Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün Ergenekon Davası'nın 214 ve 215. duruşmalarında sanık sıfatıyla verdiği ifade tutanakları Balyoz Davası'nın dosyasına girdi.

        AHT MUHABİRİ ZÜLFİKAR ALİ AYDIN BİLDİRİYOR...

        Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün Ergenekon Davası'nın 213. ve 214. duruşmalarında tanık sıfatıyla verdiği ifade tutanakları Balyoz Davası'nın dosyasına girdi. Ergenekon Davası'nın görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Özkök'ün ifadelerini Balyoz Davası'yla ilgili olduğu gerekçesiyle yargılamanın yapıldığı mahkemeye gönderdi. Özkök, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tanık olarak dinlenildiği duruşmada, ''Balyoz Planı'' davasıyla ilgili ''Bu seminer icra edilmiş, fakat en tehlikeli senaryo amacını biraz aşkın şekilde oynanmış. Siyasi kişiler ve siyasi olaylar, gerçekmiş gibi oynanmış. Ben de Kara Kuvvetleri Komutanı'na incelettim'' demişti.

        250'si tutuklu 365 sanıklı Balyoz Planı Davası'nın 98'nci duruşması dün İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde yapıldı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmaya eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP İstanbul milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Ergin Saygun ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 204 tutuklu sanık katıldı. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'in de aralarında bulunduğu 46 tutuklu sanık ise gelmedi. 16 tutuksuz sanığın hazır olduğu duruşlada İkinci Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün de gelmediği bildirildi.

        SANIK AVUKATLARI DURUŞMAYA GİRMEDİ

        Dosyada bulunan delillerin değerlendirilmeden, bazı tanıklar dinlenmeden Cumhuriyet Savcıları Savaş Kırbaş ve Hüseyin Kaplan'ın 920 sayfalık mütalaayı mahkemeye sunmasını protesto eden bazı sanık avukatları duruşmaya katılmadı. Emekli Orgeneral Ergin Saygun'un avukatı Sedat Küçükyılmaz'ın da aralarında bulunduğu sadece 9 avukat hazır bulundu.

        DURSUN ÇİÇEK: ÖLDÜKTEN SONRA İZİN VERİYORSUNUZ

        Davanın tutuklu sanıklarından Ahmet Dikmen'in babası vefat ettiği için 2 gün cenaze izni verildiğini söyleyen Mahkeme Başkanı Ömer Diken ayrıca yine dava sanıklarından Engin Baykal'ın da annesi vefat ettiği için 2 gün cenaze izni aldığını bildirdi. "Allah kimseye üzüntü yaratmasın" diyen Başkan Diken, şehir içindeki definler için sanıklara 1 gün, şehir dışındakiler için de 2 gün mahkeme tarafından yol hariç izin verildiğini söyledi. Bunun üzerine tutuklu sanık emekli kurmay albay Dursun Çiçek, "Öldükten sonra izin veriyorsunuz" dedi. Başkan Diken de yasanın değiştiğini belirterek, artık ağır hasta yakınları olanlara sağlık kurulu raporu sunulmasının ardından izin verilebileceğini ifade etti.

        ÖZKÖK'ÜN İFADELERİ DOSYAYA GİRDİ

        Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, dosyaya gelen evrakları okudu. Diken, ''Ergenekon'' davasında tanık olarak dinlenilen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün ifade tutanaklarının dosyaya gönderildiğini bildirdi. ''Ergenekon'' davasının görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 213 ve 214'üncü duruşmalarına ait Özkök'ün beyanlarının yer aldığı tutanakların onaylı bir örneğinin geldiğini kaydeden Diken, Özkök'ün ''Balyoz Planı'' davasıyla ilgili beyanlarını okudu.

        "SAVUNMALARDAKİ HAKARETLER İÇİN YASAL İŞLEM YAPACAĞIZ"

        Başkan Ömer Diken, bazı sanıklar tarafından gönderilen dilekçelerin savunma sınırlarını aştığını ve hakaret içerdiğini bildirerek, hiç kimsenin mahkemeye hakaret etmeye hakkı olmadığını söyledi. Diken, "Mahkemenin dürüstlüğü konusunda da kimse mahkemeyi suçlayamaz. Bu hakaret içerikli dilekçelerle ilgili olarak gerekli yasal işlemi yapacağız" dedi. Tutuklu sanıklardan Dursun Çiçek de ;"Adil yargılayın" dedi.

        ÖZDEN ÖRNEK SAVUNMASINI SUNDU

        Mahkeme Başkanı Diken, ayrıca tutuklu sanıklardan Özden Örnek'in 155 sayfalık ve ekleri 17 klasörden oluşan esas hakkındaki savunmasını mahkemeye sunduğunu belirtti.

        İLK SAVUNMA ERGİN SAYGUN'UN

        Ardından da savunmaların iddianame sırasına göre alınacağını buna göre ilk sırada yer alan tutuklu sanık emekli Orgeneral Çetin Doğan ile başlanacağını söyledi. Ancak verilen kısa bir aranın ardından Başkan Diken, sanıklardan Ergin Saygun'un sağlık durumu nedeniyle esas hakkındaki savunmasını önce yapacağını, üç istisnai durum dışında ise iddianame sırasına göre alınacağını bildirdi. Bir eli sargılı bir elinde baston olan Ergin Saygun, savunmasını yapmaya başladı.

        KTMİLLEVEKİLLERİ DE DURUŞMAYI İZLİYOR

        Ergun Saygun'un bir eli sargılı bir elinde de baston ile geldiği duruşmayı MHP Milletvekilleri İsmet Büyükataman, Özcan Yeniçeri, Ruhsar Demirel, Bülent Belen ve Mesut Dedeoğlu ile CHP Milletvekili İlhan Cihaner de izledi. MHP milletvekilleri, duruşma başlamadan önce MHP'nin tutuklu vekili sanık Engin Alan ile sohbet etti.

        KT ÖZKÖK'ÜN BALYOZ SÖZLERİ

        Özkök, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tanık olarak dinlenildiği duruşmada, ''Balyoz Planı'' davasıyla ilgili ''Bu seminer icra edilmiş, fakat en tehlikeli senaryo amacını biraz aşkın şekilde oynanmış. Siyasi kişiler ve siyasi olaylar, gerçekmiş gibi oynanmış. Ben de Kara Kuvvetleri Komutanı'na incelettim'' demişti.

        KTAİLELERİ GÖKYÜZÜNE GÜVERCİN SALDI

        Balyoz davasında yargılanan tutuklu subay sanıkların yakınları, duruşma salonu önünde basın açıklaması yaptıktan sonra getirdikleri beyaz güvercinleri gökyüzüne saldı.

        Vardiya Bizde Platformu adına, tutuklu sanıklardan emekli Tümamiral Aydın Gürül'ün kızı Ayşin Öz, duruşma salonunun bulunduğu bina önünde basın açıklamasını okudu. Açıklamaya, Balyoz davasının sanık yakınları ile CHP Milletvekili İlhan Cihaner katıldı.

        Öz tarafından okunan açıklama, "Yakınlarımız sayın Başbakanımızın 'Devlet içinde devlet oldular' diye adlandırdığı ve güvenmediğini açıkça ifade ettiği özel yetkili mahkemeler tarafından bundan tam 1,5 sene önce mahkeme kapıları üzerilerine kapatılarak tutuklandılar." sözleri ile başladı. Öz, "Bu süre zarfında iddianamenin delilleri diye yutturulmaya çalışılan dijital verilerde bin 500'den fazla sahtecilik tespit ettik. Mahkemeye sunduk, görmezden geldiler." dedi.

        Açıklamada "Unutulmamalıdır ki bize bu komployu kurup bu süreci yaşatanlar, bağımsız Türk mahkemelerinde hesap verinceye kadar haklı mücadelemize devam edeceğiz. Biliyoruz ki biz tüm masumiyetimizle haklıyız ve ilelebet haklı kalacağız. Onlarsa bir ömür boyu haksız ve kul hakkı yemiş olarak yaşayacaklar." ifadesine yer verildi.

        Okunan basın açıklamasının ardından Vardiya Bizde Platformu üyeleri, beraberlerinde getirdikleri beyaz güvercinleri, istedikleri özgürlüğü temsilen gökyüzüne saldı. Ancak bazı güvercinlerin uçmamakta ısrar ettiği gözlendi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ