Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Yüksek Askeri Şüra YAŞ kararları, emekli edilen ve rütbesi yükseltilen askerler

        MURATGÜRGEN - GAZETE HABERTURK - ANKARA

        Yüksek Askeri Şura'da "görev süresini uzatma" formülünü bu yıl hiçbir tutuklu general için kullanmadı. Rütbe bekleyen tutuklu 37 general ve amiralin tamamı emekli edildi

        Emekliye ayrılan paşaların sivil statüdeki Silivri Cezaevi'ne nakli için hazırlıklara başlandı. Muvazzafların konulduğu askeri Hasdal Cezaevi'nde 31 tutuklu paşa kaldı

        Her yıl 35-45 arası paşanın emekliye sevk edildiği YAŞ'ta bu yıl sayı 56'yı buldu. Tutukluların emekli olması, tutuksuz generallerin rütbe almasının önünü açtı

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından önceki akşam onaylanan YAŞ kararları, dün sabah Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinden kamuoyuna açıklandı. YAŞ öncesinde dikkatler tutuklu generaller hakkında verilecek kararlar üzerinde yoğunlaşmıştı. YAŞ, "görev süresini uzatma" formülünü bu kez hiçbir tutuklu general için kullanmadı ve 37 generalin tamamı emekli edildi. Ergenekon ve Balyoz davalarında tutuklu olarak cezaevinde bulunan toplam 68 general ve amiralden, bu yıl terfi sırası gelen 37'sinin tamamı emekli edildi. Emeklilik süresi gelmiş 37 isimden 17'sinin dosyası geçen yıl da görüşülmüş ve rütbe bekleme süreleri bir yıl için uzatılmıştı. Tutuklulardan 28'i ise terfi sırasında olmadıklarından, dosyaları YAŞ'a gelmedi.

        3 GENERALİN DURUMU KARIŞIK

        2010 yılında YAŞ'taki oylama sonucu terfi hakkı kazanan ancak kararnameleri Hükümet tarafından imzalanmayan Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu ve Tuğgeneral Halil Helvacıoğlu'nun durumu ise belirsizliğini koruyor. Mahkeme üç general için "terfi etmeleri gerekir" kararı verdi. Ancak üç general bu süreçte tutuklandıklarından, yasa gereği terfi işlemleri hayata geçirilemedi. YAŞ'ın bu üç general için emeklilik kararı almadığı öğrenildi.

        İKİ PASİF ORGENERAL

        Orgeneral Bilgin Balanlı tutuklanması nedeniyle geçen yıl "YAŞ Üyesi" olarak pasif göreve kaydırılmıştı. Pasif görevdeki orgeneral sayısı bu kez ikiye çıktı. Hakkında tutuklama kararı bulunmasına rağmen bir yılı aşkın süredir GATA'da tedavi gören EDOK (Eğitim ve Doktrin) Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler de "YAŞ Üyeliğine" atandı. Uludere ve Akdeniz'de düşürülen uçak nedeniyle bir yıl erken emekli edileceği yolunda spekülasyonlar yapılan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten ile ilgili herhangi bir karar çıkmadı. Orgeneral Erten bir yıl daha görevini sürdürecek.

        İŞTE GELECEĞİN KOMUTA KADEMESİ

        2015'te Genelkurmay Başkanı Kalyoncu

        Gelecek yıl Kara Kuvvetleri Komutanlığına Orgeneral Bekir Kalyoncu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına Oramiral Nusret Güner, Hava Kuvvetleri Komutanlığına Korgeneral Abidin Ünal'ın atanması bekleniyor. Orgeneral Bekir Kalyoncu 2015'te Genelkurmay Başkanlığı'nı Necdet Özel'den devralacak

        KORGENERAL ÜNAL'IN ÖNÜ AÇILDI

        Hava Kuvvetleri'nde terfi sırasında iki korgeneral bulunuyordu. Korgeneral Abidin Ünal'ın rütbe bekleme süresi bir yıl uzatıldı ve böylece seneye Hava Kuvvetleri Komutanlığına atanmasının önü açıldı. Diyarbakır 2. Hava Taktik Kuvvet Komutanı Korgeneral Mehmet Veysi Ağar ise emekli edildi. Korgeneral Ağar'ın Uludere ve Suriye'de düşürülen uçak olaylarında kusuru olduğu yönünde yorumlar yapılmıştı.

        DENİZ KUVVETLERİ RAKİPSİZ KALDI

        Deniz Kuvvetleri'nde terfi sırasındaki iki koramiral, Mehmet Otuzbiroğlu ve Kadir Sağdıç tutuklu olmaları nedeniyle emekli edildi. Seneye terfi için yarışacak Koramirallerden Can Erenoğlu'nun da tutuklu olması nedeniyle, Bülent Bostanoğlu rakipsiz kaldı. Koramiral Bostanoğlu seneye orgeneralliğe terfi ederek Donanma Komutanlığına, 2015'te de Deniz Kuvvetleri Komutanlığına atanacak.

        GÜL'Ü KARŞILAMAMIŞTI

        Korgeneral Ağar, Lizbon'da görev yaptığı dönemde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü karşılamak üzere havaalanına gitmemesi nedeniyle de eleştirilmişti.

        Suriye sınırına krizlerde deneyimli komutan atandı

        Suriye sınır bölgesinde sıcak gelişmeler yaşanması nedeniyle Orgeneral Servet Yörük'ün görevini bir yıl daha sürdürmesi düşünülmüştü. Ancak teamül bozulmadı. 2. Ordu Komutanlığına 30 Ağustos itibariyle orgeneralliğe terfi edecek Elazığ'daki 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Galip Mendi atandı. Daha önce Komando Tugay Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutan Yardımcılığı ve Kıbrıs'ta Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı gibi kritik görevlerde bulunan Korgeneral Mendi, kriz bölgelerinin deneyimli komutanı olarak tanınıyor. Orgeneral Nusret Taşdeler'in yerine, Ordu Komutanlığında iki yıllık görevini tamamlayan Orgeneral Servet Yörük EDOK Komutanlığına atandı.

        TUTUKLU PAŞALARI ZİYARET ETMİŞTİ

        Mendi, Kocaeli'de görev yaparken dönemin Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ'un talimatıyla Hasdal'a giderek tutuklu silah arkadaşlarını ziyaret etmişti.

        Harp Akademileri'nde Aslan Güner gitti Korgeneral geldi

        Türk Silahlı Kuvvetleri'nde toplam 14 orgeneral bulunduğundan, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı ile Harp Akademilerine bu yıl orgeneral yerine korgeneneraller komuta edecek.Ankara'da görevli iken Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün elini sıkmadığı için eleştirilen Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aslan Güner 4 yıllık rütbe süresini tamamlayarak 30 Ağustos itibariyle emekliye ayrıldı. Güner'in yerine Harp Akademileri Komutanlığına Korgeneral Raif Akbaş atandı. Buna iki orgeneralin pasif göreve alınması neden oldu.

        İKİ ÖNEMLİ 'UZATMA'

        Uludere'de 'Vur' emrini veren Kuğu'nun terfi süresi uzatıldı

        Genelkurmay Terörle Mücadele Daire Başkanı Tuğgeneral Ali Rıza Kuğu'nun Uludere olayında "Vur" emrini veren komutan olduğu ileri sürülmüştü. Tuğgeneral Kuğu'nun rütbe bekleme süresi uzatıldı.

        Çukurca sanığı Es de uzadı

        Tuğgeneral Zeki Es Çukurca'da 7 askerin mayına basarak şehit olması nedeniyle açılan davada sanık olarak yargılanıyordu. Tuğgeneral Es'in de rütbe bekleme süresi uzatıldı.

        DİKKAT ÇEKEN TERFİLER

        Genelkurmay eski Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler korgeneralliğe, İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Baki Kavun ile Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde Muhafız Alay Komutanı olan Tümgeneral Burhanettin Aktı tümgeneralliğe terfi etti.

        HASDAL'DA 31 PAŞA KALDI

        Emekli edilen general ve amiraller 30 Ağustos'tan itibaren Hasdal Askeri Cezaevinden Silivri Cezaevine nakledilecek. Tutuklu durumda olup terfi sırası gelmemesi nedeniyle bu yıl emekli edilemeyen 31 general ise Hasdal Cezaevinde tutuklu kalmaya devam edecek.

        REKOR SAYIDA EMEKLİLİK PAŞA SAYISI 353'E DÜŞTÜ

        YAŞ bu yıl tutuklular da dahil olmak üzere toplam 56 general ve amiral için "emeklilik" kararı alarak bir rekora imza attı. Böylece general ve amirallerin toplam sayısı 392'den 353'e düştü. Önceki yıllarda emekli edilen general sayısı 35-45 arasında değişiyordu. Geçen yıl 39 general ve amiral emekli edilmişti.

        KANGREN KOL KESİLDİ Mİ?

        YAŞ ile tutuklu generallerin hepsinin emekliye sevk edileceğine ilişkin olarak Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel'in, tutuklu olan komutanlardan birine "Yara kangrenleşti. Artık kangrenli kolu kesmekten başka yapacak şey kalmadı" dediği iddiası bir gazetede yer almış, ancak Genelkurmay Başkanlığı yaptığı açıklama ile bu iddiayı yalanlamıştı.

        YAŞ, Suriye'deki gelişmelerle kritik bölge haline gelen 2. Ordu Komutanlığında da 'nöbet' değişimine gitti. Bölgenin bir numaralı sorumlusu 2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük yerini orgeneralliğe terfi eden Korgeneral Galip Mendi'ye bıraktı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ