Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik 2 bin 962 metreden alev topu gibi düştüler

        Yücel DURAK / İlyas AKENGİN / Ahmet YUKUŞ / Mehmet KAYAHAN/ SİİRT (AHT)

        Van-Şırnak ve Siirt üçgeninde yer alan Pervari İlçe kırsalındaki Herekol Dağı bölgesinde bir PKK’lı grup ile güvenlik görevlileri arasında çatışma çıktı. Çatışmanın ardından günün ilk ışıkları ile birlikte 06.30 sıralarında Siirt İl Jandarma Komutanlığı’ndan 17 askerle havalanan S-70 tipi Sikorsky helikopter, olay bölgesine birinci grup askeri indirdi. İkinci indirme aşamasında Herekol Dağı yakınlarında aşırı yağış, sis bulutu ve rüzgârın etkisiyle helikopter dağa çarparak alev aldı. Yaklaşık 2 bin 962 metre yükseklikten alev alarak düşen helikopterde 14’ü Özel Harekâtçı 17 asker olay yerinde şehit oldu.

        ACI HABERİ KÖYLÜLER VERDİ

        Düşen helikopterle Siirt İl Jandarma Komutanlığı üssü uzun süre irtibat kuramadı. İrtibat sağlanmaya çalışılırken acı haberi jandarmaya önce köylülerin verdiği öğrenildi. Bunun üzerine bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edildi. Helikopterin dağlık alanda düşmesi nedeniyle arama kurtarma ekipleri, enkaza ancak 1 saat sonra ulaşabildi.

        TİMİN ADI: DADAŞLAR

        Helikopterde bulunan 3. Komando Tugay Komutanlığı’na bağlı Özel Harekât timinin “Dadaşlar” ismi ile anıldığı öğrenilirken, grubun Siirt ve çevresinde terör örgütüne yönelik başarılı operasyonlara imza attığı ve uzun yıllar terörle mücadele eden askerlerden oluştuğu öğrenildi.

        ERDOĞAN TÖRENE KATILIYOR

        Cenazeler, helikopterle önce Siirt’e daha sonra uçakla Diyarbakır’a gönderildi. Şehitler bugün düzenlenecek törenin ardından memleketlerine gönderilecek. Saat 12.00’deki törene Başbakan Erdoğan da katılacak.

        ‘Sabotaj ihtimali araştırılsın’

        MHP Lideri Devlet Bahçeli, 17 askerin şehit olmasından dolayı yayınladığı mesajda sabotaj ihtimalini gündeme getirdi: “Her şeyden önce dikkati çeken en önemli nokta helikopter kazalarında son zamanlarda baş gösteren yoğunluk ve sıklıktır. Bilhassa S-70 Sikorsky tipi helikopterlerin belirli aralıklarla kaza kırıma uğraması askerlerimizin hayatına mal olmaktadır. 22 Temmuz’da S-70 Sikorsky tipi bir helikopterin Dağlıca’da düşmesi sonucunda 5 askerimiz şehit olmuştur. 11 Ekim’de, Lice’de yine bir S-70 Sikorsky tipi helikopter, kalktıktan kısa bir süre sonra düşmüş ve 1 evladımız şehit, 7’si de yaralanmıştır. Bu son kazanın da aynı tip helikopterle gerçekleşmesi şüphesiz soru işaretlerini artırmakta, kuşkuları tırmandırmaktadır. Daha da önemlisi, sabotaj, saldırı, tedbirsizlik, dikkatsizlik ve ihmal seçenekleri göz ardı edilmemelidir.”

        Şehidin son mesajı

        ‘Yeter artık, şehit vermek istemiyoruz’

        Siirt’ten gelen 17 askerin acı haberi, Tekirdağ’dan Diyarbakır’a, Manisa’dan Kahramanmaraş’a kadar 17 ocağa ateş düşürdü. Yurdun dört bir yanından ağıt sesleri yükseldi. Çerkezköylü şehit asker Dinçer Ersoy’un Facebook sayfasına yazdığı, “Yeter artık, şehit vermek istemiyoruz” sözleri ise herkesi ağlattı

        Jandarma Üsteğmen Ersan Yenici’nin babası Ali Yenici’ye acı haberi, Babaeski Kaymakamı Mustafa Asım Alkan verdi. Sağlık ekiplerince ambulansa alınan anne Ayşe Yenici’ye oğlunun şehit olduğu haberini şehidin ağabeyi Ercan Yenici söyledi. Yenici evli ve 2 kız çocuğu babasıydı.

        Bir fotoğrafta üç şehit

        Çerkezköylü şehit Dinçer Ersoy’un sosyal paylaşım sitesi üzerinden yazdığı satırlar yakınlarını gözyaşına boğdu: “Şefkat gösteririm ama şımartmam. Dalga geçerim ama kırmam. Sahip olurum ama ait olmam. Haksızlığa gelemem. Babamın oğluyum ben kurşun yerim laf yemem. Yeter artık, şehit vermek istemiyoruz.”

        Şehit Pilot Üsteğmen Yakup Çınar’ın (27) ailesine acı haber sağlık ekipleriyle birlikte verildi. Annesi Fatma Çınar, havacı bir askere “Üzerinde yavrumun elbisesi var’’ diyerek sarıldı. Şehit Yakup Çınar’ın iki yıl önce evlendiği, eşi Fethiye Çınar’ın 3 aylık hamile olduğu belirtildi.

        Şehit Pilot Yüzbaşı Anıl Barış Çetin’in (31) Manisa’daki ailesi haberi alınca fenalaştı. Sağlık ekibinin sakinleştirici iğne yapmasına izin vermeyen baba Çetin, “Televizyonlarda iğne yapılan şehit babalarını gördüm. Kuzu gibi oluyorlar. Ben öyle olmak istemiyorum. Benim şimdi ağlama zamanım” dedi. Yüzbaşı Çetin 3 yıl önce İngilizce öğretmeni Çiğdem Çetin ile evlenmişti.

        10 yıllık Uzman Onbaşı Mesut Şeker’in (32) annesi Ayşe Konuk, “Oğlumu rüyamda bana gelinlik hediye ederken gördüm. Meğerse oğlum kefen giyecekmiş” diyerek gözyaşlarına boğuldu.

        Kahramanmaraşlı Uzman Çavuş Ömer Büyükköse’nin (24) önümüzdeki ay düğünü olacağı, nişanlısı ile ailesinin Siirt’teki damat evine eşyaları götürdüğü bildirildi.

        Gaziantepli Uzman Çavuş Serkan Perişan’ın Kurban Bayramı’nda izne gelmiş ve Adana’da düzenlenen törenle Çiğdem Çullu ile nişanlanmıştı.

        Jandarma Uzman Çavuş Onur Karasungur (25) 1.5 yıl önce göreve başlamıştı. Şehidin 6 kardeşinin olduğu ve aileye onun baktığı öğrenildi.

        Mersinli şehit Uzman Çavuş Eren Kızılgedik’ten (23) geriye Facebook’ta paylaştığı şu satırlar kaldı: “Firari saatlerin ardından gelen isyankâr sokakların tövbekâr çocuklarıyız biz. Sevdiğimiz için yaşar dostumuz için ölürüz. Ve de hiçbir zaman hiç bir yerde kimseye hesap vermeyiz. Öteki taraf hariç.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ