Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hava Durumu Kars’ın Selim ilçesine bağlı Yanlızçam köyünde köylülerin yağmur duası yaptığı sırada etkili olan sağanak yağış çiftçileri sevince boğdu.

        Kars’ın Selim ilçesine bağlı Yanlızçam köyünde köylülerin yağmur duası yaptığı sırada etkili olan sağanak yağış çiftçileri sevince boğdu.

        Köy yakınlarındaki Akbaba mevkiine hareket eden yaklaşık 600 kişi, bu yıl yeterli yağışın düşmesi nedeniyle köy imam Hatibi İsmail Bulut ile birlikte yağmur duasına çıktı.

        14 büyükbaş 66 adet küçükbaş hayvanın kesildiği “Kaynaşma ve Barışma Etkinlikleri” programı kapsamında yağmur duası yapıldı.

        Etkinlikte konuşan Ahmet İmir, “Biz her yıl geleneksel olarak, bu aylarda yağmur duasına çıkarız. Burada 80 ila 100 arasında kurbanlar kesiyoruz. Diğer köylerden de davet ettiğimiz komşularımız da vardır. Dışarılarda olan akrabalarımız var. Yakınlarımız geliyorlar artık biz bunu geleneksel olarak her yıl yapıyoruz. Biz yağmur duasına çıkarız artık yağar yağmaz orasını bilemeğiz.” diye konuştu.

        Kocaeli Gebze ilçesinden gelen Gebze İlçesi Yüksek teknoloji Endüstri Şube Müdürü Adnan İşçi, “Burada bulunmamızın sebebi yağmurlar yağmadığı zaman buraya gelip kurbanlarımızı kesiyoruz. Daha sonra öğle namazından sonra yağmur duası için 2 rekat namaz kılıyoruz ve yağmur yağıyor 2 defa da ben buna şahit oldum böyle güneşli havada yağmur yağdı ben de şahit oldum” dedi.

        Çeşitli il ve ilçelerden baba ocaklarına gelen köylüler, bu yıl kuraklığın yaşandığı ve bu sebepten dolayı şükür duası yapmak üzere bir araya gelen köylüler bir birleriyle kaynaştı. Kesilen etleri evden getirdikleri sobaların üzerinde pişiren ve İstanbul ilinden sıcaklardan kaçtığını belirten Gamze Turan, “Ben İstanbul’dan geldim. İstanbul da çok kavurucu sıcaklar olduğu için doğuya Kars’a geldik ve burada da yağmur duasına çıkıyorlarmış ayrıca yağmur duası için kurbanlar kesiyorlarmış” dedi.

        Daha sonra köy imam Hatibi İsmail Bulut okuduğu Yasin-i şerifin ardında duaya başlaması sonucu ellerini kaldırarak Allaha yakaran cemaatin üzerine yağmurlar yağması sonucu yere serili olan seccadeleri alarak kaçıştılar. Şükür duasını yapan imam Hatibi İsmail Bulut, “Yağmurun yağması işte yağmur duasında zaten Peygamber efendimiz kurk gittiği zamanlar yağmur duasına çıkıyormuş. Bizlerde aynı şekilde komşularımızla birlik ve beraber içinde yapık. Köyümüzde ki bütün komşularımızdan da Allah razı olsun her yıl böyle hem kaynaşmak hem de yağmur duasına çıkmak ve birlik beraberliğimizi sağlamak için böyle bir program yapıyoruz. Yağmurun yağması ise yüce rabbimizin takdiridir. Köyümüzün bir geleneği var birlik beraberlik acısından her yıl biz bunu düzenliyoruz. Haziranın ve Temmuz aylarında arasında gün dönümü dediğimiz ayda düzenliyoruz. İnsanları kaynaştırıyoruz. Kurbanlarımızı kesip yüce rabbimize dualar etmek ve kardeşliğimizi sağlamak için her yıl biz bunu düzenliyoruz.” dedi.

        Yağmurun üzerine yağmaması için yer deki sandalye’yi kafasına şemsi ye ederek çadıra kaçtan imam ilginç görüntü oluşturdu. Köy İmamı İsmail Bulut’un yaptığı şükür duasının ardından etkinliğe katılanlara ikramlar yapıldı.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ