Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ergenekon Davası'nda sürpriz tanıklar

        AHT muhabiri Zülfikar ALİ AYDIN

        Silivri'den bildiriyor....

        Ergenekon Davası'nda mahkeme emekli Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ile kapatılan MİT Kontr-Terör Dairesi eski Başkan vekili Mehmet Eymür ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar'ın da aralarında olduğu 17 ismi tanık olarak dinleme kararı aldı.

        Silivri Cezaevi'nde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen davanın bugünkü 209'ncu duruşmasında ilk olarak "Kocaeli Çetesi" olarak bilinen suç örgütünün lideri olmakla suçlanan Mehmet Hadi Özcan tanık olarak dinledi. Özcan'ın dinlenmesinin ardından Mahkeme Başkanı Hüsnü Çalmuk, aldıkları ara kararı açıkladı. Başkn Çalmuk, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, eski MİT Kontr-Terör Daire Başkanı Mehmet Eymür, AK Parti Gaziantep Milletvekili gazeteci Şamil Tayyar, ''İstanbul'daki 2. KCK davası'' kapsamında yargılanan Abdullah Öcalan'ın avukatları Doğan Erbaş ve Zeki Okçuoğlu ile KCK operasyonunda gözaltına alındıktan sonra itirafçı olan Öcalan'ın avukatı İrfan Dündar, Yazar Ümit Fırat, Mahmut Taşdemir, Şenol Gürkan, eski yüzbaşı Özcan Tozlu, Turgut Büyükdağ, Ceyhan Karagöz, gizli tanıklar "Yıldız", "Mart", "Ahmet", "İlkadım" ve "İsmet"in tanık olarak dinlenilmesine karar verildiğini bildirdi.

        HADİ ÖZCAN:ÇATLI BENİ ÖLDÜRMEK İSTEDİ

        Duruşmada tanık olarak ifade veren Hadi Özcan, Susurluk Kazası'nda ölen Abdullah Çatlı ile BOTAŞ Petrol Boru hatlarının temizliği işini alarak ortak iş yaptıklarını söyledi. Çatlı'nın kendisini öldürmeye çalıştığı için bu konuda yardım istemek amacıyla Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım ve İbrahim Şahin ile konuştuğunu belirten Özcan, "Devlet olarak bildiğimiz Çatlı bizi öldürmeye çalışıyor diye devlet olarak tanıdığımız İbrahim Şahin'e gittim. Halledeceğini söyledi ama başından savdı" dedi

        SUSURLUK ARIŞTIRMA KOMİSYONUNA İFADE VERDİM

        Yemini yaptırılan Özcan'a, Başkan Çalmuk, Ergenekon davasında yargılanan bazı sanıkların isimlerini okuyarak bu dava konusundeki bilgisini sordu. 1994-1995 yıllarında cezaevine gelen TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu tarafından bilgisine başvurulduğunu belirten Hadi Özcan, "Bana Mehmet Ağar'dan İbrahim Şahin'e kadar herşeyi sordular' dedi. Veli Küçük'ün de sorulup sorulmadığını anlatması istenen Özcan, "O zamanlarda Veli Küçük ismi yoktu" ifadesini kullandı. Özcan, üzerinden 15 yıldan fazla geçtiği için Susurluk Araştırma Komisyonu'na ne ifade verdiğini hatırlamadığını söyledi. Başkan Çalmuk'un, "Söylemeye çekindiğiniz konular varsa gerekirse tanık koruma programı kapsamında ifadenizi alabiliriz" hatırlatmasını yaptı. Özcan, tanık koruma proğramından faydalanmak istemediğini söyledi.

        HİÇ DUYMADIKLARINIZI ANLATIRIM

        Tanık Özcan, duruşmada çok önemli ve daha önce hiçbir yerde gündeme gelmeyen konuları açıklayacağını ancak anlatacağı konuların Ergenekon davası ile bir ilgisi bulunmadığını söyledi. Başkan Çalmuk ise "Biz sizden bu dava ile ilgili bilgilerinizi soruyoruz. Diğer konularla ilgili cumhuriyet savcılığına başvuruda bulunabilirsiniz" uyarısında bulundu. Daha sonra Savcı Mahmet Ali Pekgüzel, "Soruşturma aşamasında tanık sıfatıyla ifadenizi Savcı Zekeriya Öz ile ben birlikte almıştık. İfadenizde Abdullah Çatlı ve Veli Küçük ile ilgili bildikleriniz olduğunu ve bunları daha sonra anlatacağınızı söylemiştiniz. Nedir bunlar, anlatır mısınız?" sorusunu yöneltti. Küçük'ü tanımadığını belirten Özcan, o dönemde Abdullah Çatlı ile birlikte ortak petrol temizleme ihalesine girdiklerini söyledi. Bu sırada Savcı Pekgüzel, "Abdullah Çatlı olarak mı tanıdınız?" diye sordu. Özcan da Çatlı olarak tanıdığını kaydetti.

        DURUŞMADAN NOTLAR

        Geçtiğimiz hafta tanık olarak dinlenmesine karar verilen Alaattin Çakıcı İzmir Cezaevi'nden, Hadi Özcan ise Kocaeli'nde bulunan Kandıra Cezaevi'nden cezaevi nakil araçları ile eskort eşliğinde duruşmanın yapıldığı binaya getirildi. Alaattin Çakıcı'ya destek olan bir grup 6 otobüsle Silivri'ye geldi. Otobüslerin üzerinde Atatürk ve Abdülhamit posterleri ile Allah yazıları olması dikkat çekti.

        ÖZKÖK SAVCILARA İFADE VERMİŞTİ

        Ergenekon Davası kapsamında emekli Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök soruşturmayı yürüten dönemin Ergenekon Savcısı Zekeriye Öz'e İzmir Adliyesi'nde ifade vermişti. Özkök tanık olarak verdiği 18 sayfalık ifadesinde "Şener Eruygur'un bizzat kendisine bazı duyumlarım olduğunu söyleyerek uyarıda bulundum. Zira benim o dönem en önemli prensip ve görevlerimden biri de muhtemel olayları vuku bulmadan önlemekti' demişti. Ergenekon Soruşturması kapsamında 2003 yılında AK Parti Hükümeti'ne yönelik bazı kuvvet komutanlarının dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ü muhtıra vermeye zorladığı ancak Özkök'ün bu telkinlere uymadığı iddia edilmişti. Dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un komutanlık bünyesinde darbe planları yaptığı, Ayışığı, Yakamoz, Sarıkız adı verilen darbe planları yapıldığına dair belgeler de dava dosyasına girmişti. Emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu ileri sürülen "Darbe Günlükleri" adlı belgede de darbe iddialarına dair ayrıntılı notlar yer alıyordu. Davanın sanıkları da Özkök'ün tanık olarak mahkeme huzurunda ifade vermesini talep etmişti.

        DAVA 273 SANIKLI

        Ergenekon Davası'nda eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 68'i tutuklu 273 sanık yargılanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ