Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İl Başkanlığı'nda biraraya gelen CHP Milletvekilleri, Silivri'de görülen davalarda hak ve hukuk ihlalleri yapıldığını öne sürdü. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Balyoz davasında tutuklu bulunan generallerin, Aytaç Yalman ve Hilmi Özkök'ün

        İstanbul İl Başkanlığı'nda biraraya gelen CHP Milletvekilleri, Silivri'de görülen davalarda hak ve hukuk ihlalleri yapıldığını öne sürdü. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Balyoz davasında tutuklu bulunan generallerin, Aytaç Yalman ve Hilmi Özkök'ün tanık olarak dinlenilmesini istediklerini belirterek, "Birazcık vicdanları varsa önümüzdeki 3 duruşmada gelip ifade verirler" dedi. CHP Milletvekili İlhan Cihaner de, "Emekli Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün başka bir davadan ifadesi alındı ve bu ifade Balyoz davasını ilgilendirdiği için ilgili kısımları mahkemeye gönderildi. Mahkemenin bu ifadeyi okunması ile yetinildi. Özkök, mutlaka mahkemeye getirilerek dinletilmesi gerekir" diye konuştu.

        Ahmet CİRİK-Işıl ÇALIŞKAN / AHT

        CHP Milletvekilleri Ali Özgündüz, Birgül Ayman Güler, İlhan Cihaner, Kadir Gökmen Öğüt, Mahmut Tanal, Nur Serter, Oktay Ekşi ve İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda Silivri'de görülen davalarla ilgili ortak bir basın toplantısında bir araya geldi.

        Oda TV davasında açıklanan TÜBİTAK'ın hazırladığı rapora değinen CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, "Aslında o rapor açıklandıktan sonra hepimizin yepyeni bir Türkiye'ye bir uyanması gerekirdi. Çünkü rapor çok açıkça özel hedefli sosyal mühendislik saldırısı sonucunda ODA TV bilgisayarına bir belgenin yüklenildiğini açıkça tespit etmiş durumda. Bunu yükleyenler kim? Maalesef yine gündemin ayrıntılarına takılıp kalındı. Bu davada görülen hukuksuzluk ve haksızlık Silivri'de görülen diğer davaların tamamında da fotokopi gibiymiş gibi geçirli. Hopa iddianamesi, Ergenekon, Devrimci Karargah, KCK soruşturmalarında benzer hukuksuzluk var" dedi.

        ADAM ÖĞÜTME DAVASI

        Balyoz davasının özellikle Hava ve Deniz Kuvvetleri'nin neredeyse 15 yıllık kadrosunu belirleyecek şekilde adeta bir kıyım ve adam öğütme haline dönüştüğünü belirten Cihaner, "Şura kararıyla yargılanan bu kişilerin birçoğu ordudan emekliye sevk edildi, ilişiği kesildi. Balyoz davasında suçlamaların dayanağını teşkil eden 11 No'lu CD, bilirkişi raporlarına göre tek oturumda oluşturulmuş ve hiçbir ekleme yapılmamış. Seminere 162 kişi katılmış ama 52 kişiye suçlama var" diye konuştu.

        TEKNİK TUTARSIZLIK

        2003 yılında yapılmış, sonradan herhangi bir ekleme yapılması teknik olarak imkansız olan bir CD, 2007 yılında piyasaya çıkmış bir yazı sitiliyle yazılmış görülüyor. Bu çelişki inanılmaz bir şekilde mahkeme tarafından göz ardı ediliyor. Bilirkişi raporları talebi ısrarla reddediliyor. Oysa en basit suçlamada bile, suçlamaya dayanak teşkil eden belgenin sahteliği iddiası varsa, öncelikle bu ön sorunun çözülmesi gerekir. Birçok kronolojik ve içeriğe ilişkin tutarsızlar var. Bunların giderilmesi için herhangi bir işlem yapılmıyor."

        HUKUKSUZLUK YAPAN SAVCILAR YARGITAY ÜYESİ OLDU

        Soruşturmayı yapan savcılar ve hakimlerle ilgili şikayetler, eksik inceleme taleplerinin HSYK tarafından dikkate alınması bir tarafa bu baştan hukuksuz işlemleri yapan savcılardan ikisi Yargıtay üyeliğine seçilerek ödüllendirildi"

        ÖZKÖK BALYOZDA DA İFADE VERMELİ

        Emekli Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün başka bir davadan ifadesi alındı ve bu ifade Balyoz davasını ilgilendirdiği için ilgili kısımları mahkemeye gönderildi. Mahkemenin bu ifadeyi okunması ile yetinildi. Özkök, mutlaka mahkemeye getirilerek dinletilmesi gerekir. Tüm askeri davalarda bilirkişilik yapan 3 polis memuruna bu davada da bilirkişilik yaptırılıyor.

        ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER

        Olağanüstü dönemlerde bile olmayan bir durumla karşı karşıyayız. Özel yargılamanın özeli oluşmuş durumda. Bu mahkemelerden teknik anlamda artık mahkeme olarak bahsetmemiz gerekir. Bunu zaten Başbakan çok açık bir şekilde ifade etmişti. 'Bunlar devlet içinde devlet gibi davranıyor' demişti. Ama devlet içinde devlet gibi davranan mahkemeler halen devam ediyor.

        SANIKLARIN AİLELERİ DE YARGILANIYOR

        Önce subay ailelerine şimdi de sivil sanıkların ailelerine davalar açıldı. Mahkemeye hakaretten ceza alanlar oldu. 11 Eylül 2012 Salı günü subay eşleri yargılanacak hem de eşlerinin yargılandığı mahkemede. Tüm kadınlara ve eşlere sesleniyorum orada olalım ve izleyelim."

        TUTUKLU GENERALLERİN TALEBİ ÖZKÖK VE YALMAN DİNLENSİN

        CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da, tutuklu bulunan 250 generalin tek talebinin Aytaç Yalman ve Hilmi Özkök'ün tanık olarak dinlenilmesi olduğunu söyledi. Tanal, "ettikleri askeri yemin uyarınca gerçeklerin ortaya çıkarılması için mücadele ediyorlarsa birazcık vicdanları varsa önümüzdeki 3 duruşmada gelip 'biz tanık olarak dinlenmek istiyoruz, biz geldik bildiklerimizi ifade edeceğiz' derler. Bunlardan kaçınmamalarını istirham ediyoruz" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ