Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Diploma skandalı koltuğundan etti

        Can ÖZLÜ-AHT

        İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "amiral" şirketlerinden İZSU, diploma skandalı ile çalkalandı. Gelen bir ihbar telefonu üzerine yaklaşık iki aydır şirketin personel dosyaları üzerindeki teftişlerini sürdüren üç mülkiye müfettişi, 25 yıldır kadrolu olarak görev yapan İZSU Genel Müdür Yardımcısı Gültekin Avkıran'ın üniversite diplomasının sahte olduğunu tespit etti. Avkıran, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İZSU Genel Müdürü Ahmet Alparslan'ın imzasıyla açığa alındı.

        GERÇEK OLDUĞUNU KANITLAYAMADI

        İncelemeler sırasında, diplomanın gerçek olduğunu ibraz edemeyen Avkıran'ın sahte diploma ile memuriyet kademelerini atlamasının mümkün olmayacağını düşünen müfettişler, Avkıran'ın mezun olduğu Ortadoğu Teknik Üniversitesi İktisat Fakültesi Ekonomi Bölümü'ne görüş sordu. Üniversite yönetiminden gönderilen cevapta, Gültekin Avkıran adına kayıt bulunmadığı ve diploma üzerindeki seri numarasının da başka bir vatandaşın diplomasına ait olduğu bilgisi yer aldı.

        AÇIĞA ALINDI

        Resmi evrakta sahtecilik suçlaması ile karşı karşıya kalan Avkıran, İZSU Teftiş Kurulu raporu doğrultusunda, Genel Müdür Ahmet Alparslan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun imzası ile açığa alındı. Mülkiye müfettişlerinin de savcılığa suç duyurusunda bulunacakları ve Avkıran hakkında kamu birimini yanıltmak, resmi evrakta sahtecilik yapmak ve sahte evrakla yarar sağlamak suçlarından dava açılmasını isteyecekleri belirtildi.

        ODTÜ'YE DAVA AÇACAK

        Avkıran yaşanan gelişmeler üzerine kendisine ait cep telefonu hatlarını kapattı. Güzelbahçe eski Belediye Başkanı Ertan Avkıran'ın da yakın akrabası olduğu bilinen Avkıran'ın yakın çevresine "Üniversiteyi okuduğuma ve mezun olduğuma dair şahitlerim var. Üniversiteyi dava edeceğim. Kayıtlarım kaybolmuş olabilir ancak diplomamın sahte olduğu kesinlikle doğru değil" dediği belirtildi. Müfettiş incelemesinin ihbar üzerine gerçekleştirildiği öğrenildi.

        KOCAOĞLU: "GEREKENİ YAPTIK"

        İZSU Genel Müdür Yardımcısı Avkıran'ın görevden alınması ile ilgili konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Böyle bir konu var. Bir inceleme yapılmış. Konu aydınlanıncaya kadar biz gereğini yaptık. Konu aydınlanınca durum neyse ona göre hareket edeceğiz. Ortada bir müfettiş raporu var" dedi. Kocaoğulu, Avkıran'ın yerine görevlendirme yapılıp yapılmadığı yönündeki soruya da "Henüz yapmadık. Önümüzdeki günlerde yaparız. Durum yargıya bağlı. Bize bağlı değil. Bu konuların teferruatını bilmiyorum. Hiçbir evrakın sahte olup olmadığını bilemem. Ben ne onun uzmanıyım, ne de bilirkişisiyim. Devlet hiyerarşisi içinde müfettişlerden, savcılardan nereden geliyorsa konunun uzmanları ile görüşüp, hukukçular ile görüşüp karar veriyorum. Başka bir şey yok" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ