Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Günay Kürtçe 'yeter artık' dedi

        Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'de birlik ve beraberliğin olması ve kardeşçe yaşamak için çalıştıklarını söyledi.

        Günay, "Biz bunu yaparken birileri bir çaresizliğin, vahşetin içinde bir spor merkezini kundaklaması, okulu, çocukları yakması inançla, akılla ihsanla, imanla, insanlıkla bağdaşabilir mi? Yeter artık 'Edi Bese' Yeter artık, yeter. Bozmayın bu kardeşliği ne olur." dedi.

        Van'a çeşitli incelemelerde bulunmak üzere gelen Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, 3. Van Turizm Fuarı'nın açılışına katıldı. Açılış konuşmasını yapan Günay, fuarın ismini verirken eksik düşündüklerin belirten Günay, "Aslında Van Gölü havzası fuarı dememiz gerekirdi. Gelecek yıldan itibaren onu tavsiye etmemiz lazım. İzmir Fuarı, İstanbul Fuarı, Moskova, Londra ve Berlin fuarında Türkiye'nin dört bir tarafından çok sayıda parti ve belediye başkanı arkadaşımızı görüyorum. Ama Van fuarında kendi kültürünü tanıtmayı amaçlayan bu fuarda sadece Van Valisi'ni görmek beni üzdü. Belediye yetkililerini de bundan sonraki fuarda burada görmek istiyorum." diye konuştu.

        Van'ı bölgenin merkezi haline getirerek, Van Gölü havzasında bulunan illeri tanıtmak istediklerini belirten Günay, "Nasıl ki İzmir bir merkez, Pamukkale de bir ayağımız, Bergama da Çanakkale bir ayağımız varsa Van merkezli bütün bu coğrafyayı kapsamak ayağa kaldırmak. Bütün bu coğrafyayı önce Türkiye'ye son bütün dünyaya tanıtmak istiyoruz. Onun için bundan sonra Van'da görmediğim belediye başkanı arkadaşımızı başka bir yerde görürsem İzmir, İstanbul fuarında görürsem. Çok ciddi bir şekilde eleştiririm." ifadelerini kullandı.

        VAN BELEDİYESİ, FUARDAN AYRILDI

        Van Belediyesi Başkanı Bekir Kaya'nın beraat etmesini dileyerek cezaevinde olduğunu hatırlatan Günay, "Başkanın vekili var o Ankara'da. Vekilin yardımcısı buradaymış. Benim haberim olmadan Vali beye veya bana sormuş olsalar ben burada konuşmasını isterdim. Ama düzenleyen arkadaşlar galiba protokolde yer vermemişler. Protokol konuşmasında ona yer vermemişler. Biz arkadaşlar demokratik süreçler içinde seçilmiş arkadaşların demokrasi ve hukuk kurallar içerisinde görevini tamamlaması halka hizmet etmesi demokrasi kuralları içinde ve hizmet anlayışında değişmemesini sürekli arzu ediyoruz. Kimsenin söz hakkını kısıtlamak bizim tercihimiz değildir. Ama dışımızda hukuk mekanizmaları var. O hukuk mekanizmalarını işleyişleri karışmamız mümkün değildir. Fakat temsilci arkadaşımın burada konuşmasını şahsen ben arzu ederdim. Bundan sonraki dönemlerde de bu eksikliğin olmamasını hep beraber gayret edeceğiz. Çünkü bütün bu gayretlerimizle bir şey yapmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

        Türkiye'nin bütün bu zenginliklerini dünyaya tanıtmaya çalıştıklarını aktaran Günay, "Van'ın bölgenin merkezi yapmaya çalışıyoruz. Bu bölgenin zenginlik kaynağı ve çekim kaynağı olur. Ama bir daha altını çizerek söylüyorum Van Gölü havzasını projesini büyütmemiz lazım. Evet Van için güzel şeyler yapıyoruz. Biz gerçekten Türkiye'de gençlerin doğdukları topraklardan başka yerlere göç etmek zorunda kalmasını istemiyoruz. Barış içinde birlik içinde, kardeşlik içinde yaşayalım diye uğraşıyoruz. Akşam Memu Zin'i izledik. Oyunu İstanbul'a Ankara'ya da taşıyacağız. Anadoluda hangi diller varsa hangi kültürler varsa hepsi kendi özgürlüğünde kendi güzelliğinde yaşasın ve geleceğe taşınsın diye uğraşıyoruz. Bir tek çiçeği soldurmamaya çalışıyoruz." dedi.

        Anadolunu kültürlerinin dilerinin yaşaması gerektiği belirten Günay, şöyle devam etti: "Bir kilimde ne kadar renk varsa o kilim o kadar güzeldir. Bir halıda, bir kilimde ne kadar nakış varsa ve o nakış ne kadar farklı ipliklerle farklı göz nuruyla halkın yürek sevdasıyla işlenmişse, o kilim o kadar değerlidir. Biz bu topraklarda renkleri soldurmadığımız müddetçe bu anadolu kilimi, bu anadolu halısı böyle güzel olmaya devam edecektir. Bu kilimin bu halının renklerini bir arada tuttuğumuz müddetçe dünya görecek ve seyredecek. Buraya birlik gelecek, bereket çoğalacak ve ekmek çoğalacak, kardeşçe yaşayacağız. İstediğimiz bu. Biz bunu yaparken birileri bir çaresizliğin vahşetin içinde bir spor merkezini kundaklaması okulu çocukları yakması inançla, akılla, ihsanla, imanla, insanlıkla bağdaşabilir mi? gerçekten bunu tekrar söylemek istiyorum Yeter artık 'Edi Bese' Yeter artık, yeter. Bozmayın bu kardeşliği ne olur."

        "SON 3 YILDA YAPILANLARLA VAN'A VE VAN GÖLÜ HAVZASINA OLAN BAKIŞI DEĞİŞTİRDİK"

        Van Valisi Münir Karaloğlu da son 3 yıldır Van'da yapılan Turizm faaliyetlerinden bahsetti. Depremden sonra bu yıl yapılacak etkinlikleri yapıp yapmama konusunda biraz tereddüt ettiklerini belirten Karaloğlu, "Bu sene daha çok fuar ve festival yapmamız lazım deyip ve yapmaya başladık ve devam ediyoruz. Van'da son 3 yılda yapılanlarla Van'a ve Van Gölü havzasına olan bakışı değiştirdik. Van bölgenin hem kültürel, hem tarihi yapıları, hem doğal güzellikleri bakımından cazibe ve kültür merkezi olması açısından önemli bir adaydır." dedi.

        Van'da son dönemde meydana gelen yakılma olaylarına da değinen Karaloğlu, "Abalı Kayak merkezini ve sınıf olarak kullanılan 2 konteynerin yakılmasın hangi sorunu çözebilir? Artık Edi Bese deme zamanı geldi geçiyor artık." diye konuştu.

        Konuşmalarının ardından Van AK Parti Milletvekili Gülşen Orhan bir türkü söyledi. Daha sonra sahneye gelen Van'ın Dengbej grubu halay eşlinde Kürtçe şarkılar söyledi. Grup, Bakan Günay ve Fuar katılımcılarından büyük alkış aldı. Bakan ve heyeti fuardaki standları tek tek gezerek bilgi aldı. Bir standın yanında duran Bakan Günay, müzik ekibiyle Neşet Ertaş'ın bir türküsünü söyledi.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ