Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Şener Eruygur adını hatırlayamadı

        Ergenekon Davası'nın 196. duruşmasında 'demans' (kısmi hafıza kaybı) diyalogları yaşandı. Mahkeme başkanının sorduğu çok sayıda soruya, tutuklu sanık, emekli Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur, "Hatırlamıyorum" cevabı verdi.

        Avukatının, "Müvekkilim okuma yazma dahi bilmeyen 7 yaşında çocuk gibi. Yargılanma ehliyeti yok" açıklamasının ardından Eruygur'un, son sağlık durumu, cezai ehliyeti ve duruşmaya katılma yeteneğinin belirlenmesi için bir kez daha Adli Tıp Kurumu'na sevk edilmesine de karar verildi.

        ADLİ TIP KURUMU: DURUŞMALARA KATILMASINDA TIBBİ SAKINCA YOK

        İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında emekli Orgeneral Mehmet Şener Eruygur, savunmasını yapması için kürsüye çıktı. 22 Eylül 2008 tarihinde tahliye edilen Eruygur, yargılandığı ikinci Ergenekon davasına hiç katılmamıştı. Adli Tıp Kurumu, Eruygur'un duruşmalara katılmasında tıbbi bir sakınca olmadığını bildirmiş ve mahkeme de bu rapor üzerine Eruygur'un 21 Haziran 2012 tarihli oturuma getirilmesini istemişti.

        'NERELİSİN?' SORUSUNA 'BAZEN ISPARTA BAZEN ERZURUM OLARAK HATIRLIYORUM' DEDİ

        Şener Eruygur, adını, soyadını ve doğum tarihini hatırlayamadığını söyledi. Doğum yeri sorulduğunda ise Eruygur, "Bazen Isparta, Bazen Erzurum olarak hatırlıyorum" cevabını verdi. Mahkeme Başkanı Hüsnü Çalmuk'un, "Emekli general olduğunuzu hatırmıyor musunuz?" sorusuna Eruygur, göğsünü göstererek "Şuralarımda ve omuzlarımda bazı işaretler vardı ama tam hatırlamıyorum. Daha doğrusunu kızım bilir" karşılığını verdi. Çalmuk'un, "Hakkınızdaki suçlamaları biliyor musunuz? Size iddianame tebliğ edildi mi?" diye sordu. Eruygur ise bilmediğini söyledi.

        AVUKAT: BENİ KIZI İSMİMİ DE AYÇA OLARAK BİLİYOR

        Hakim Çalmuk, Eruygur'a davada suçlandığı ceza maddelerini hatırlatarak, "Örgüt kurmak ve yönetmek, cebir ve şiddet kullanarak kullanarak hükümeti ve TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek, kişisel verileri kaydetmek, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri hile ile alıp dava sanıklarından Ergun Poyraz'a vermek" gibi suçlarla suçlandığını söyledi. Eruygur'un "Kızım daha iyi bilir" cevabını vermesi üzerine Avukat Filiz Esen söz istedi. Mahkeme Başkanı Çalmuk ise "Avukat hanım, kızım dediği kişi siz misiniz?" diye sordu. Avukat Esen ise "Evet benim. Doğrusunu bir türlü anlatamadık kendisine. İsmimi de Ayça olarak biliyor" açıklamasını yaptı.

        "OKUMA YAZMA BİLMEYEN ÇOCUK GİBİ"

        Avukat Esen daha sonra da Eruygur'da meydana gelen beyin bozukluğu sendromunun kalıcı olduğunu ve bundan sonra düzelme ihtimalinin de kesinlikle bulunmadığını iddia etti. Eruygur'un iyileşmesinin bu aşamadan sonra mümkün olamayacağını öne süren Esen, "7 yaşında okuma yazma bilmeyen bir çocuk gibi" ifadesini kullandı.

        Başkan Çalmuk ise, "Bunu neye dayanarak söylüyorsunuz? Nerede yazıyor 7 yaşında çocuk olduğu?" diye sordu. Esen ise hakkındaki raporların herhangi bir beyin mütehassısına sorulması durumunda bu kanaati bildireceğini söyledi. Eruygur'un 'Demans' rahatsızlığının her geçen gün arttığını söyleyen Esen, "Bizim için Adli Tıp Kurumu'nun raporundan çok sizin kararınız önemli. Sizin görerek vereceğinize inandığımız ve görmeniz için kendisini buraya getirdik. İfade vermesine kesinlikle hiçbir şekilde muvafakat vermiyoruz. Fiilen mümkün değil." iddiasında bulundu.

        'DOĞUMUMU HATIRLIYORUM'

        Mahkeme Başkanı Çalmuk, Eruygur hakkında Adli Kurumu Başkanlığı ve GATA'dan farklı tarihlerde alınan raporları okudu. Çalmuk, raporlarda Eruygur'un belleğinde kayıp olduğunun ancak doktorlar ile göz teması kurabildiğinin belirtildiğini aktararak sonuç olarak duruşmalara katılmasına engel olabilecek bir sağlık sorunu bulanmadığının belirtildiğini dile getirdi.

        Çalmuk, Eruygur'a, "Düştüğünüz olayı hatırlıyor musunuz?" diye sordu. Hiçbir şey hatırlamadığını söyleyen Eruygur, eşi ve kızı tarafından kendisine anlatıldığına göre düştüğünde kendisini bir arkadaşının kurtardığını ancak bu arkadaşının kim olduğunu bilmediğini öne sürdü. Ameliyatı konusunda bilgisi sorulan Eruygur, "Başımdan ameliyat olmuşum. Çok acı çekmişim. Eşim benim iyileşmem için canını vermiş" diye konuştu. Çalmuk'un, "Size geçmişinizle alakalı bir şeyler anlatmıyorlar mı?" sorusuna ise Eruygur, "Anlatıyorlar. Bir şeyler hatırlıyorum ama 1-2 dakika sonra uçup gidiyor" cevabını verdi. Çalmuk'un, neler hatırladığını sorması üzerine "Doğumumu hatırlıyorum. Çocukluğuma ilişkin bir şeyler var. Oyun oynadığımı hatırlıyorum" şeklinde cevap verdi.

        ADLİ TIP KURUMU'NDAN BİR RAPOR DAHA İSTENDİ

        Bu sırada Avukat Filiz Esen söz alarak, "Yürümesinde bir sorun yok. Ancak yön sorunu yaşıyor. Ayrıca kimlik sorunu da yaşadığı için başka birilerinin yanına gitmemesi için koluna giriyoruz" dedi. Eruygur'un yargılanma ehliyetinin bulunmadığını öne süren Esen, son sağlık durumu, cezai ehliyeti ve duruşmalara katılması konusunda tekrar rapor alınmasını ve Eruygur'un duruşmalara katılmaması konusunda izinli sayılmasını istedi.

        Başkan Çalmuk, bu konuda Savcı Mehmet Murat Dalkuş'tan mütalaasını vermesini istedi. Savcı Dalkuş ise mevcut sağlık raporlarının açık olduğunu belirterek Avukat Esen'in taleplerinin reddine karar verilmesi yönünde görüş bildirdi. Mahkeme, mevcut rahatsızlığının cezai ehliyet durumunu etkileyip etkilemediğinin belirlenmesi için Şener Eruygur'un Adli Tıp Kurumu İhtisas Kurulu'na sevk edilmesine karar verdi. Duruşmalara katılmaması konusunda izinli sayılması talebinin reddine karar verilen Eruygur, eşi ve avukatı ile birlikte adliyeden ayrıldı.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ