Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Sebahat Tuncel'e şok ceza!

        AHT MUHABİRİ BÜLENT CEYHAN'IN HABERİ

        BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, "PKK terör örgütü üyesi olmak"suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Dava kapsamında 9 ay tutuklu kalan Tuncel'e yurtdışına çıkış yasağı da konuldu.

        İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen duruşmaya sanıklar İbrahim Tekdemir ve Milletvekili Sebahat Tuncel katılmadı. Tuncel'i avukatları Ercan Kanar ile Baran Doğan temsil etti. Tuncel'in diğer avukatı ise Mahmut Alikaşifoğlu ise mazeret bildirerek gelmedi. Ancak mahkeme, bu mazeretin yargılamayı uzatma amacı güttüğüne vurgu yaparak, avukatın mazeretini kabul etmedi. Duruşmada esas hakkındaki görüşü sorulan Savcı Bilal Bayraktar, daha önce verilen mütalaalar kapsamında Sebahat Tuncel'in "Terör örgütü üyesi" olmak suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Savcının esas hakkındaki görüşüne karşı savunması sorulan Avukat Ercan Kanar, müvekkili hakkındaki davanın "milletvekili olduğu" için durdurulması gerektiğini belirtti. Tuncel'e yönelik ciddi deliller olmadığını savunan Kanar, müvekkilinin beraatine karar verilmesini istedi.

        "YARGIYA MÜDAHALE" TARTIŞMASI

        Avukat Baran Doğan ise mahkemelerin artık polis ağzıyla konuştuğunu savunarak, "Yaptığımız savunmalar ve itiraz ettiğimiz şeyler yüzünden mahkeme başkanı bana 'atarım seni dışarı' diyor. Bu nasıl bir üsluptur. Bu polis uygulamasıdır" dedi. Türkiye'de mahkemelerin siyasilerin sözlerine göre yargılama yaptığını iddia eden avukat Doğan, "Memlekette siyasiler birşey söylüyor yargı değişiyor. İdris Naim Şahin bir şey söyledi, gazeteciler tutuklandı. Başbakan 'Asrın Hukuk Bürosu diye bir yer var' dedi. Polis orayı bastı" diye konuştu. Avukatın bu sözleri üzerine Mahkeme Başkanı Ömer Diken "Bana kimse talimat veremez. Türkiye Cumhuriyeti'nde hiçbir makam bize talimat veremez. Başbakan'ın Cumhurbaşkanı'nın sözleri onları bağlar. Biz Türkiye Cumhuriyeti halkı adına yargılama yapıyoruz" dedi. Avukat Doğan da "Siz halk adına karar veriyorsunuz. Benim müvekkilim halkın seçtiği biridir" karşışığını verdi. Yargıtay Başkanı'nın sözlerini hatırlatarak, "Siyasilerin sözleri yargı kararına geçti bugünlerde" diyen avukata bu kez duruşma savcısı Bilal Bayraktar ve üye hakim İbrahim Balık gülümseyerek, "Bize bir şey söyleyen olmadı" dedi. Mahkeme Başkanı Ömer Diken "Söyleseler de kabul etmeyiz" derken avukat Ercan Kanar, "İnşallah emekli olduğunuzda sizinle konuşuruz" dedi.

        "SEÇME VE SEÇİLME HAKKINDAN YOKSUN BIRAKILACAK"

        Ardından davayı karara bağlayan Mahkeme, sanık İbrahim Tekdemir hakkında açılan davanın zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine hükmetti. Tuncel'in "Yasadışı PKK silahlı terör örgütüne üye olmak" suçunu işlediğini belirten mahkeme,"suçun işleniş biçimi, suçun işlendiği yer ve zaman, suç konusunun önem ve değeri ve kastının yoğunluğunu" dikkate alarak, Tuncel'in 7 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Cezayı, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yarı oranında artıran Mahkeme, Tuncel'in cezasını 10 yıl 6 ay hapse çıkardı. Cezanın "Tuncel'in geleceği üzerindeki olası etkilerini" göz önüne alan mahkeme, son olarak cezayı 8 yıl 9 ay hapis olarak belirledi. Mahkeme ayrıca Tuncel'in TCK'nın 53. Maddesi kapsamında "Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasına" hükmetti. Mahkemenin yoksun bıraktığı haklar arasında "TBMM üyeliği, seçme ve seçilme hakkı" da yer alıyor.Tuncel hakkında hapis cezasını yattıktan sonra denetimli serbestlik tedbiri uygulanmasına karar veren mahkeme, "verilen ceza miktarı, tutuklulukta geçirdiği süreyi" dikkate alarak, Tuncel için yurt dışına çıkış yasağı koydu.

        ÖRGÜT KAMPLARINA GİTTİĞİ İDDİA EDİLİYOR

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Sebahat Tuncel'in kendisine ait pasaportla yasal yollardan 12 Haziran 2004 tarihinde Habur Sınır kapısından Kuzey Irak'a geçtiği, örgütün 2004 yılı Temmuz ayında Kuzey Irak'taki kamplarında yapılan PKK/Kongra-Gel/PRD kongresine örgüt mensuplarının giydiği kıyafetlerle katıldığı, 28 Ağustos2004 tarihinde yurda giriş yaptığı, 5 Kasım 2006 günü yasadışı örgüt mensuplarının Bağcılar'da yaptığı bir toplantı sırasında da yakalandığı anlatılıyor.

        9 AY TUTUKLU KALMIŞTI

        Bu dava kapsamında yaklaşık 9 ay tutuklu kalan Tuncel, 22 Temmuz 2007'de milletvekili seçildikten sonra 24 Temmuz 2007'de tahliye olmuştu. Tuncel'in "milletvekili olduğu için" tahliye edilmesine savcılık itiraz edince, mahkeme gerekçesini "milletvekili olması nedeniyle kaçma ve delilleri karartma ihtimalinin kalmamış olması" şeklinde düzeltmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ