Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik ‘Sinekle uğraşmayız’

        Davutoğlu silahsız ve solo uçuş yapan uçağın 13 milde yani uluslararası sularda vurulduğunu radar verileriyle ortaya koydu

        GAZETE HABERTÜRK

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, düşürülen Türk savaş uçağıyla ilgili merak edilen detayları açıkladı. Davutoğlu eğitim ve test uçuşu yapan uçağın uluslararası karasularda vurulduğunu söyledi. Davutoğlu, uçak krizinin üçüncü gününde TRT’de katıldığı programda olayla ilgili detaylı bilgi verdi:

        HEDEF SURİYE DEĞİLDİ:

        Uçağımızın görev tanımı Doğu Akdeniz’deki son durumlar göz önünde bulundurularak ulusal radar sistemimizin test edilmesi ve eğitim. Suriye’ye dönük herhangi bir görev tanımı, bilgi toplama dahil açık ya da gizli bir misyonu yoktur.

        TEK BAŞINA VE SİLAHSIZ:

        Solo uçuş yapılıyordu. Başka bir gündemimiz olsa böyle riskli bir misyon için tek başına gönderilmez. Bu uçuşlar sürekli yapıldığı ve risk görülmediği için tek başınadır. Uçağımız silahsızdır. Riskli bir göreve gönderilen uçak silah donanımından arındırılmış gönderilmez.

        YA ART NİYET YA AMATÖRCE:

        Uçağımız açık kimlikle uçuyor. Herkes tarfından gözlenebilen bir kimliği var. Böyle bir uçuştan tehdit algılaması çıkarmak ya art niyet ya amatörce... Herhangi bir uçağın hasmane kabul edilebileceği durumlar vardır, iletişim kanallarının açık olmaması, kimliğini gizlemesi gibi. Kimlikten kasıt sadece Türk uçağı olması değil, yaptığı görev de açık.

        ULUSLARARASI SULARDA:

        Uçağımızın güzergâhı İskenderun Körfezi üzerinden Akdeniz’in belirli derinliği. Alçak uçuş sebebi de radar testi. Vurulduğu nokta itibarıyla uluslararası hava sahasında. Suriye hava sahasına 13 deniz mili uzaklıkta vurulmuştur. Radar görüntüleri ve elimizdeki veriler, vurulduktan sonra pilot kontrolü kaybettiği için düzensiz hareketlerle 8 mil açıkta Suriye karasularına düşüyor. Genelkurmay ve MİT’teki radar görüntüleri, Suriye içerisindeki telsiz kayıtlarını da gözden geçirerek bunları söylüyorum.

        KISA SÜRELİ İHLAL:

        İhlal var mı? Evet, misyonu yapıp Türkiye’ye dönerken kısa süreli olarak Suriye hava sahasına girmesi söz konusu, ama bu vurma olayıyla ilgili değil. Bu tip durumlarda hava şartlarına ve teknik sebeplere bağlı olarak kısa süreli ihlallerle çok sık karşılaşılabilir. Bizim hava sahamızda da oluyor. Bizim radarımızın uyarısı üzerine pilotlarımız Suriye hava sahasını süratle terk ediyor. Vurma olayı bizim hava sahasına girdikten 12-13 dakika sonra. Suriye iki olay arasında illiyet bağı kurmaya çalışıyor.

        UYARMALARI GEREKİRDİ:

        Hiç uyarılmadı. Uçağa önce mesaj göndereceksiniz, uyaracaksınız, ola ki bir yanlışlık olmuştur. Olmadı, uçak kaldırır kontrollü bir şekilde davranırsanız. Üçüncü aşamada uçağı inmeye zorlarsınız. Zaten, bütün bunların olabileceği bir süre kadar Suriye hava sahasında kalınmış değil. Uçağımızın Suriye tarafına herhangi bir hasmane tutumu olmamıştır.

        TELSİZ KAYITLARI ELİMİZDE:

        Elimizde bazı telsiz kayıtları var. Bu uçağın Türkiye’ye ait olduğunun bilindiği yönünde. Dakika dakika, saniye saniye tespitini yapabilecek araçlara sahibiz.

        DÜNYAYI BİLGİLENDİRECEĞİZ:

        NATO nezdinde girişimimiz olacak. Önümüzdeki hafta NATO Konseyi’nde 4. madde çerçevesinde bir bilgilendirme yapılacak. Ayrıca BM Güvenlik Konseyi’ne de bildirimde bulunularak saldırgan tutumun arka planı ortaya konacak. Bütün ilgili ülkeleri tek tek bilgilendireceğiz.

        RUSYA VE İRAN:

        İran Dışişleri Bakanı ellerinden geleni yapacaklarını ve dilayog içinde olmamızın faydalı olacağını ifade ettiler. Kendilerinden net bir tutum beklediğimizi söyledim. Rusya ile diyaloğumuz sürüyor.

        KİMSE CESARETİMİZİ TEST EDEMEZ:

        Kimse Türkiye’nin cesaretini ve kapasitesini test etme cüretini gösteremez. Bu kim olursa hangi ülke olursa olsun fark etmez. Artık her türlü uluslararası girişimi yapıp adımlarımızı kararlılıkla ne gerekiyorsa atacağız.

        "BÜYÜK DEVLET OLARAK SİNEKLERLE UĞRAŞMAYIZ"

        Başbakan Tayyip Erdoğan Meclis’te grubu bulunan muhalefet liderleriyle Başbakanlık Resmi Konutu’nda görüştü. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da katıldı. Görüşmelerde liderlere uçağın izlediği rota, seyri hakkında teknik bilgi verildi.

        Başbakan Erdoğan’ın görüşmelerde, saldırının aydınlatılması için çalışmaların sürdüğünü ve olayın peşini bırakmayacaklarını vurgularken, “Büyük devlet olarak sineklerle uğraşmayız, hukuki olarak tüm yollara başvururuz, bekleriz. Gereğini yaparız” ifadelerini kullandığı öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ