Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Oylamadan 'referandum' çıktı

        Yerel seçimlerin erkene alınmasına yönelik Anayasa değişikliği teklifi Meclis’te kabul edildi, ancak “referandumsuz kabul” için gerekli 367 oyu alamadı. Cumhurbaşkanı teklifi onaylarsa 60 gün içinde referanduma gidilecek, iade ederse teklif yeniden görüşülecek.

        Yerel seçimlerin 2014 martı yerine 5 ay öne alınmasını sağlayan Anayasa değişikliği teklifinin TBMM’deki oylamasında oylar referandumsuz kabul için gerekli 367 oyun altında kalınca referandum yolu açıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 360 oyla kabul edilen yasayı veto etmezse en geç aralık ayında referandum yapılacak.

        İLK OYLAMA KORKUTTU

        Kötü hava koşulları gerekçesiyle yerel seçimlerin mart ayı yerine sonbahara alınması için AK Parti ile MHP’nin ortaklaşa verdiği Anayasa değişiklik teklifinin ikinci tur oylaması dün yapıldı. Yerel seçimlerin 27 Ekim 2013’te yapılmasını içeren değişikliğin ilk maddesi 64 ret oyuna karşılık 365 oyla kabul edildi. İlk oylamada kabul oylarının referanduma gidilmesine gerek kalmayacak çoğunluk olan 367’nin altında kalması nedeniyle telaş yaşandı.

        15 FİRE VERİLDİ

        Oylamaya katılmayan Ahmet Kutalmış Türkeş ile İdris Bal’ın ikinci maddeden itibaren oylamaya yetişmesi sağlandı. Böylece ikinci madde 380 oyla benimsendi. AK Parti kritik tablo üzerine oturumu yöneten Başkanvekili Sadık Yakut’un oy kullanması için kürsüye TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in çıkmasını sağladı. Ancak teklifin tümünün oylamasında MHP’den fire gelince kabul oyları 360’a düştü. Oylama tutanakları toplamda 15 fire olduğunu ortaya koydu. Çiçek oturumu yönettiği için 326 sandalyeli AK Parti’den 325; Engin Alan cezaevinde olduğu için 51 vekili bulunan MHP’den de 50 oy gelmesi gerekiyordu. AK Parti’den hacda bulunan Hakan Şükür, yurtdışında olan Naci Bostancı ve Cevdet Erdöl katılmadı. MHP’den ise genel başkanlığa aday olan Koray Aydın, Faruk Bal, Özcan Yeniçeri ve Mustafa Erdem oylamaya gelmedi. Buna göre, oylamaya katılan MHP ve AK Parti’den 8 milletvekili kabul oyu kullanmadı. Bu tabloyla gündemdeki, Büyükşehir Belediyeleri Yasa Tasarısı’nın geleceği de belirsizliğe girdi. Kulislerde, fire verilmesinde, söz konusu tasarıyla ilgili endişelerin etkili olduğu öne sürüldü.

        ARALIKTA REFERANDUM

        367’nin altında bir kabul oyu çıkması Anayasa’ya göre referandumu zorunlu kılıyor. Ancak Cumhurbaşkanı veto ederse Meclis’te yeniden görüşülebiliyor. Gül onaylarsa, 60 gün içinde referandum zorunlu olduğu için aralık ayında sandığa gidilmesi gerekiyor.

        Bahçeli: 8 boşluk AKP'den

        Meclis’teki oylamaya katılan MHP Lideri Devlet Bahçeli, böyle bir sonucu beklemediğini söyledi. Bahçeli, MHP’den 4 vekilin özel nedenlerle oylamaya katılamadığını belirtti. Bazı MHP’lilerin “büyükşehir” konusunda tavır aldığı için ret oyu kullandığı iddialarıyla ilgili ise Bahçeli, “AKP’den ve MHP’den katılmayanların toplamı 8’dir. 8 boşluk AKP’den kaynaklanmaktadır” diye konuştu.

        Hamzaçebi: Anayasa'ya aykırı

        CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “İlgili yasa hükümlerindeki süreler dikkate alındığında, bu oylama en iyi ihtimalle 2.5 ay kadar bir zamanı alacak. 2.5 ay sonra halk oylaması ile bu kabul edilirse, Anayasa’nın, ‘Seçimlere 1 yıl kala yapılacak değişiklikler, ilk seçimlerde uygulanamaz’ hükmüne aykırı olacaktır” ifadelerini kullandı.

        PAZARTESİ KÖŞK’TE:

        Kanunu pazartesi günü Köşk’e göndereceklerini belirten TBMM Başkanı Cemil Çiçek, referandumun aralık ayında yapılabileceğini söyledi. Çiçek, “Halk oylaması kış günlerine denk geliyor. İklim şartları yönünden dikkate alınması gereken bir durum’’ dedi.

        REFERANDUMA HAZIR OLUN:

        AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş “Türkiye bir referanduma hazır olsun. Fire bizden de MHP’den de olabilir, yorum için erken” derken, Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin “Cumhurbaşkanı’nın değerlendirmesini görelim” diye konuştu. Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ise “Başbakan Erdoğan’ın risk alarak konuyu referanduma taşıyacağını düşünüyorum” ifadesini kullandı.

        AHA DA DERS OLSUN:

        BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da “Anayasa değişikliğinde ‘BDP ile görüşmem’ diyen AKP’ye aha bu da ders olsun” dedi.

        HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ