Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Bugün Ramazan Bayramı

        Bugün yurtta ve dünyada Ramazan Bayramı coşkusu yaşanıyor... Kısa kısa yurttan bayramın ilk haberleri şöyle:

        CUMHUBAŞKANI GÜL'DEN MESAJ

        "Herşeyden önce vatandaşlarımızın mübarek ramazan bayramını kutluyorum" diyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Şiddetle, kan dökmekle, teröre başvurmakla hak alınmaz. Terörün hakla hukukla ilgisi yoktur. Teröre başvuranlar büyük bir gaflet içindedir. Yanlış içinde olanlara herkese, 'evine dön' diyoruz. Bu sonu olmayan bir yanlıştır. Bir kez kan dökmeye başladıktan sonra bu kan sarmalı, insanı alır tahmin etmeyeceği yere götürürür. Gelin bu yoldan dönün, ailenizin yanına dönün" ifadelerini kullandı.

        BAŞBAKAN SÜLEYMANİYE'DEYDİ

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bayram namazını Süleymaniye Camisi'nde kıldı.

        Erdoğan, sabah saatlerinde Üsküdar Kısıklı'daki konutundan çıkarak Süleymaniye Camisi'ne geldi.

        Burada bayram namazını kılan Başbakan Erdoğan'a, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de eşlik etti.

        Bu arada bayram namazı sırasında fenalaşarak bayılan Ömer Sinan adlı vatandaşa sağlık ekipleri müdahale etti.

        Başbakan Erdoğan, namaz sonrasında camide vatandaşlarla bayramlaştı.

        "YARDIMLAŞMAYA İHTİYACIMIZ VAR"

        Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ''Birbirimizle daha fazla selamlaşmaya, bayramlaşmaya, hatır sormaya, yardımlaşmaya ihtiyacımız var. Bu bayramı öyle kullanalım'' dedi.

        EDİRNE - SELİMİYE CAMİİ

        Edirne'deki Selimiye Camisi'nde Ramazan Bayramı coşkusu yaşandı.

        Bayram namazı için Türk-İslam şaheserlerinden Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camisi'ne akın eden vatandaşlar, vaktinden önce camiyi doldurdu.

        Edirne Müftüsü Ömer Taşçıoğlu verdiği vaazda bayramların birleştiriciliği ve güzelliklerinden söz etti.

        Namazın ardından cami çıkışında bazı vatandaşlar bayramlaştı. Vatandaşların bir kısmı da, bayramlaşmanın ardından yakınlarının mezarlarını ziyaret etti.

        BURSA'DA İZDİHAM

        1 ayın sultanı Ramazan ayını geride bırakırken, vatandaşlar bayram namazını kılmak için camilere akın etti. Namaz kılmak için yer bulamayanlar, camilerin avlularına serilen halılarda bayram namazlarını kıldı.

        Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Bursa'da da vatandaşlar bayram namazını kılmak için Ulucami, Emirsultan, ve Yeşil camilerine akın etti. Sabahın erken saatlerinde camilere dolduran vatandaşlar, aynı sırada saf tutarak namaza durdu. Yüzlerce camide Namazın ardından tekbirler eşliğinde minbere çıkan camii imamları günün anlam ve öneminin anlatıldığı hutbelerde, bayramda özellikle dargınlıkların giderilmesi ve hasta ziyaretlerinin önemine vurguladı. Okunan hutbenin ardından camiyi dolduran vatandaşlar tekbirler eşliğinde birbirleri ile bayramlaştı.

        AVUSTRALYA

        Avustralya'da bayram namazı kılındı. Camileri dolduran Müslümanlar, namazın ardından bayramlaşma sıraları oluşturdu.

        Avustralya'nın çeşitli bölgelerinde yaşayan çok sayıda Türk ve Müslüman, bayram namazını kılmak için camileri doldurdu.

        Broadmedows Camisi'nde bahçeye serilen hasırlarla cami dışında da kılınacak namaz için hazırlık yapıldı.

        OBAMA'DAN KUTLAMA

        ABD Başkanı Barack Obama, Ramazan Bayramı'nı kutladı.

        Obama, yaptığı yazılı açıklamada, ''Michelle ve ben, ABD ve dünya genelindeki Müslüman toplumuna, onlar Ramazan Bayramı'nı kutlarken, en içten dileklerimizi sunuyoruz'' ifadesini kullandı.

        Ramazanın, Müslümanlar için oruç tutma, ibadet etme, manevi olarak yenilenme zamanı olduğunu belirten Obama, ''Geçen 4 hafta aynı zamanda yoksullara hizmet etme ve her inançtan insanların birbirlerine karşı sahip oldukları yükümlülükleri hatırlama zamanıdır'' değerlendirmesinde bulundu.

        KASTAMONU

        Kastamonu merkeze bağlı Göl köyünde, ramazan ayına 800 yıllık gelenekle veda edildi.

        Bin 200'lü yıllarda yaşayan Şeyh Ahmet'in vasiyeti ile onun soyundan gelen Tekkeşin ailelerinin yılda üç kez tekrarladığı ''geleneksel tekke çorbası'' etkinliği gerçekleştirildi.

        NUMAN KURTULMUŞ'UN BAYRAM MESAJI

        HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, tüm Türkiye'nin ve İslam aleminin Ramazan Bayramı'nı kutladığını belirterek, ''Ülkemizde de son zamanlarda giderek artan terör belasının en kısa zamanda sona erdirilmesini ve bu ülkenin de bir barış ve esenlik yurdu haline gelmesini temenni ediyoruz'' dedi.

        AYASOFYA MÜZESİ ÖNÜNDE BAYRAM NAMAZI

        İbadete kapalı olan Ayasofya Müzesi önünde bir araya gelerek namaz kılan grup adına açıklama yapan İstanbul Alperen Ocakları Başkanı Hüseyin Aktaş, ''Ayasofya Camisi yıllarca İslam dünyasının baş tacı olmuş, doğu ve batı medeniyeti arasında köprü vazifesi gören, İstanbul şehrinin tarihi güzelliğine ayrı bir hava katarak Müslümanlar'ın ibadet etmek için en uğrak mekanı olarak yüzyıllarca İslam dünyasına hizmet vermiştir'' dedi.

        CEMAAT SOKAKLARA TAŞTI

        Balkan ülkeleri Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Makedonya ve Hırvatistan'daki Müslümanlar, Ramazan Bayram namazı için camilere akın etti.

        Dünyanın dört bir tarafında olduğu gibi Balkan ülkelerinde yaşayan Müslümanlar da bayram namazına yoğun ilgi gösterdi. Cami ve avlularda yer kalmayınca cemaat sokaklara taştı.

        ARAÇ KUYRUĞU SONA ERDİ

        Ramazan Bayramı tatilini geçirmek için Çanakkale güzergahını kullanan tatilcilerin oluşturduğu araç kuyruğu yapılan ek seferler ile sona erdi.

        Eceabat'ta feribot iskelesinden başlayan araç kuyruğu, dün akşam yaklaşık 10 kilometre mesafedeki Akbaş Feneri mevkisine kadar ulaşmış ve Eceabat Belediyesi ekipleri tarafından oruç tutan vatandaşlara su ikram edilmişti.

        MOSKOVA'DA BAYRAM

        Rusya'nın başkenti Moskova'da sokakları dolduran yüz binin üzerinde Müslüman İslam ülkelerinde akan kanın durması için dua etti. Henüz inşaatı devam eden Merkez Camii'nin yanı başına kurulan prefabrik camiye sığmayan Müslümanlar sabah erken saatlerde evlerinden getirdikleri seccadelerle cadde üzerinde saf tuttu. Tedbirsiz gelen vatandaşlar ise 10 rubleye satılan duvar kağıdından seccadeler üzerinde namazlarını eda etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ