Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Taksim Gezi Parkı'nda ağaçlar kesiliyor

        Ağaçları sık sık kesilip budanan Taksim Gezi Parkı, yine eleştirilerin odağında. Parkta bir gecede yapılan budama işlemi, büyük tepkiye yol açtı. Peyzaj Mimarları Odası, yapılanın budama değil canlı katliamı olduğunu söyledi...

        HT İSTANBUL / GAZETE HABERTÜRK

        Taksim Projesi kapsamında Topçu Kışlası’nın yeniden yapılması için Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilmek istenmesi, meslek odaları, akademisyenler, sanatçılar ve vatandaşlardan sert tepki görmüştü. Geçtiğimiz ocak ayında parktaki ağaçların kırmızı boya ile çarpı şeklinde işaretlenmesi üzerine ağaç katliamı yapılacağını öne süren İstanbullular, çeşitli protesto gösterileri yapmıştı.

        ‘YAVAŞTAN KESİLİYOR’

        İşte bu olayların ardından Taksim Gezi Parkı yine ağaçlarıyla gündemde. Parkta bir gecede yapılan budama işlemi, vatandaşlardan tepki gördü. Dün sabah geldikleri parkta ağaçların feci şekilde kesildiğini gören vatandaşlar, “Tepki çekmemek için ağaçları birden kökünden kesmiyorlar. Yavaş yavaş yok ediyorlar” dediler. Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan Peyzaj Mimarları Odası da yapılanın bir budama işlemi değil canlı katliamı olduğunu söyledi. Açıklamada, TaksimGezi Parkı’nın, son yıllarda yerine yapılması planlanan Topçu Kışlası ile gündemde olması ve bu yılın ocak ayından itibaren park içerisindeki ağaçların işaretlenmeye başlanması nedeniyle oda tarafından yakından takip edilen bir kamusal alan olduğu belirtildi. İşaretlenmiş ağaçlardan bazılarının 19 Temmuz’da kök boğazından yaklaşık 2–2.5 metre üzerinden hiçbir dal kalmayacak şekilde kesildiğinin tespit edildiği söylenen açıklamada, “Taksim Gezi Parkı’ndaki ağaç kesme çalışmaları kısmi budama değil, birer canlı katliamıdır’’ denildi. İBB’nin “Rüzgâr sebebiyle kırılan dalları düzeltme, kesim ve budama çalışmaları yapıldığı” şeklindeki açıklamasını hatırlatan oda, “Ancak söz konusu ağaç kesimleri, ağaçların canlı yaşamına yüzde 100 zarar verecek, doğal formlarını ve canlı yaşamına olan katkılarını büyük bir ölçüde yok etmeye yönelik gerçekleştirilmiştir” ifadesinde bulundu.

        ‘DAHA NE KADAR BUDAYACAKSINIZ?’

        Gezi Parkı’nda yapılan budamada, ağaçların dallarının tamamen kesildiği görülüyor. Odun kütüğünü andıran ağaçların halini gören vatandaşlar, “İBB daha ne kadar budayacak” diye soruyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ