Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Erdoğan'dan ikinci Oslo sinyali

        BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, katıldığı Kanal 7’deki canlı yayında şunları söyledi:

        BALYOZ KARARLARI

        Gerekçe üzerinden bir değerlendirme yapmak suretiyle en azından ilk derece mahkemenin vermiş olduğu karar üzerinde bu tür bir yorum yaparız ki bu yorum da sürece müdahale anlamı taşımamalıdır.

        Doğrudan muhatabı olduğumuz halde hiçbir zaman tahrik edici olarak girmedik. “Ülkenin savcıları var, bunlar üzerine düşen görevi yapsın” dedik.

        OSLO’DAKİ SAMİMİYETSİZLİK

        İmralı olsun, Oslo olsun, açık net bu adımları da attık. Acaba nerede bir şey var, bunu görelim. Eğer bu görüşmelerle bir şey elde edeceksek, bununla yapalım. Oslo’da olacaksa, Oslo’da yapalım. O yüzden MİT Müsteşarı olarak Emre Bey zamanından itibaren başlattık görüşmeleri, sonra Hakan Bey geldi aynı şekilde devam etti. Şu anda kesilmenin bazı sebepleri oldu. O da iletişimdeki samimiyetsizlikti. İster istemez “Keselim bu işi” dedik. Çok ciddi bir yanlışı ve yalan haber uçurmayı bölücü terör örgütü pas etti. O aslında bir belge değil. Bu, oradaki görüşmelerden de onun içinde yok mudur, vardır tabii. Ama bir evrakın belge olabilmesi için tarafların onun altında imzalarının olması lazım. Böyle bir imza var mı? Yok. Ne yaptı terör örgütü? Onların hazırladığı kendilerine göre uydurma 9-10 maddelik bir yazı. Bunu belge olarak sundular.

        "İMRALI’YLA İLGİLİ GÖRÜŞME OLABİLİR"

        (“Oslovari görüşmeler olabilir mi?”sorusu üzerine): Bu konularda BDP’nin bu çağrısını ne denli kale alırız, o ayrı konu. Benzer çağrıyı CHP de yaptı.“Buyurun gelin” dedik. Geldi, görüştük. Ama hâlâ CHP’den bizim çağrımıza cevap gelmedi. O günden bugüne atılan müşterek bir adım yok. Biz onlara “Ne oldu, hani ekipleri çalıştıracaktık?” diyeceğiz. Gelin hep beraber bu taşın altına elimizi koyalım, ne gerekiyorsa yapalım. Bu arada İmralı’yla ilgili görüşmeler yeniden olabilir.

        DOĞALGAZA ZAM GELİYOR

        BAŞBAKAN'DAN KORKMUYORUM DİYEN TÜSİAD BAŞKANI

        Bir hanfendinin kalkıp benden korkup korkmamasını değerlendirmem doğru olmaz. TÜSİAD'ın çok daha farklı işlevi olması lazım. Ben kalktım TÜSİAD'ın toplantısında gelinb yerli otomobilimizi yapalım dedim. Koskoca TÜSİAD, yapmamak için ne gerekiyorsa onun adımlarını atmışlardır. Aklıma geçmişte olan bazı şeyler geldi. Yani ben böyle bir şeyi yapmasam da ithal ederim. Böyle bir zihniyet bu ülkenin değerleri noktasında bu ülkeyi sıçratmaz işte bu ekonomide frene basmaktır. Cidfdi miktarda oto ihracatı yapıyor muyuz kendi otomuzu yapalım hem kendi otomuzu yapalım hem de ihraç edelim. Ben siyasetçiyim sanayici değilim. Başbakan ve ya hükümet ufuk verir. Devleti ekonominin içinden çektik gelin siz alın dedik. Ama sen hayır korkarım korkmam. Bir medya mensubu bunu sorsa bile bunu ben konuşamam demesi lazım herhalde. Benim bir derdim yok. Bir hanfendiyi korkutmak gibi aşağılık bir durumun içine girmem. Kurumsal olarak kendilerini normalleştirmedikçe aynı tavrım sürecektir.

        ABD BAŞKANI OBAMA'NIN YAKLAŞIMI BİZİ ÜZMÜŞTÜR

        Bu filmi duyduğumuz zaman bizimde tepkimiz oldu tabii ki ama biz olayın Libya'daki ABD elçisinin öldürüleceğine kadar gideceğini düşünmemiştik, bir Müslüman bu kadar sert olarak tepki koymamalı ortaya bizim karşımızda Peygamber efendimizin uğradığı saldırılar karşısında yaptığı dualar bizim için büyük örnekler. Ben Brezilya devlet başkanını da aradım, Başkan Obama'yı da aradım Obama kınadığını söylüyor fakat biz bunları düşünce özgürlüğü içerisinde değerlendiriyoruz şeklinde yaptığı yaklaşım beni üzmüştür, böyle bir yaklaşım koymamalıydı.

        Obama reddediyor fakat ben ondan daha sert birşey beklediğim için bunu söylüyorum. İnsan hakları evrensel beyannamede de açıklamalar var, bunların yanında ben arkadaşlara çalışma yaptırttım örneğin nefret suçunun tanımına baktığınız zaman ilginç bir tanımlama yapıyor, bir kişiye karşı ön yargı doğuracak şekilde şiddet içeren suçlara nefret suçu adı verilir diyor buda tam bununla beraber örtüşüyor' diyerek sözlerini sonlandırdılar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ