Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem O dosya 34 yıl sonra yeniden açılıyor

        AHT muhabiri Zülfikar Ali AYDIN Silivri'den bildiriyor...

        Kontgerilla iddialarını araştıran Ergenekon Mahkemesi, suikaste kurban giden Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz cinayetini aradan 34 yıl geçtikten sonra Ergenekon Davası'nda araştırma kararı aldı.

        MAHKEME ÖZ'ÜN ECEVİT'E VERDİĞİ RAPORU DA İSTEDİ

        İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi dava dosyası görülürken Özel Harp Dairesi ve kontgerilla ile ilgili gündeme gelen iddialar nedeniyle Doğan Öz cinayetini mercek altına aldı. Mahkeme "cinayetle ilgisi olduğunun anlaşıldığı" gerekçesiyle TBMM Başkanlığı'na yazı yazarak, Özel Harp Dairesi konulu Meclis Araştırma Raporu'nu, Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na yazı yazarak, Doğan Öz'ün görevi sırasında hazırladığı ve 1977 Bülent Ecevit Hükümeti'nin kurulmasından hemen sonra ve öldürülmeden önce Başbakanlık'a(Bülent Ecevit) verdiği raporun Başbakanlık'tan istenmesine karar verdi.

        ÖZ'ÜN ÖLMEDEN ÖNCEKİ RAPORUNU GENELKURMAY'A SORULDU

        Mahkeme, Doğan Öz'ün öldürülmeden önce hazırlığını yaptığı Kontrgerilla Soruşturmasına dair evrakların da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü'nden istenmesine karar verdi. Öz'ün öldürülmesiyle ilgili iddianame ve iddianame kapsamında açılan dosya içinde hazırladığı raporun bulunma ihtimali nedeniyle bu dosyayı da Genelkurmay Başkanlığı'ndan istedi.

        DOĞAN ÖZ KİMDİR?

        1934 yılında doğdu. Ankara'da Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaparken suikaste kurban gitti. Başbakan Bülent Ecevit'in ilk kez gündeme getirdiği kontrgerilla iddialarını araştırdığı bilinen Savcı Öz, "ülkücü" olarak bilinen ve taşeron olarak kullanıldığı ileri sürülen İbrahim Çiftçi tarafından vurularak öldürülmüştü. Doğan Öz, hazırlığını yaptığı kontgerilla soruşturmasıyla ilgili bir rapor hazırlayıp dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'e sunmuştu. Öz'ün kontrgerilla hakkında raporunda şu ifadeleri yazdığı ortaya çıkmıştı:

        "Şiddet olayları, anarşik eylemler olarak nitelendirilebilecek kadar basit değildir. Amaç, demokrasi umudunu yok etmek, onun yerine faşist düzeni gündeme getirmek ve bütün unsurlarıyla yürürlüğe koymaktır. Böylece ABD ve çokuluslu ortaklıklar, Ortadoğu sorununu büyük ölçüde çözmek amacını gütmektedirler. Bize göre bu sonuca ulaşmada CIA, kontrgerilla gibi gizli örgütlerin yönlendirmesi vardır. Bu örgütler, devlet aygıtını geniş ölçüde kendi amaçlarına uygun şekle dönüştürerek demokrasi düşmanı akımları iktidar yapmayı öngörmüşlerdir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ