Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Diyarbakır'da miting gerilimi

        HABERTURK.COM VE AJANSLAR

        BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, protesto amacıyla sabaha kadar oturma eylemi yapacaklarını söyledi.

        Demirtaş, Sümerpark'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, yapmak istedikleri mitingin başbakanın talimatıyla yasaklandığını iddia ederek, seçilmişlere, 7'den 70'e herkese gün boyunca sokaklarda işkence yapıldığını savundu.

        Demirtaş, şöyle dedi:

        ''100'den fazla yaralı, yüzlerce gözaltıya rağmen halkımız sokak sokak direnişi ortaya koymuştur. Biz de bütün seçilmişler olarak belediye başkanları ve teşkilatlarımızla halkımıza yönelik bu tutumu protesto etmek için burada sabahlayarak oturma eylemi yapacağız. Saat 11.00'de İstasyon Meydanı'nda basın açıklaması yaparak bunları protesto ederek oturma eylemini bitireceğiz.''

        Öte yandan Demirtaş ile milletvekilleri, basın açıklaması yapmaya hazırlandıkları sırada yanlarına gelen Emniyet Müdür Yardımcısı Erol Esen tarafından dağılmaları konusunda uyarıldı. Esen ile milletvekilleri arasında sert tartışma yaşandı.

        BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise elindeki 2 mermi kovanını göstererek kendilerine karşı kullanıldığını iddia ettiği bu mermileri TBMM'ye götüreceğini söyledi.

        Bu arada gösterilerde ayağından yaralanan BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan Diyarbakır Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Buldan'ın tedavisi için İstanbul'a gideceği öğrenildi.

        İŞTE GÜN BOYU YAŞANANLAR

        Diyarbakır'da BDP'nin 'Özgürlük İçin Demokratik Direniş' adıyla yapacağı mitinge Diyarbakır Valiliği'nce izin verilmezken, gergin havanın hakim olduğu kent merkezinde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Türkiye'nin çeşitli illerinden takviye alan polis, sabahın erken saatlerinden itibaren grupları toplanabileceği bulvar ve caddelerde sürekli devriye gezdi.

        Diyarbakır'da miting gerginliği nedeniyle kent güne kapalı kepenklerle başladı. Özellikle Sur, Bağlar ve Kayapınar'da esnafın büyük bölümü işyerlerini açmadı. Yenişehir'de ise kepenk eylemine az sayıda esnaf katıldı.

        Diyarbakır sokaklarından kareler!

        Diyarbakır'da görev yapan yaklaşık 5 bin polis ve çevre illerden gelen takviye polis ekipleri, kentin cadde ve bulvarlarında zırhlı araç eşliğinde, miting alanı İstasyon Meydanı'na grupların toplanıp gitmemesi için devriye gezdi. Kent merkezindeki önlemler devam ederken, kenttin giriş çıkışları da polis ekiplere tarafından tutularak, kent dışından miting için gelenlere izin verilmedi.

        Polis helikopteri ise sabahın erken saatlerinden itibaren kent üzerinden uçarak, cadde ve bulvarları kontrol edip, tespit ettiği en küçük hareketliliği yerdeki polis ekiplerine bildirdi.

        TELSİZDEN 'ORANTILI GÜÇ' ANONSU

        Polis telsizlerinden miting için Diyarbakır Valiliği'nce verilen yasaklama kararı nedeniyle grupların toplanmaması, toplanan grup varsa dağılmaları konusunda uyarılması ve dağılmamaları halinde ise 'orantılı güç' kullanılarak dağıtılması anonsu yapıldı.

        Miting için dün kent dışından Diyarbakır'a gelenlerin ise, kimlik kontrolü yapıldıktan sonra dönmeleri için ikaz edilmesi gerektiği belirtilerek polisler bu konuda uyarıldı.

        İstasyon Meydanı'nda seyyar satıcıların miting olacakmış gibi dün geceden açtıkları tezgahlar da polisler tarafından kapatıldı. Yine miting için getirilen sandalyeler de polis tarafından araçlara konularak kaldırıldı.

        MİTİNG OLMAZSA, BASIN AÇIKLAMASI İSTEĞİ

        Bu arada emniyet görevlileri, BDP Diyarbakır il binasına giderek yöneticilerle programları konusunda bilgi istedi. Binadaki BDP yöneticileri, program için Genel Başkan Selahattin Demirtaş ve milletvekillerinin gelmesini beklediklerini söyledi.

        BDP yetkililerinin, parti yöneticileri ve milletvekilleriyle birlikte İstasyon Meydanı'na yürüyüp burada basın açıklaması yapmak istedikleri, polisin de Diyarbakır Valiliği'nin yasaklama kararı nedeniyle yürüyüşe izin verilmeyeceği konusunda BDP'lileri uyardığı öğrenildi.

        DEMİRTAŞ'IN TWİTTER MESAJI

        BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter mesajında yasaklama ve alınan önlemlere tepki gösterirken, 'Ya özgürlük, ya özgürlük' anlamına gelen Kürtçe 'An azadi, an azadi' ifadesini kullandı.

        Demirtaş mesajını, "Meydanları tutarak özgürlük talebini engelleyebileceğine ciddi ciddi inanan devlet zihniyeti (!) bu sabah çok aciz ve çaresiz gördüm sizi. Ne mi istiyoruz? An azadi, an azadi" diye yazdı.

        SİİRT'TE BDP'LİLERİN KENTTEN ÇIKIŞINA İZİN VERİLMEDİ

        Miting nedeniyle çevre il ve ilçelerde de önlem alındı. Siirt'te dün akşamdan itibaren kent çıkışında önlem alan polis, miting için Diyarbakır'a gitmek isteyenlere izin vermedi.

        BDP'nin 'Özgürlük İçin Demokratik Direniş' mitingine izin verilmemesini protesto için, Mardin'in Nusaybin ve Derik ile Şırnak'ın İdil, Cizre, Silopi ilçelerinde kepenk kapatma eylemi yapıldı.

        ZANA GİTMEDİ

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile geçtiğimiz hafta görüşen Diyarbakır bağımsız milletvekili Leyla Zana, Valiliğin yasakladığı ancak BDP'nin ısrarla yapmak istediği mitinge gitmedi.

        Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş başta olmak üzere BDP milletvekilleri ve bölge belediye başkanları tam kadro olarak valiliğin yasakladığı 'Öcalan'a özgülük' mitingi öncesi bir hafta önce Diyarbakır'a gidip halkı yasaklı mitinge davet etti.

        Diyarbakır'da BDP desteği ile bağımsız milletvekili seçilen Leyla Zana'nın 'Kürt sorunu Başbakan Erdoğan çözer' açıklaması sonrası partisi ile arası açıldı. Başbakan ile geçtiğimiz hafta görüşen Zana, yapılmak istenen mitinge gitmemesi dikkat çekti. Leyla Zana'nın Diyarbakır'a gitmemesi partisi ile miting konusunda fikir ayrılığı yaşadığı ve bu nedenle Ankara'da kalmayı tercih ettiği öğrenildi.

        POLİS ARAÇLARINDAN ANONS: PKK'LILAR ATEŞ AÇACAK, EVİNİZE DÖNÜN

        AHT Diyarbakır muhabiri İlyas Akengin ise polis araçlarından "Yapılmak istenen mitingi yasak, bunlar halkı ve polisi karşı karşıya getirmek istiyor. PKK'lılar halka ve polise ateş açacak. Lütfen evlerinize gidin" şeklindeki anons yapıldığını bildirdi.

        Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), İmralı Cezaevinde cezasını çeken PKK lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için 14 Temmuz günü Diyarbakır'da miting planladı. Ancak Diyarbakır Valiliği Silvan'da 13 askerin şehit edilmesi ve demokratik özerkliğin 1'incı yıl dönümüne denk geldiği gerekçesiyle izin vermeyince kente tansiyon yükseldi. BDP'nin Valiliğin yasak kararında ısrarcı olması kentte gerginliği artırdı. Olağanüstü güvenlik önlemleri alan polis, kentin giriş çıkışlarını kontrol altına aldı. Mitingin yapılmak istenen İstasyon meydanındaki toplanmalara izin verilmedi. Şehir dışından gelenlerin kimlik sorgusu yapılıp fotoğrafları çekildikten sonra uyarılar ile dağıtıldı.

        "BİZİ KARŞI KARŞIYA GETİRMEK İSTİYORLAR, EVİNİZE GİDİN"

        Öte yandan polis panzerlerinden vatandaşlara, "Yapılmak istenen miting yasak, bunlar halkı ve polisi karşı karşıya getirmek istiyor. PKK'lılar halka ve polise ateş açacak. Lütfen evlerinize gidin" anonsu yapıldı.

        KEPENKLER AÇILMADI

        -Merkez Bağlar İlçesi başta olmak üzere kepenklerin yüzde 85'i açılmadı.

        -Polis helikopteri havadan özellikle il dışından gelen araçların yönünü merkeze bildirerek, geçişlere izin verilmemesini sağladı

        -Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ait halk otobüsleri çalışmadı

        -Çöpler toplatılmadı

        -Dağkapı ve Batıkent meydanında kurulmak istenen Ramazan çadırlarına izin verilmedi.

        -BDP milletvekilleri ve Belediye başkanları parti binasında toplandı

        GERİLİM TIRMANDI, POLİS MÜDAHALE ETTİ

        Öğleden sonra ise gerilim tırmandı. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından izinsiz yapılmak istenen miting için belirlenen alana girmeye çalışan gruplara, polis müdahale etti.

        İstasyon Meydanı'nda valilik tarafından izin verilmeyen mitinge katılım için yürüyüşe geçen ve aralarında BDP milletvekilleri Emine Ayna, Nazmi Gür ve Sabahat Tuncel'in de bulunduğu bir grup, Ofis Kavşağı'nda polis tarafından durduruldu. Yapılan görüşmenin ardından uyarılara rağmen dağılmayan grup, polise taşlı saldırıda bulundu.

        Polis, gruba tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Müdahale sırasında milletvekili Nazmi Gür yere düştü, diğer milletvekilleri de tazyikli su ve biber gazından etkilendi.

        BDP İl Başkanlığı binasından miting alanına hareket etmek isteyen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve diğer milletvekillerinin bindiği otobüs de durduruldu. Bunun üzerine partililerle birlikte yürümeye başlayan milletvekilleri ile polis arasında arbede yaşandı. Polis barikatını aşamayan kalabalık burada beklemeye başladı.

        Bu arada çevreden su getiren bazı kişilerin milletvekilleri ve polislere su dağıttığı gözlendi.

        Öte yandan, miting alanına girmek için kentin farklı yerlerinde toplanan ve polisin uyarısına rağmen dağılmayan gruplara, ekipler müdahale etti. Müdahale sırasında 1 polis memuru yaralandı. Çıkan olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alındı. Miting için il dışından trenle gelen bazı kişiler de Tren Garı civarında gözaltına alındı.

        Polis telsizinden sık sık müdahale sırasında esnafa karşı dikkatli olunması anonsu yapıldı. Bir polis helikopteri sürekli kent üzerinde uçarak durum tespiti yaptı.

        BDP'Lİ VEKİLLER GAZDAN ETKİLENDİ

        BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürtçü, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak ve BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt'ün de aralarında bulunduğu grup, miting alanına gitmek için polisle karşı karşıya geldi. Polis grubu dağıtmak için tazyikli su ve biber gazı kullandı. Atılan gaz ve sudan BDP'li vekiller de etkilendi.

        BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak polisin sıktığı tazyikli su sonucu yere düştü.

        BDP milletvekili Pervin Buldan ayağına gaz fişeğin isabet etmesi sonucu yaralandı. BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ile Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir gazdan etkilenerek hastanelik oldu.

        Buldan'ın tedavisi için İstanbul'a gideceği öğrenildi.

        EMİNE AYNA TAZYİKLİ SUYLA ISLANDI

        BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna da Ofis Semti’ndeki olayların arasında kaldı. Polisin sıktığı tazyikli sudan etkilenen Ayna ıslanırken, bu sırada polis bazı göstericileri gözaltına almak istedi. Ayna, polisin gözaltına almak istediği bir kıza sarılarak, polisin götürülmesini engelledi.Bu sırada bazı göstericiler kaldırımlardan söktüğü taşları polise atınca, polis de göstericilere müdahalede bulundu.

        İstasyon Meydanı’na 100 metre uzaklıkta bulunan Sümerkpark’ta toplanan ve çoğunluğunu çocukların oluşturduğu gruba polis önce dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Dağılmayan grup, tazyikli su ile dağıtıldı. Olaylar İstasyon Meydanı’na çıkan tüm cadde ve sokaklar üzerinde yer yer devam etti.

        BDP'Lİ VEKİLLERDEN GÖZALTILARA TEPKİ

        Kalabalık arasında gözaltına alınanlar, polis ekipleri tarafından parktan çıkarılmaya çalışılırken, milletvekilleri ile polis müdürleri arasında tartışma başladı. Gözaltına alınanları götürmeye çalışan bir polis, vatandaşların müdahalesi üzerine tabanca ile havaya ateş etti. Bölgeye gelen çevik kuvvet ekipleri kalabalığı dağıttı.

        BDP’li Milletvekilleri Sebahat Tuncel, Emine Ayna, Sırrı Sakık, Selahattin Demirtaş ve Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, polis yetkilileri ile tartışarak gözaltına alınanların bırakılmasını istedi.

        BDP’liler ile polis ekipleri arasında çıkan olaylarda çok sayıda vatandaş gözaltına alındı. Gözaltına alınanların geri verilmesini isteyen Aysel Tuğluk, park içerisinde kendini yere attı. Tuğluk, polisin gözaltına aldığı vatandaşları serbest bırakmasını istedi.

        SIRRI SÜREYYA ÖNDER: PERVİN BULDAN'A HEDEF GÖZETİLEREK ATEŞ AÇILDI

        İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, polisin milletvekili Pervin Buldan'a hedef gözetilerek ateş ettiğini ve yaraladığını ileri sürdü.

        Milletvekili Önder, Twitter'den gönderdiği twitte, Milletvekili Buldan'a hedef gözetilerek ateş açıldığını iddia ederek, Ambulans çağrılmadı. Biz getirdik. Dağkapı Hastanesi'ndeyiz diye yazdı. Sırrı Süreyya Önder ayrıca çektiği Buldan'ı sedyede gösteren fotoğrafları da takipçileri ile paylaştı.

        BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

        Bu arada Kocaeli'de partisinin il kongresinde konuşan Başbakan Erdoğan, mitingle ilgili "Tutturmuşlar bir miting yapacağız, şöyle böyle bir miting. O mitingi yapacağız diyenler Diyarbakır'da bütün zihniyetlerin ortaya koyuyorlar. Bunlar bu ülkede benim Kürt kardeşimin menfaatini düşünenler değil, tam aksine onların geleceğini tehlikeye atanlardır. Bu ülkede insanını seven bir iktidar, bu iktidardır. Zira Türküyle Kürdüyle Lazıyla Abhazasıyla, Boşnağıyla, Romanıyla aklınıza ne gelirse hepsini yaradanı yaradılandan ötürü seviyoruz anlayışıyla biz seviyoruz. En ufak bir tereddüt yok, böylece bu yola devam edeceğiz" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ