Hayırlı olsun' demekle yetindi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ