Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Flaş! PKK CHP'li vekili kaçırdı

        Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tunceli Milletvekil Hüseyin Aygün, seçim bölgesi Ovacık'ta yaptığı gezi sonrası Tunceli dönüşünde içinde bulunduğu aracın önüne kesen bir grup PKK'lı terörist tarafından kaçırıldı. Terör örgütü ilk kez bir milletvekili kaçırma eylemine imza atmış oldu.

        Yanında bulunan ve serbest bırakılan bir gazeteci ve danışmanının haber vermesi üzerine harekete geçen güvenlik güçleri, Aygün'ün bulunması için bölgede hava destekli çalışma başlattı.

        Alınan bilgiye göre, CHP Tunceli Milletvekil Hüseyin Aygün, seçim bölgesi Ovacık ilçesinde incelemelerde bulunmak için sabah sattlerinde ilçeye gitti. Akşam saatlerinde Tunceli'ye dönmek için yola çıkan Hüseyin Aygün'ün aracı, Tunceli-Ovacık yol ayrımında PKK'lı bir grup terörist tarafından durduruldu. Kimlik kontrolü yapan teröristler daha sonra CHP Milletvekili Aygün'ü kaçırırken, aynı araçta bulunan danışmanı Deniz Tunç ve yerel muhabir Kadir Merkip'i serbest bıraktı. Tunç ve Merkip'in olayı güvenlik güçlerine haber verilmesi üzerine, Hüseyin Aygün'ün bulunması için bölgede hava destekli çalışma başlatıldı.

        "BİRKAÇ GÜN SONRA BIRAKACAĞIZ"

        6 Kişilik öncü PKK’lı grup, kısa süreli bir propaganda konuşmasının ardından CHP Milletvekili Aygün’ü “Bizimle geleceksiniz. Biz vekili birkaç gün alı koyacağız. Danışmanın ise gidebilir” dedi. Edinilen bilgilere göre Aygün “Bu yaptığınız doğru değil” diyerek itiraz etse de direnemedi.

        PKK’lı grup Aygün’ü de alarak bölgeden yaya olarak uzaklaştı. PKK’lıların Aygün’ün yolu kestiği mevki Torunoba Karakolu’na beş kilometrelik mesafedeydi.

        Aygün’ün Tunceli Ovacık karayolunun 35’inci kilometresinde kaçırılması akla PKK’nın “Aygün’ün oradan geçeceğini biliyor muydu?” sorusun akla getirdi. İstihbarat kaynakları uzun süredir PKK’nın bölgede “yol kesme” faaliyetinde bulunmadığı ve “adam” kaçırmaya dönük faaliyetinin olmadığını vurgulayarak “Aygün’ün Ovacık’tan ayrıldığını biliyor olma ihtimalleri yüksek. Bir nevi nokta eylem olarak nitelendirilebilir” dedi.

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na da bilgi Tunceli Valiliği tarafından verildi. Bir İftar programında bulunan Kılıçdaroğlu’na koruması aracılığıyla Aygün’ün kaçırılmasıyla ilgili bilgi verdi.

        VURACAKSANIZ BENİ VURUN

        CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün kaçırılması sırasında PKK’lılarla sert tartışmaya girdiği belirtildi

        Vuracaksanız beni vurun! Ellerinde uzun namlulu silah bulunan 2 PKK’lının otomobili durdurduğu zaman Milletvekili Aygün’ün otomobilden inmek istemediği öğrenildi. Aygün, PKK’lılarla yörede konuşulan Zazaca konuşmak istediği, ancak PKK’lıların, "Biz bilmiyoruz" demesi üzerine Türkçe konuştuğu belirtildi.

        Aygün, PKK’lılara, "Arabadan inmeyeceğim, kaçırılma olaylarını doğru bulmuyorum. Ben milletvekiliyim, beni halk seçti. Vuracaksınız beni vurun, danışmanımı ve diğer arkadaşı bırakın" dedi. PKK’lılar Aygün’ün isteği üzerine yanındaki 2 kişiyi otomobille gönderdikten sonra milletvekilini yanlarına alıp ormanlık alana gittikleri öğrenildi.

        İLK KEZ SİVİL ELBİSE İLE YOL KESTİLER

        Tunceli-Ovacık arasında Milletvekili Aygün’ün kaçırıldığı bölgede PKK’lılar daha önce de yol kesip, durdurduğu araçlar üzerindeki yolcular üzerinde kimlik kontrolü ve örgüt propagandaları yapmıştı. Bölgede yol kesen PKK’lıların üzerinde dağda giydikleri kıyafetler bulunurken yetkililer, PKK’lıların ilk kez sivil kıyafetle yol kesmesine dikkat çekti.

        TUNCELİ'DE KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

        Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, CHP Milletvekili Hüseyin Aygün'ün kaçırıldığını doğrularken, güvenlik güçlerinin bölgede geniş kapsamlı operasyon başlattığı bildirdi.

        AK PARTİ'DEN İLK TEPKİ

        AK Partili Milletvekili Galip Ensarioğlu ise 'Propaganda amaçlı olduğunu düşünüyorum. Serbest bıracaklardır' diye konuştu.

        AK PARTİLİ ÇELİK: KABUL EDİLEMEZ

        AK Partili Ömer Çelik, PKK'nın Hüseyin Aygün'ü kaçırmasıyla ilgili olarak "Kabul edilemez, PKK budur" diye konuştu.

        TUNCELİ VALİSİ: SAYIN VEKİLİN KORUMA TALEBİ OLMADI

        Sivil kıyafetle yola inen iki militan tarafından sayın milletvekili Hüseyin Aygün kaçırılmıştır. Bu olayın tesadüf olmadığını düşünüyoruz. Vekilimiz 1 haftadır ilimizde parti çalışmalarına devam ediyordu. Bu olayın 1984 yılındaki PKK'nın ilk eylemine denk gelmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Özellikle sadece vekilimizin arabası durduruluyor. Bu da Ovacık'tan takip edildiğini gösteriyor. Sayın vekilimizin valiliğimizden herhangi bir koruma talebinde bulunmadığını ve herhangi bir bilgilendirme yapmadığını paylaşmak istiyorum. Konu hassas bir konu, sayın vekilimize zarar verecek herhangi bir çalışmamız olmaz. Sayın vekilin evine sağ salim evine dönmesi için nasıl hareket edilmesi gerekiyorsa öyle hareket edeceğiz.

        BAKAN ŞAHİN: ARAMA FAALİYETLERİ BAŞLADI

        İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün, terör örgütü militanları olduğu tahmin edilen kişilerce yolu kesilerek kaçırıldığı yönünde bilgi alındığını belirterek, ''Tunceli polisimiz ve jandarmamızca bölgede her türlü arama faaliyetleri başlatıldı'' dedi

        AK PARTİLİ HÜSEYİN ÇELİK: PKK KORKU YARATMAYA ÇALIŞIYOR

        AK Partili Hüseyin Çelik, 'Olayı şiddetle kınıyoruz. Daha önce AK Partili yöneticiler de kaçırılmıştı. Terör örgütü bu eylemiyle korku yaratmaya çalışıyor. Bütün CHP'li arkadaşlarıma geçmiş olsun diyorum. Sayın Haluk Koç'un sitemlerine gelince. Sayın İçişleri Bakanımız CHP'li sayın Akif Hamzçebi'yi aramıştır.'

        MEHDİ EKER: ÇOK ÜZÜCÜ BİR DURUM

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün kaçırıldığı iddiası ile ilgili, ''Çok üzücü bir olay umarım zarar görmez'' dedi.

        Ankara'ya gitmek üzere geldiği Diyarbakır Havaalanında Aygün'ün kaçırılması iddialarıyla ilgili olarak AA muhabirine açıklama yapan Eker, kısa süre önce Tunceli Valisiyle telefonda görüşme yaptığını, bu sırada Milletvekili Aygün'ün eşinin de valinin yanında bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

        ''Eşiyle de görüştüm. Çok üzücü bir olay, umarım zarar görmez. Sayın Vali, Hüseyin Beyin o bölgeye gidip ziyaretlerde bulunacağı ile ilgili kendilerine haber verilmediğini söyledi. Kendi aracıyla gidiyor, o anda aracı durduruyorlar. Ama sadece onun aracına dönük bir şey. Orada başka araçlar gidip, geliyor. Görgü tanıkları varmış. Demek ki takip etmişler veya haber vermişler. Dolayısıyla onun aracını durduruyorlar. Diğer yanındakilerini gönderiyorlar. Bir süre tutacaklarını söylüyorlar. İnşallah bir zarar görmez. Temmenimiz o. Geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.''

        HÜSEYİN AYGÜN KİMDİR?

        Tunceli merkeze bağlı Erdoğdu Köyü'nde doğan Hüseyin Aygün Ankara Hukuk Fakültesi mezunu. Tunceli merkezde ceza avukatlığı yapmış olan Aygün, bugüne kadar gözaltında kayıplar, 1994 yılında köylerin yakılması ve Dersimliler'in zorla göçü, işkence ve adil olmayan yargılamalar, Dersim 1938 Katliamı başta olmak üzere Dersim'e dair pek çok hukuki girişimde bulundu.

        Hüseyin Aygün aynı zamanda yazardır. Dersim, Alevilik, 1938 Katliamı gibi konularla ilgilenmektedir. Biri Kırmancki olmak üzere 3 adet kitabı yayınlanmıştır: "Eve Tarixê Ho Têri Amaene", "Dersim 1938 ve Zorunlu İskân" ve "0.0.1938 Resmiyet ve Hakikat".

        Dersim'den CHP adına seçimlere girmesi ve bugüne kadar yürüttüğü çalışmaları CHP çatısı altında özgürce sürdürmesi bizzat Kemal Kılıçdaroğlu tarafından önerildi.

        Başta Dersim Katliamı olmak üzere Dersim'in tüm sorunlarını Meclis'te dile getirmek ve daha önemlisi çözümler aramak için bu teklifi kabul etti.

        OVACIK BELEDİYE BAŞKANI SARIGÜL: BİRKAÇ

        GÜNLÜĞÜNE MİSAFİR EDECEKLERİNİ SÖYLEMİŞLER

        Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün kaçırıldığı iddiasıyla ilgili olarak, ''Tunceli-Ovacık 30. kilometrede bizim 'Merdiven Çeşme' dediğimiz bölgede, aracının önü kesilmiş, yanında bulunan, serbest bıraktıkları diğer iki arkadaşa 'siz gidin, biz birkaç günlüğüne misafir edeceğiz' demişler'' dedi.

        Sarıgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Sayın vekilimiz saat 11.00-12.00 arası ilçemizi ziyaret etti. Ziyaret sırasında hep beraber halkı gezdik, sıcak sohbetler yaptı, halkın temel sorunlarına cevap verdi. Avukat olması dolayısıyla kaynaklı bazı olaylarla ilgili halkı bilgilendirdi. Esnaf ve kahveleri gezerek saat 17.00 sıralarında ilçeden ayrıldı'' diye konuştu.

        Belediye Başkanı Sarıgül, ''Tunceli-Ovacık 30. kilometrede bizim 'Merdiven Çeşme' dediğimiz bölgede aracının önü kesilmiş, yanında bulunan, serbest bıraktıkları diğer iki arkadaşa 'siz gidin biz birkaç günlüğüne misafir edeceğiz' demişler'' ifadelerini kullandı.

        CHP Ovacık İlçe Başkanı Ali Asker Koçuk ise ''Hüseyin bey bugün saat 11.30 sıralarında Ovacık'a geldi, burada esnafı ve vatandaşları dolaştı, vatandaşların bazılarının dert ve dilekleri vardı, bazı istekleri vardı'' dedi.

        Aygün'ün ilçeden ayrılmasının ardından 2 saat sonra kaçırıldığını duyduklarını anlatan Koçuk, ''Bunun dışında elimizde henüz bir bilgi yok'' diye konuştu.

        PKK'LILAR AYGÜN FACEBOOK'TAN TAKİP ETMİŞ

        PKK'lılar tarafından kaçırılan CHP Tunceli Milletvekili Hüseyen Aygün'ün, Ovacık ziyaretini sosyal paylaşım sitesi Facebook'tan duyurduğu ortaya açıktı. Aygün, Facebook sayfasına "Ovacık'a gidip vatandaşlarla buluşacağım" diye yazdı.

        İddiaya göre Kandil'den önceki gün şifreli mesajla Tunceli'deki PKK'lılara Hüseyin Aygün'ü kaçırması talimatı verildi. Ancak bu mesaj güvenlik güçlerince deşifre edilemediği için milletvekili Aygün, korumasız kaldı. Facebook'tan da yararlanarak Aygün'ü gezisi boyunca izleyen PKK'lılar, Ovacık dönüşünde aracını takip ederek kaçırma eylemini gerçekleştirdi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ