Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP makas değiştiriyor

        Düzgün KARADAŞ

        GAZETE HABERTÜRK

        CİNER Medya Grubu Ankara Temsilcisi Muharrem Sarıkaya ve Habertürk Muhabiri Düzgün Karadaş’ın sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 17-18 Temmuz’da yapılacak 34. Olağan Kurultay’dan beklentilerini, partisinin yeni hedeflerini ve yeni rotasını anlattı. Parti vitrininin yeni yüzlerle takviye edileceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, insanı ve evrensel değerleri siyasi odağına alan bir sosyal demokrat parti öngördüklerini, “makas değişikliği”nin şifresini ve kurultay sonrasına yönelik planlarını şu sözlerle özetledi:

        DEĞİŞİM:

        Her kurultay sonrası CHP biraz daha değişti, yenilendi, gençleşti, kadınların sayısı arttı. 2 yıl içerisinde CHP’de çok önemli değişiklikler oldu. Bu kurultayla o değişim sürecini devam ettireceğiz. Evrensel ölçütlerden yola çıkarak Türkiye’ye özgü bir sosyal demokrat parti olacağız. Evrensel değerlerden söz ederken ülkemizin koşullarına uygun yeni projeler üretmeliyiz.

        MAKAS: (CHP makas mı değiştiriyor?)

        İlk kurulduğu günkü CHP ile şimdiki CHP arasında dağlar kadar fark var. Ama ana felsefede ve omurgada bir değişiklik yok. Nedir o; anti-emparyalist olması, “Yurtta barış dünyada barış” demesi, insan haklarına saygıyı ve kadın-erkek eşitliğini öne çıkarması. Bunlar bugün için de bizim değerlerimiz. Ama dünya değişiyor. 1930’ların, 40’ların, hatta 80’lerin dünyası yok. Küreselleşmeyi reddedemezsiniz, onun getirdiği yararları toplumun önüne koymalıyız. Asıl CHP makas değiştirecekse bu yönde değiştirmeli. Ana öznesi insanların mutluluğu olmalı. Unutulmamalı ki ana özne lokomotiftir. Lokomotifte değişiklik yok ama dünya değiştikçe sizin de hedefleriniz değişebilir.

        İNANÇLAR:

        Şimdi ‘Müslüman Demokratlar’ diye yeni bir grup çıktı ortaya. Eskiden “Sosyalistlikle İslam bir araya gelmez” deniyordu. Böyle bir algı topluma enjekte edildi. Şimdi görüyoruz ki yaratılan değerin hakça bölüşümünü savunan farklı bir kesim var. CHP o kaynaklardan da, Müslüman, dindar, muhafazakâr kaynaklardan da elbette beslenecektir. Dini yine alet etmeyeceğiz. Ama inançlı insanların CHP’yi tanımalarını istiyoruz.

        ÇARŞAF:

        PM seçimleri çarşaf listeyle olacak. Zaten son tüzük kurultayında söz vermiştim delegelere. Orada iki ayrı görüş var. Çarşaf liste olacak ama onunla birlikte bir de anahtar liste olacak. Bir grup 60 kişilik bir anahtar liste hazırlanmasını, bir başka grup ise 80-90 kişilik bir anahtar listenin olmasını, delegelerin oradan 60 kişiyi seçmesini istiyorlar. Milletvekili ve il başkanlarıyla toplantı yapacağım. Kimleri PM’de görmek istiyorlar, anket türü çalışma olacak. Orada tablo biraz daha netleşecek.

        YENİ YÜZLER:

        Parti vitrininde elbette ki yeni yüzler olacak. Olmaz diye bir kural yok. İsteğim şu; her alandan yetkin insanların olduğu bir PM olmasını istiyorum. İşadamı da olmalı, sanatçı da olmalı, engelli de olmalı. Zaten cinsiyet ve gençlik kotamız var. Hiçbir partinin uygulamadığı bir modeli getirdik Türkiye’de. Umuyorum güzel bir PM olacak.

        İTİBAR KAYBETMEDİK

        (GENELKURMAY’ın düşürülen uçakla ilgili açıklamaları) “Bu saatten sonra hangi açıklamayı yaparlarsa yapsınlar, kimse kusura bakmasın her açıklamadan sonra Türkiye Cumhuriyeti Devleti itibar kaybetmiştir. Başbakan başta olmak üzere, ikinci aşamada Davutoğlu, daha sonra da Genelkurmay Başkanı ne bir söylem birliği olmuştur aralarında ne ortak bir açıklama yapmışlardır. Her birisi ayrı telden çalmışlardır. Uçağı düşüyor, ne olduğunu bilmeyen bir Türkiye. Böyle bir ülke olabilir mi? Büyük ülke demek kolay. Büyük ülke belli bir olayda gereğini yapan ülkedir. Sayın Başbakan, üzülerek bunu söylüyorum ama sözüne güvenilmeyen bir ülke haline sokmuştur Türkiye’yi.”

        KURTULMUŞ'UN SERT VİRAJI

        (HAS Parti Lideri Numan Kurtulmuş’un AK Parti’ye transferi) “Numan Bey nasıl bir karar verir bilmiyorum. Ama geçmişte söyledikleri sözlerin arkasında durması gerekir. O sözler sıradan sözler değildi ve o sözler her zaman, her yerde, her ortamda kendisine hatırlatılır. Bir bilim insanı olarak, siyasette tutarlı bir çizgisi olan Numan Kurtulmuş’un bu kadar sert virajı alması kolay hazmedilecek bir lokma değil.”

        KCK TAHLİYELERİ

        “YARGILAMADA tutuklama esas değildir, koşulları vardır. Normal bir hukuk devletinde olması gereken yapılmıştır. Büşra Ersanlı da saygın bir bilim insanıdır. Artık uzun süre hapiste tutmanın hiçbir mantığı yoktu. Dolayısıyla memnun oldum, yargılanması zaten devam edecek.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ