Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda Taksim'de çelenk gerginliği

        AHT MUHABİRİ ŞEFİK DİNÇ'İN HABERİ

        İstanbul'da 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 90'ıncı yılı kutlamasında Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'nda düzenlenen törende çelenk krizi yaşandı. Resmi kutlamalar çerçevesinde Anıta, siyasi parti ile sivil toplum örgütlerinin çelenk koymasına izin verilmedi. Uygulamaya tepki gösteren CHP, DSP, İşçi Partisi ve Atatürk Vakfı üyeleri resmi törenin ardından anıta çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu.

        İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katıldığı Cumhuriyet Anıtı'ndaki tören sadece 10 dakika sürdü. Tören katılımcılarının yerlerini almasının ardından anıta çelenkler konulduktan sonra İstiklal Marşı okundu. İstiklal Marşı'nın bitmesiyle törenin sona erdiği anons edilince, törene katılmak için Taksim Meydanı'na gelen bazı vatandaşlar tepki gösterdi.

        Resmi tören kapsamında anıta belirlenen çelenkler dışında siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının çelenk koymasına da izin verilmedi. DSP üyesi ile Atatürk Vakfı üyesi bir grup anıtın önüne gelerek, resmi törende saygı duruşunda bulunulmadığı belirterek saygı duruşunda bulundu. Bayramların halkın bayramı olmaktan çıkarılmaya çalışıldığını söyleyen Atatürk Vakfı Başkanı Osman Şentürk, 15 gün önce valiliğe çelenk koymak için başvuru yaptığını ancak cevap verilmediğini belirterek, "Tören alanına çelengimizi almadıkları gibi vakıf üyelerini de almadılar. Ama onlar izin vermese de biz yine de çelengimizi koyup bayramımızı kutlayacağız" dedi.

        Genelgeyle yasakladılar

        Bu grubun ayrılmasından sonra İşçi Partisi'de anıta çelenk koyarken, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı'nın da aralarında bulunduğu yaklaşık 150 kişi Cumhuriyet Anıtı önüne geldi. Salıcı'nın anıta çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı okundu. Hükümetin 5 Mayıs'ta çıkardığı genelgeyle bayramların resmi törenle kutlanacağını belirtiğini ve bu kapsamda İstanbul'daki 9 İlçe Kaymakamlığı'nın bu genelgeye dayanarak çelenk koymalarına izin vermediğini belirten CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, "Bayramı halkın bayramı olmaktan çıkarmak istiyorlar. İlk uygulamayı 19 Mayıs kutlamalarıyla başlattılar. 9 ilçe kaymakamlığının bize yazdığı cevapta çelenk koymamıza izin verilmediğini ifade ettiler. Ama onlar izin vermezse de biz çelengimizi koymaya, bayramlarımızı kutlamaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ