Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü' dolayısıyla yapılan basın açıklamasında Türkiye'de son yıllarda kadın cinayetlerinde yüzde 1400 artış olduğu belirtildi.

        Antalya Kent Konseyi'nin töre ve namus cinayetlerinde hayatını kaybeden kadınlara dikkati çekmek amacıyla yaptırdığı Bayındır Mahallesi Palmiye Parkı'ndaki 'Al Yazma Anıtı' önünde toplanan CHP'li kadınlar 'Kelebekler Özgürdür' sloganıyla basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan CHP Kadın Kolları Başkanı Sultan Yeğen, bugüne kadar binlerce kadının yakınları tarafından öldürüldüğünü ve yaşam haklarının ellerinden alındığını belirterek, "Ülkemizde kadına yönelik şiddet artmış durumda. Son yıllarda kadın cinayetlerinde yüzde 1400 artış oldu. Sadece geçen yıl 257 kadın öldürülürken, bu yılın ilk altı ayında 100'e yakın kadın hayatını kaybetti" dedi.

        ŞİDDETİN HER TÜRLÜSÜ VAR

        Cinsel saldırıya uğrayan kadınların korku, baskı gibi gerekçelerle şikayetçi dahi olmadığını, öldürülen her iki kadından birinin kendi hayatına dair karar vermek istediği için öldürüldüğünü vurgulayan Sultan Yeğen, devletten koruma talebiyle polise veya savcılığa başvuran kadınların yüzde 73'ünün, sığınma evlerinden olan kadınların ise yüzde 27'sinin cinayete kurban gittiğini aktardı. Kadına karşı şiddetin sadece fiziksel değil, ekonomik, psikolojik ve cinsel olarak da sürdüğünü kaydeden Yeğen, "Bu rakamlar seçim dönemlerinde sık sık tekrarlanan kadına yönelik şiddete 'sıfır tolerans' gösterildiği söylemlerini yalanlamaya yetiyor" diye konuştu.

        ŞİDDET ERKEĞİN DE SORUNU

        Kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin sadece kadınların değil erkeklerin de sorunu olduğuna dikkati çeken CHP Kadın Kolları Başkanı Sultan Yeğen, "Biz kadınlar, yıllardır emek ve demokrasi mücadelesi ile kadın özgürlük mücadelesinin birbirinden ayrılamaz olduğunun bilinciyle, kadına yönelik her türlü ayrımcılığa ve şiddete karşı mücadeleyi yürütmeye devam ediyoruz. Belleğimizi diri tutmak ve bize dayatılan bunca şeyin altında ezilmemek için 'böyle gelmiş böyle gider' diyenlere karşı, 'yeter artık' diyen kadınların yaşamlarını kendi yaşamlarımıza katıyoruz" ifadelerini kullandı.

        Açıklamanın ardından 'Kelebekler Özgürdür' sloganı atan CHP'li kadınlar, daha sonra olaysız dağıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ