Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik "Kapasite sorunu acilen giderilmeli"

        İlyas AKENGİN / ŞANLIURFA (AHT)

        Şanlıurfa'da 13 kişinin yaşamını yitirdiği Kapalı Cezaevi'nde incelemelerde bulunan TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyeleri, basın toplantısı düzenledi. Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, olayın yaşandığı C-15 Koğuşu'nda yaralı olarak kurtarılan mahkumlarla görüştüklerini söyledi. Üstün, kurtulan mahkumlardan birinin, "Koğuş sorumlusu banyo bölümüne geçmemizi istedi. Biz yeni geldiğimiz için onların söylediklerine boyun eğdik. Daha sonra yatakları aşağı taşıyarak tutuşturdular. Banyoda olduğumuz için su yakınımızdaydı. Havluları ıslatarak yüzümüze sardık. bu şekilde dumandan az etkilendik" şeklinde beyanda bulunduklarını dile getirdi.

        TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün başkanlığındaki "Cezaevleri Alt Komisyonu" üyeleri, 13 kişinin öldüğü Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaşanan isyanlarla ilgili inceleme yaptı. Heyet üyeleri, yaklaşık 5 saat boyunca, olaydan sağ kurtulan tutuklu ve hükümlüler ile olaya müdahale eden infaz koruma memurlarını dinledi. Heyet üyeleri, incelemelerinin ardından Şanlıurfa Valiliği'nde basın toplantısı düzenledi.

        ÜSTÜN: "OBJEKTİF BİR RAPOR HAZIRLAYIP KAMUOYU İLE PAYLAŞACAĞIZ"

        Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, "Maalesef çok üzücü bir olay yaşadık. Canı devlete emanet edilmiş bu vatandaşlarımızın cezaevinde bu şekilde ölmeleri, üzüntümüzü ikiye katlamış durumda. Olaylar olur olmaz adli, ardından idari soruşturma başlatılmıştı. Şimdi de bu olayla ilgili biz de inceleme başlattık. Bu olaylarla ilgili objektif bir rapor hazırlayıp kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.

        "AİLELER 1 YIL FEDAKARLIK YAPSIN"

        Türkiye'nin bazı cezaevlerinde sorun olduğunu belirten Üstün, "Kapasite sorunun acilen giderilmesi gerekir. Dün gece bazı nakiller yapıldı. Biz çıktıktan sonra bir posta daha nakil yapılacak. Toplam 350'ye yakın tutuklu başka illeri nakledilecek. İzmir ve Silivri'de kapasite açığı var. Ailelerin talepleri nakilleri engelliyor. Buradan ailelere sesleniyorum. 1 yıl sonra Şanlıurfa'da cezaevi sorunu olmayacak. 500 kişilik açık cezaevi bitmek üzere. Ayrıca Siverek'te de bin kişilik cezaevi yapılıyor. Bu projelerin bitme zamanı 1 yılı alacak. Kısa vadede çözümler geliştirmek lazım. Aileler çocuklarının başka illeri gitmesi nedeniyle sitemde bulunabilirler. Aileler 1 yıllığına fedakarlıkta bulunsunlar. 1 yıl sonra kapasite sorunu aşılacaktır" dedi.

        "KOĞUŞ SORUMLUSU BANYOYA GİRMEMİZİ İSTEDİ"

        Olayın yaşandığı C-15 koğuşunda sağ kurtulan tutuklular ile görüştüklerini kaydeden Üstün, sağ kurtulan kişilerin kendilerine olayı şu şekilde anlattığını belirtti: "Koğuş sorumlusu bizden banyoya gitmemizi istediler. Kapıları çekmemizi ve dışarı çıkmamamızı söylediler. Biz yeni geldiğimiz için onların verdiği talimatlara uyduk. Bir süre sonra bazı sesler duyduk. Yatakların aşağı taşındığını gördük. Biz alevleri görünce yanımızda bulunan havluları ıslatarak üzerimize attık ve bu şekilde dumandan az etkilendik."

        GARDİYANLAR: "2-3 DAKİKA İÇERİSİNDE GELİŞTİ"

        Üstün, infaz koruma memurlarının ise heyet üyelerine "Kapıyı açtığımızda yarıya kadar yataklar vardı. Ateş topu vardı. Yangına zor müdahale etik. Merdivenden yukarı çıkmaya çalıştık, ancak ranza ve merdivenler vardı. Bunlar 2-3 dakika içerisinde gelişti. Yanan malzeme sünger olunca aniden alev alınca olay hızlı gelişti. Duman yukarı doğru çıktı. Olayın niye çıktığını bilmiyoruz. Vantilatör kavgası olmadı. Yemek yedik ve çekirdek yedik. O arada birtakım konuşmalar oldu" şeklinde beyanda bulunduklarını ifade etti.

        "YANGIN SÖNDÜRÜCÜLER VARMIŞ"

        Gazetecilerin alarm sisteminin olup olmadığı yönündeki sorusunu yanıtlayan Üstün, "Yangın söndürücülerin olduğunu söylediler. Yan taraftaki koğuşu açmışlar" dedi, Üstün, "Bir hortum yetmiyormuş. Başka bir hortumu keserek ek yapmışlar. Bir süre böyle müdahale edilmiş. Yangının ateşinin ancak yüzde 30'unu söndürebilmişler. Diğer gardiyanlar gezerken kokuyu almışlar. Mazgalı açmış ve baş gardiyana haber vermişler. Daha sonra itfaiye ekipleri gelerek müdahale etmiş" diye konuştu.

        Komisyon üyeleri ise, Şanlıurfa Valiliği'nde yapılan basın toplantısının ardından gazetecilere açıklamada bulundu.

        ÖZDEMİR: "CEZAEVİNDEKİ KOĞUŞLARDA HİÇBİR İNSANI KOŞUL YOK"

        CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir, Türkiye'deki cezaevlerinin doluluk oranının kapasiteden 2 kat fazla olduğunu belirterek, "Örneğin Mardin'de 18 kişilik bir koğuşta 60 kişi kalıyor. Olayların çıktığı C-15 Koğuşu'nda ise normalde kapasite 3 kişilik. Ancak daha sonra ek yapılarak 6'ya çıkartılmış. Ancak bu küçücük yerde 18 tutuklu kalıyordu. Cezaevindeki bu olayların asıl nedenini tespit edemedik. Ancak şunu gözlemledik: Cezaevindeki koğuşlarda hiçbir insanı koşul yok. Cezaevleri tıka basa insan dolu. Hiçbir ortak alanda sosyal faaliyet de yok. İnsanlar daracık bir alana hapsedilmiş durumda" diye konuştu.

        KÜRKÇÜ: "DURUMA SADECE İNSAN GİBİ İTİRAZ ETTİLER"

        BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise, "Cezaevlerindeki bu şartlar değişmezse buna benzer olaylar yine karşımıza çıkar. Bu işi birileri örgüte bağlamaya çalışıyor. Bu insanı bir davranış ve tutum değildir. C-15 Koğuşu'nda kalan mahkumların siyasi hiçbir görüşü yok. Bu duruma sadece insan gibi itiraz ettiler. Cezaevi yönetiminin bu şartlarına onlar da bu şekilde bir tepki gösterdi. Cezaevinde mahkumların saz çalmasını, şalvar giymesini engellerseniz, makatına bakarsanız, mahkumun da söyleyeceği söz tabii ki olur" dedi.

        AYGÜN: "TOPLAMA KAMPI GİBİ"

        CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ise tüm cezaevlerinin toplama kampı gibi olduğunu söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ