Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ergenekon davasında tanık sıfatıyla ifadesine başvurulmak üzere çağırılan Adli Tıp Ensititüsü Başkanı Sevil Atasoy, çağrıya cevap vermediği için bugün polis zoruyla davaya getirildi.

        Ergenekon davasında tanık sıfatıyla ifadesine başvurulmak üzere çağırılan Adli Tıp Ensititüsü Başkanı Sevil Atasoy, çağrıya cevap vermediği için bugün polis zoruyla davaya getirildi. Atasoy, ''Tanık olarak çağırmadan önce etik olarak bana haber vermeniz gerekirdi. Bu konudan dolayı içim yanıyor, burada ne kadar rahatsız olduğumu anlatamam" dedi.

        Adli Tıp Ensititüsü Başkanı Sevil Atasoy, tanık sıfatıyla Ergenekon davasına çağırılmıştı ancak Atasoy bu çağrılara cevap vermedi. Bunun üzerine mahkeme, Atasoy'a, gelmediği takdirde polis zoruyla getirileceğini bildirdi. Mahkemenin bu kararı bugün uygulamaya kondu. Atasoy polis nezaretinde Silivri'ye getirildi. Atasoy, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek olan Ergenekon davasında tanık olarak ifade verdi.

        "SORULARI YANITLADI"

        ''Ergenekon'' davasında tanık olarak dinlenilen İstanbul Üniversitesi (İÜ) Adli Tıp Enstitüsü eski müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy, 1. Ordu Komutanlığı yaptığı dönemde emekli Orgeneral Hurşit Tolon'a verildiği iddia edilen enstitüdeki akademik kadroya ilişkin bilgilerin yer aldığı raporu hazırlamadığını söyledi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada dinlenilen Sevil Atasoy, tutuklu yargılanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un avukatı İlkay Sezer'in sorularını yanıtladı. Sezer, Atasoy'un bazı gazetelere verdiği röportajlardan bölümler okuyarak, ''Röportajınızda Ümit Sayın'ın size 'Öyle bir rapor hazırladım ki küçük dilinizi yutacaksınız' diye yazdığını anlatmışsınız. Bu raporu Ümit Sayın'ın yazdığını mı düşünüyorsunuz'' diye sordu.

        "ŞİKAYETTE BULUNMADIM, ZATEN YARGILANIYOR"

        Atasoy da ''Hayır. Raporu kimin yazdığını bilmiyorum. 47 sayfalık bu raporu bir insanın tek başına yazması mümkün değildir. Ama içimde kullanıldığıma dair bir infial uyanmıştı. Demek ki Tolon'a gitmemiz, sadece bana destek için değilmiş diye düşündüm'' yanıtını verdi. Üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu'nun, Doç. Dr. Ümit Sayın'ın, üniversiteye gelmesi konusunda eski içişleri bakanlarından Sadettin Tantan ya da bir başkasını arayıp aramadığına ilişkin sorusuna da Atasoy, ''Hayır'' yanıtını verdi. Haşıloğlu'nun ''Bu kadar mağduriyetinize sebep olduğu, kullandığını söylediğiniz Ümit Sayın hakkında herhangi bir şikayette bulundunuz mu?'' sorusu üzerine de Atasoy, ''Şikayette bulunmadım. Sayın zaten yargılanıyor'' dedi.

        "MAĞDURİYETİME KİMİN NEDEN OLDUĞUNU BİLMİYORUM"

        Tolon'a verildiği iddia edilen Adli Tıp Enstitüsü'nde akademik kadroya ilişkin bilgilerin de yer aldığı raporu Sayın'ın ''yazıp yazmadığının bir şekilde ortaya çıkacağını'' ifade eden Atasoy, şunları söyledi:

        ''Gerçek mağduriyetime neden olan o mu, yoksa raporun kapak yazısını yazanlar mı, bilmiyorum. Raporun kapak yazısında adımın neden yer aldığını anlamaya çalışıyorum. Kapak yazısındaki adım dışında, raporu benim yazdığımı kanıtlayacak tek cümle yok. Ben rapor yazmadım. Vermedim. Olayın aydınlatılmasını istiyorum'' Haşıloğlu da ''Aydınlatma sizin belli mekanizmaları harekete geçirmenizle olacak'' dedi. Haşıloğlu, tutuklu sanıklardan Hurşit Tolon'un, yapılan görüşmede Atasoy'un ''Kürtçülük, TSK aleyhine faaliyetler, irtica, kadrolaşma gibi konularda beyanda bulunduğunu'' söylediğini belirtti.

        "BU KONUDAN DOLAYI İÇİM YANIYOR"

        Atasoy da ''Ben böyle bir beyanda bulunmadım. Bu konularla ilgili zaten bilgi sahibi de değilim. Dolayısıyla benden böyle bir bilgi çıkmaz. Hiç kimsenin siyasi görüşüyle ilgilenmem. Konuşmanın yüzde 60-70'i benim kişisel konumumla ilgiliydi'' ifadelerini kullandı. Tolon'un diğer avukatı Dilek Helvacı da tanıklık için gelmesine teşekkür ederek soracağı sorular nedeniyle Atasoy'dan önceden özür diledi. Sevil Atasoy ise ''Tanık olarak çağırmadan önce etik olarak bana haber vermeniz gerekirdi. Bu konudan dolayı içim yanıyor, burada ne kadar rahatsız olduğumu anlatamam. Özür dileyerek söylüyorum. Ben etrafımda kim varsa herkese görev süremin neden uzatılmadığını sordum'' dedi. Helvacı ise müvekkilinin bu suçlamalar nedeniyle tutuklu bulunduğunu ifade etti. Atasoy'un dinlenilmesinin ardından duruşmaya ara verildi.

        ajanslar

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ